Iskustvo je individualno ali evo par reci o oporavku...
Ja sam operisala nos na VMA, iz estetskih razloga. Najvise me je bolela ona injekcija bensedina koju su mi dali pre operacije

a oporavak je bezbolan ali izgledas manje ili vise grozno. Meni je lice bilo uzasno oteceno i modro, oteceni kapci (nisam mogla normalno da gledam 3 dana), oci krvave jer su mi popucali kapilari i to je trajalo 6 nedelja. Dobro sam se osecala i bila sam raspolozena ali me nisu pustali iz kuce da ne plasim narod.
Nos mi je oticao jos 6 meseci ali to se prakticno nije primecivalo tako da sam se normalno kretala. U pocetku treba da pazis prilikom kijanja, isto tako bude malo nelagodno i kod izgovaranja nosnih suglasnika tipa m,n ali nista strasno. Konacni rezultat se vidi posle oko 6 meseci, potpuni oporavak je za godinu do 2 godine.
Ako ti budu lomili nosnu kost posle imas "sevanje" u njoj pred drasticnu promenu vremena. Rekli su mi da to vremenom prodje.
Mora da postoji dobra komunikacija izmedju pacijenta i hirurga. Ako znas tacno sta ti smeta i kako hoces to da sredis pobrini se da to preneses hirurgu. Ako nisi sigurna hirurg treba da ti pomogne da definises problem da ne bi posle bilo sokova jer ste "popravili" ono sto po tvom misljenju nije moralo a niste ono sto je trebalo. Samo imaj na umu da je organizam (kost, koza, hrskavica) nepredvidiv - po nekim izvestajima imas 40% sanse da nece ispasti bas onako kako si zamislila. Ali svakako ce ispasti bolje.
Cula sam da su privatne klinike bolje po tome sto navodno neke koriste savremeniju opremu npr. imaju bolju imobilizaciju nosa posle operacije pa su manje sanse da se nesto "iskrivi" tokom oporavka.
Nadam se da sam ti pomogla.