ETICKA DILEMA

Knjige mu jesu ok, kako ti kažeš... za knjige jeste dobio Nobela, čak i to jeste ok...
ali, za zlonamerno laprdanje o Srbima kada nam je bilo najteže - ja neću čitati njegove knjige, makar bio najbolji književnik na svetu i dobio za to još šest Nobela!
eto...
Inače, povraćku o Kursadžijama sam napisala kao pandan na njegovu povraćku o Srbima...
Znam da se ne spominju...Pojele ih Zadruge i Parovi

...etika kao i logika,
nauke koje podlijezu vremenu
ne da se ospore nego kameleonisu
ako postavimo kao sredisnjicu da korijen iz dva nije,-1,41...
sva dogovorna logika pada i ostalo...
Etika jos klimavija...
Estetika kao nauka a ne filosofska disciplina,
odmara na cetiri titana
Ona se povinuje skorovijecstvu
ali,
brzo se vrati Domu svom...Miloska Venera / Afrodita s Melosa/...David ...Djokonda...Gernika,
uneverzalni zenski_princip....
P.S.
...podlozan stav i kritici i osmjehu ali,- tako misli faraonn Tumnopteh I.

Etička dilema možeda se proširi na sve sfere našeg življenja.
Na primer: koliko smo obzirni, ili bezobzirni prema našim roditeljima?
Da li znamo koliko je majkama malo potrebno da bi postojale?

MAJKA

Priča mi prijatelj
Majka me pozdravila
I poručila
Ako mogu da dođem
Reče
Ograda oko kuće se srušila
Vrata na tremu se zatvorila
Nema ko da ih otvori
Ako imam vremena da svratim
Na dan-dva
ili još kraće
Na pogled

Dušan Kovačević
književnik, pesnik
akademik

Screenshot_24.png

Etička dilema spaja i razdvaja...

Alal vera švedskoj doktorki i spisateljici, Kristini Doktare, dobitnici Nobelove nagrade za mir 1988. godine!

Screenshot_35.png

Alal vera! Utešno je da postoje oni koji se ne igraju ni sa etikom, niti sa ljudskošću.

Etička dilema spaja i razdvaja...

Alal vera! Utešno je da postoje oni koji se ne igraju ni sa etikom, niti sa ljudskošću.
Nobelva nagrada je odavno izgubila poentu i smisao. Mislim da bi svako kome se ponudi trebao da je odbije iz etickih ralzoga, ali je to kao da meni ponudis jack pot, ko to odbija?

Sto se tice Handke, vrhunski argument je da treba odvojiti djelo od licnosti, teoretski korektno ali ne i eticki.

Nobelva nagrada je odavno izgubila poentu i smisao. Mislim da bi svako kome se ponudi trebao da je odbije iz etickih ralzoga, ali je to kao da meni ponudis jack pot, ko to odbija?

Sto se tice Handke, vrhunski argument je da treba odvojiti djelo od licnosti, teoretski korektno ali ne i eticki.
Poznavala sam umetnika, priznatog, sahranjenog u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu, za koga se šuškalo po kuloarima da je izgladnjivanjem usmrtio svog majušnog pastorka, za šta posle istrage - nije odgovarao... Ipak, prijatelji i bliski saradnici su mu okrenule leđa zauvek...

Tamna noći, hvala na ovom ozbiljnom komentaru!

Razumijem te.
Ja imam slican odnos prema M. Kapor, volim i cjenim njegova ranija djela i rad, a ko bi rekao da se moze roditi takva mrznja u tom covjeku?
Mozda nekad budem u duhovnom sklopu i mirno, objektivno procitatam njegova poslednja djela. Mozda uvidim nesto, o sebi, o ljudima, budem mudrija u donosu prema drugom covjeku. Ne znam, nisam jos tu.
Sekretar Nobelovog komitea i druga dva clana su dali odkaz u znak protesta. Zena predsjnika Svedske je trebala biti prva dama Handke na svecanoj veceri, no se razboljela. Ljudi nadju nacin da postupe prema svom moralu , ocekivati to od " machine" je apsurd.

Poslednja izmena:

Back