Erotofobija

Imam predlog. Neko može da navede neki češći primer seksualne disfunkcije/erotofobije, pa ću pokušati da iskuckam nešto o tome - npr. moj pogled na stvari, šta bih uradio da sam na tom mestu i sl.
(Verovatno odgovaram noćas/sutra jer uskoro stižen na neku lokaciju)

Erotofobija je izraz koji se koristi za opisivanje intenzivnog i iracionalnog straha od seksualnih odnosa, sekusalnosti i seksualnih situacija. Osobe koje pate od erotofobije mogu osećati nelagodu, anksioznost, sramotu ili paniku u vezi seksualnih tema i/ili samog seksualnog čina. Ovaj strah može biti toliko jak da značajno utiče na kvalitet života pojedinca, kao i njihovu sposobnost da uspostave intimne konekcije/veze.

Uzroci mogu biti različiti, uključujući društvene norme/vrednosti, religijska uverenja, traume iz prošlosti ili seksualni napad, negativna iskustva u vezi seksualnosti ili opštu seksualnu disfunkciju. Osobe koje su odrasle u okruženju koje negativno/konzervativno gleda na seksualnost ili koje su naučile da je seksualno nešto sramotno mogu razviti ovaj strah.

Uglavnom je teško nositi se sa erotofobijom, jer su seksualnost i intimnost prirodni i važni aspekti ljudskog života. U nekim slučajevima, strah od seksualnosti može biti toliko izražen da osoba potpuno izbegava seksualne odnose ili situacije, što može dovesti do osećaja usamljenosti i izolacije.

Kakvo je vaše mišljenje o ovoj temi?
Da li ste prolazili kroz nešto od ovoga, da li ste bili u ovakvoj situaciji? Da li ste imali iskustva sa nekim ko odgovara ovom opisu?
Strah je odbrambeni mehanizam i totalna je glupost poistovecivati strah sa fobijom..fobija je bolesno stanje uma..
Ja sam recimo skroz opustena u svim smislovima ali imam problem kad cujem neku glupost
koja mi kao zeni ne prija, moze posle taj sto lupeta da dubi na trepavicama, postane mi totalno neprivlacan
pa neka je i najlepsi na svetu...

Back