Sumnjam, ja pratim Dota 2 scenu, i vecina ljudi se buni sto se trude da Dotu 2 pretvore u sport i dobiju termin u ESPN-u.
U prevodu znaci da ce Dota 2 (i ostale igre) biti ozbiljne, profesionalne i sl. Vecini igraca i gledalaca to ne odgovara, jer su navikli na opustenu atmosferu, zezanje, ne cisto profesionalizam. Do pre 3-4 godine, tu su bili LAN event-ovi, gomila bubuljicavih i gojaznih gejmera, a danas imaju sponzore, komentatore u odelima i prenos na ESPN-u. Nekako se taj duh LAN eventa gubi i ljudima to smeta. To je prvi problem, bar sa Dota 2 scenom.
A drugo je, kako ce sira javnost reagovati na to. U Kini da, pro gameri su postovani od strane pravih sportista, fudbalera i sl. jako. Znam da su Dotu 2 prenosili na ESPN-u i sira javnost je bila zacudjena da prenose gluposti tj. video igrice.
Mislim da sira javnost nije jos spremna, i da Esportovi nece biti ravni pravom sportu, jer to zahteva profesionalizam i zrelost, a vecina pro igraca su slozicemo se "velika deca" do 25 godina, manje-vise stereotipicni gameri. Fudbal moze da gleda i covek od 80 godina i da mu bude zanimljivo, jer je i u njegovo vreme bilo fudbala, mozda nasoj generaciji kada budemo imali 70-80 godina bude zanimljiv Esport, jer smo odrasli uz to, ali starijim generacijama, tesko.