Etazno gejanje na struju

NoleNo

Početnik
Poruka
2
Pozdrav dobri ljudi :),
potrebna mi je mala pomoc ili ako neko ima iskustva sa ovakvim vidom grejanja da ih podeli.
Naime, stan ima 65m2, 2 spavace i dnevnu sobu. Ugradjeni su termoventili na sve radijatore. Zannima me sledece:
1.Cemu sluze termo ventili na radijatorima?
2. Da li je isplativije da kotao radi stalno ili da se povremeno ukljucuje?
3. Da li je bitno da li je jednotarifni ili dvotarifni sistem u stanu i sta bi bilo povolnnije? (Tipa da se greje nocu u jeftinoj struji i sl...)
4. Temp vode se moze podesiti od 55 stepeni do 80 stepeni, zbog cega je to tacno bitno i koje je najbolhe podesavanje?
5. Ima li iko predstavu klliki racun za struju mogu da ocekujem? Da li bi bio manji od 20000 din u najhladnijem mesecu?

Jkoliko vam trebaju jos neke informacije dacu ih.

1. Термовентили служе да можеш да подесиш индивидуалну температуру на појединачним радијаторима. Приликом достизања температуре, термоглава смањује проток топле воде и тиме смањује и потрошњу топле воде и потрошњу грејача.
2. Котао се аутоматски повремено укључује и искључује кад температура воде достигне задату вредност.
3. Код етажног на струју ти је битније да имаш мерну групу, али то кошта. Етажно не акомулира топлоту па је потребно да ради и дању и ноћу. Зато су ти битнији термовентили и режими рада котла који ће повући најмање струје за грејање.
4. Као и код претходних одговора, цела ствар је у потрошњи и економичности система. Ако хоћеш да шеташ у доњем вешу на -25 напољу, онда то кошта :)
5. Рачун ти зависи од потрошње а то ти најдиректније зависи од изолације објекта. О изолацији смо причали на више места у овом пдф-у па прошњувај мало. Иначе, имам комшије који вуку дугове за струју због етажног већ пар година. Пар пута су им и секли довод. Стан је био издат а девојке су у сред зиме држале отворене прозоре јер су радијатори били пред пуцањем од топлоте. Последица је рачун под облацима.

Back