Epilepsija

Izvinite ali se nebih bas u potpunosti slozila sa vama. Pouzdano znam da jaci bol prekida napad tj. ako snazno pritisnete mali prst, napad ce prestati, isto tako ce ga metalni pedmet(kasika, kljucevi...) zaustaviti. Kada sam imala sedam god. tata mi je izbio dva zubi, da bi ni zadrzao jezik i tako mi spasao zivot, u protivnom bih se udavila!
Istina, ima razlicih vrsta napada, svakome drugacije metode pomazu, kao sto su meni ove, gore navedene.
Vazna Napomena: Kada vidite nekog za vreme napada, NE VICITE, vec u tisini pomozite koliko mozete jer su zvukovi tad mnogo jaci i nepodnosljivi. Pozdrav!

Imam par pitanja. Ja sam napad imala svega 5-6 puta ali sam terapiju nastavila da pijem narednih 10 god. Moj decko nema napade vec 2 god. ali i dalje pije lekove. Ono sto me zanima jeste, Dali mi smemo da planiramo decu za vreme njegove terapije i da li bi Epilepsija uticala na zdravlje nase dece tj. dali je nasledna bolest? btw, mi je nismo nasledili vec je to u njegovom slucaju posledica stresa a ja imam Cerebralnu Paralizu pa je Epi u tom slucaju cesca pojava.
Pozdrav i u napred hvala!

Kada se uzrom epilepsije ne zna smatra se da genetika ima ucesca ali ne u smislu da se nasledjuje epilepsija kao bolest, vec sklonost ka njoj tako da ona nikada u zivotu ne mora da se ispolji ali i moze ukoliko bude isprovocirana necim.
Kod epilepsija nastalih kako posledica neki dogadjanja na mozgu npr povrede, tumori, trovanja i slicno, nije ukljuceno nasledje.
Sto se tice vaseg deteta, ono moze naslediti sklonost ka epilepsiji ali to ne znaci da ce od nje i oboleti. Ipak, na zalost, ne preporucuje se brak izmedju 2 epilepticna bolesnika.
Sto se tice lekova i njihovog uticaja na fertilitet muskarca, to ne znam. Kod zena, antiepilepticnu terapiju NE BI TREBALO PREKIDATI u toku trudnoce ni dojenja.

Poslednja izmena:
prvi put sam se sreo sa epi napadom pre dva dana moj cale je imao napad.imao je i pre tog napade ali ovi napadi su se ponavljali 5-6 puta u roku od 4 sata tako da se bas i nisam snasao i nisam znao sta da radim.molio bih nekog sa slicnim iskustvom da se javi da saznam nesto vise

U mom okruzenju imam dve zenske osobe koje imaju epi napade... Jedna je zena od 40, a druga od 60 godina... Mene zanima koliko vrsta epilepsija postoji jer ove osobe koje poznajem imaju totalno razlicite napade...
Ova mladja zenica je poslednji napad imala pre oko 5 godina, mislim da je to bio onaj epi kada osoba padne i pocne da se trese i to moze da potraje...
Dok ova starija zena ima napade jako cesto, nekad jednom ili dva puta nedeljno, nekada dnevno, nekada ih nema po nekoliko nedelja pa se pojave... ali ona nema klasicne napade vec se jednostavno psihicki "izgubi", pocne da prosipa kafu... pravi rucak pa isposipa ulje, i nicega se ne seca...

Vidim da ova tema nije odavno posećena,a ja opet ne znam na kojoj drugoj temi da pitam,pošto se EEG uglavnom odnosi na epliepsiju.U sredu idem da mi postave neki "holter EEG" koji se valjda nosi nekoliko dana,ali nemam predstavu kako to izgleda.Neću valjda morati da idem sa onim štipaljkama i kablovima na glavi :eek:
Ono što sam pronašla na guglu deluje mi kao CD Room ali nije mi jasno kako i gde se to montira?

whereareu.gif

Zdravo svima,
Ja sam imao povredu glave pre 5 godina i nisam imao epilepticke napde u smislu gubljenje svesti i sl., ali ja ima jedan drugi problem, moj napad je lokalizovan i on se manifestuje kroz osecaj neprijatnog mirisa paljene gume koji traje 2-3 sekunde, sve ostalo ostaje normalno,pa me interesuje da li mi neko moze reci nekog dobrog neurologa u Beogradu gde ovaj problem mogu mozda da resim. Unapred hvala

Konfiguracija MR95 Oxford.16 EEG kanala,referentna na poziciji Fpz,uzemljenje na poziciji Pz,sistem 10-20; EKG D2; kartografija po potrebi.
U periodu relaksirane budnosti, dominira aktivnost od 9,3-9,5/s srednjih amplituda do 48 μV (O2-Fz), subdominira sporija aktivnost do 7,8/s i brža do 10,3/s.
U periodu budnosti, nisu registrovani posebni potencijali.
U periodu spavanja registrovani su 7 puta pojedinačni OT u CZ više puta i u T3, a ređe i u P3T5 bez šiljaka i karakterističnih patoloških hipersinhronih potencijala. U kartogramima apsolutne snage teta raspoređuju se najviše oko C3.U poslednjoj trećini spavanja, pred buđenje učestalo se javljaju nizovi ST, OTST, (u vidu asimetričnih POTS kao i iregularnih ST) i jasnih kompleksa ŠT u O2 trajanja po nekoliko sekundi, bez širenja u druge regione.
Holter EEG nalaz pokazuje dve vrste promena u različitim moždanim regionima:
Sporotalasni hipersinhroni potencijal pretežno centralno levo sa širenjem temporalno i parijetalno levo, kao i jasan specifičan fokus okcipitalno desno.Iz priloženog, ne može se zaključiti koji je od opisanih potencijala primarna epileptogena disfunkcija.

Jel može možda neko ovo da mi "objasni malo jasnije"?

Imam nekoliko pitanja u vezi sa epilepsijom kod dece, nadam se da ce, iako je ova tema slabo posecena, neko odgovoriti. Naime, moja sestricina ima dve ipo godine. Prvi zdravstveni problem bio je ucestalo povracanje, sto je pocelo u njenom petom mesecu. Pre nepunih godinu dana desilo se da je, po prvi put tokom povracanja, zapala u neko specificno stanje, najpribliznije gusenju, pljuvacka joj je curila iz usta, a delovalo je kao da uopste ne cuje, ne vidi. Dok je stigla do bolnice, ona je polako dosla sebi, nekako usporeno, pravila je pokrete kao da prinosi flasicu ustima, jako potresno. Lekari su smatrali da nema razloga za zabrinutost, uradjene su analize krvi i urina, sve je bilo u redu.
Usled problema sa ucestalim povracanjem (ponekad je povracanje posledica placa, posebno u situaciji kada nekom njenom zahtevu nije udovoljeno, ili ako joj nesto nije po volji), radjeni su pregledi kod decjeg gastroenterologa, receno je da je moguce da problem nastaje usled nedovoljne razvijenosti "poklopca", prstena na zelucu (izvinjavam se za laicki prevod objasnjenja lekara, dete zivi u Svedskoj), bez precizne dijagnoze ili terapije. U poslednja dva meseca, dogodilo se da je dva puta posle povracanja bila u tom specificnom stanju. Uradjen je EEG, skener glave, jos neki pregledi, i, iako je sve naizgled u redu, preporucen je MRI, uz objasnjenje neurologa da sumnja na epilepsiju. Roditelji deteta su u dilemi u vezi sa anestezijom i magnetnom rezonancom; da li je to jedini nacin da se epilepsija potvrdi ili odbaci kao dijagnoza?
Buduci da, trazeci informacije o epilepsiji, nisam naisla na povracanje kao nesto sto prethodi napadu, zanima me da li mi mozete dati neko objasnjenje, da li je neko imao slicno iskustvo?
Molim za brz odgovor, hvala

Poslednja izmena:
Postovana xenia, moja cerka od 6 godina ima slicne simptome kao sto je imala i tvoja sestricina. Prvo put je dobila ,,napad,, pred dva meseca, a pre neki dan se ponovio na isti nacin, prvo intenzivno povracanje, a zatim je izgubila svest i tek se u bolnici stanje normalizovalo nakon ,,reanimacije,,. Da li mozes da mi javis kako je tvoja sestricina sada i koja je dijagnoza vezana za njene probleme?

Hvala puno!

Ljudi mi nismo doktori i svako pise kad pise,imate doktore za vasa stanja pa ih pitajte.Sveukupno mogu reci da je epi jako kompleksna i teska bolest ma koja ona vrsta bila a ima ih preko 50,i treba je razumeti i ne osudjivati i ne sakrivati pod tepih.Nekome to prodje za kratko vreme a neko ceo zivot zivi sa time,nema tu pravila.

Xeniax,ja imam cerkicu koja ima epilepsiju kao i sina koji ima epilepsiju.Kod cerkice se prvo jave jake glavobolje,zatim povracanje pa napad,od kako je pod terapijom ,pila je karbamazepin,a posle presla na tegretol to je isti lek samo drugi proizvodjac sada je sve u redu.

Nije isto,karbamazepinu varira nivo tokom uzimanja a tegretolu je nivo isti od ujutru do uvece tj kako ga ko pije.Tako mi je objasnila doktorka koja je u bolnici kod mene bas strucnjak.

Moj sin ima epilepsiju. Pre četiri godine je imao prvi napad pri visokoj temperaturi. Za sedam dana je bio drugi napad bez temperature. Treći napad je bio posle 20 dana bez temperature. Pio je karbamazepin do 2003 godine kada je pri visokoj temperaturi dobio ponovo napad. Od tada je promenjena terapija i pije Eftil sirup.Ide u školu, 2 razred i ima teškoće u učenju. Inače je preterano senzibilan i plašljiv.
По свом настанку епилепсије се деле у две групе: на идеопатске и системске.

Код системских епилепсија узрок је познат и најчешће су у питању механичке повреде, вирусно запаљење мозга, појаве тумора, генетски узроци… и слично.

Код идеопатских епилепсија узрок је непознат, јер је енергетске природе па га савремена медицина не може опазити.

Када кажемо енергетске природе требамо знати да су психоемоционална стања и енергије међусобно повезнане,тј. да утичу једна на другу. Ово води ка томе да су одређене животне ситуације којима је дете било изложено - личне или породичне, довеле до тога да је током дужег временског периода дошло до накупљања бола у његовим аурама који се у једном тренутку ослободио изазавши "енергетски ураган" у централном нервном систему - мозгу. Ово енергетско пражњење велике количине сапете енергије узрокује прегоревања неурона оних делова мозга који су у том тренутку били најактивнији што доводи до тога да они прегоревају и губе своју функцију. Тада тај регион коре у енергетском смислу постаје неосетљив за енергетске импулсе коју му пристижу, што се директно одражава на психо-емоционално стање особе.

Da li postoje neke novine u lečenju epilepsije?

Zabrinuta majka
Свака епилепсија је прича за себе са толико могућих праваца испољавања да је шаблонски одговор немогућ. Савремена медицина епилепсију успева да зацели и одржи на одређеном нивоу, док тек духовно исцељење током више каналисања може поново укључити енергетски(е) ток(ове) и на тај начин вратити неку од функција на ниво који је имала пре појаве болести. Да ли ће то исцељење бити потпуно или делимично немогуће је знати, но у већини случајева ће довести до извесног напретка код особе оболеле од епилепсије.

Poslednja izmena:

Back