epiduralna anestezija

nisam pristalica epidurala,
ali za Misovic su mi rekose da ne treba veza, samo odes i otvoris karton
vodis trudnocu i porodis se

tako su neke moje drugarice radile...
prvi porodjaj skinuta sa epidurala posle 12 sati,
drugi porodila se za 2 sata

za misovic teoretski odes, otvoris karton i porodis se
u realu je drugacije
zasto?
zato sto imaju dva boksa/kreveta za porodjaj, pet soba (dve cetvorokrevetne i 3 dvokrevetne, znaci 14 zena) za porodilje, plus par soba carski, znaci, ako si dosla na porodjaj, a sale zauzete, kreveta nema, sto je i najcesci slucaj, ne mogu da te prime, pa da si pacijent koji je dolazio svakodnevno, jer ne mogu da te poradjaju na hodniku
zato se obicno, ona koja ima vezu/dogovor za misovica primi par dana pre porodjaja na patologiju trudnoce (gde takodje ima 5/6 dvokrevetnih soba) pa odatle vodi na porodjaj, ili dodje uz dogovor sa svojim lekarom na indukciju/carski
inace te upute na neku drugu kliniku, sem ako je glava na pola puta, a ti pred prijemnim pultom
te su tvoje drugarice ili bile takvi slucajevi, ili imale ludu srecu da ima mesta, ili calnule lovu, a nece da kazu
a, pricam kao neko ko je dva meseca lezao u misovicu, imao vezu, porodio se, imao drugarice koje su se porodile, mama koleginice radi tamo (anesteziolog), drugarica druigarice radi tamo (lekar), video sve sta se desav, video kome i koliko se para daje, daklen sve..:lol:

..porodila se u mishovicu 2010. i 2011, bila na ctg-u i UZ-u desetak dana pred porodjaj prvi put tamo..

..ukoliko nema mesta uputice te dalje ako je bezbedno..
..ako nije, porodice te i sa bebom transportovati dalje svojim vozilom..
..ukoliko ima mesta - bicesh primljena..
..drugi put prvu noc provela na odeljenju za carske, do otpusta sutradan kada se oslobodilo mesto u sobi na regularnom odeljenju..
..od 14 zena sa regularnog odeljenja tog jutra je otpushteno kuci njih osam - to pokazuje da ni oni ne mogu da utichu na talase na prijemu,
tako da kad kreveta nema - onda nema..
..ne sumnjam da se nekoliko kreveta chuva za zene sa vezom, ali i u njih ce uci porodilja koja je doshla u porodilishte kad je porodjaj sasvim blizu..

teoretski, ako ima mesta-primice te, sa ili bez veze, ne vracaju zene bez veze, ako je glava na pola, kao sto rekoh, ili ako ima slobodnih kreveta
ali, sve zene koje imaju cvrst dogovor za misovica dodju par dana ranije, ili na odeljenje patologije, ili na carski i tu cekaju da se porode
sa mnom je bila zena koja je tri puta dolazila i tri puta pustana kuci, jer porodjaj nikako da krene, a calnula je velike pare doktorki
na kraju je dobila indukciju,pa nije islo, setala je dva dana po patologiji, pa je otisla na carski
ako nema mesta, ne mogu da te prime, pa da si bog, nece te poradjati valjda na hodniku...
mislim, moz i to, al nije bas pozeljno...

..porodice te u pripremnoj sobi.. :)
..valjda.. :lol:

..shalim se, ja sam bila u strahu da ce biti guzva, ali je sve bilo ok..
..prvi pu je bilo samo 4 zene na spratu kad sam doshla u sobu, drugi put napisah - bilo puno to popodne i noc, ujutru se ispraznilo skoro sasvim..

u pripremi tesko da ce neko da se porodi, sem ako nece da se seruje sa zenom koju tog trenutka klistiraju :malav:
ja dok sam lezala na patologiji, znam da je uvek bilo dogovora kad koju pustaju da bi neka veza od neke doktorke dosla da legne i da se porodi tih dana
i nikada nijedan kreveta nije bio slobodan duze od jednog popodneva
i tako dva meseca
vracali su zene koje su tu bile lezale zbog realnih problema, pa kad su dosle na porodjaj nije bilo mesta, te su ih uputili na front, ili visegradsku
sad svi hrle u misovica na porodjaj, zna se i zasto, te je frka leci i poroditi se tamo
ali, imaju sve moje preporuke
od soba i kupatila u njima, do lekara i porodjaja
tami bih se deset puta poradjala, a da ne trepnem
jedino im je hrana uzasna, ali uzasna
bejah po bolnicama nekoliko puta, ali ono ne videh nigde

..mislila sam na one sobe za otvaranje :lol: tj prvo porodjajno doba, videh u prolazu tri kreveta..
..nisam bila tamo, kao ni u pripremnoj sobi, ja nauchila vremenom da tempiram.. :zper:

..i moja preporuka za mishovic, mogu samo sa frontom hranu da uporedim i ista je.. :roll:

..mislila sam na one sobe za otvaranje :lol: tj prvo porodjajno doba, videh u prolazu tri kreveta..
..nisam bila tamo, kao ni u pripremnoj sobi, ja nauchila vremenom da tempiram.. :zper:

..i moja preporuka za mishovic, mogu samo sa frontom hranu da uporedim i ista je.. :roll:

e, za to prvi put cujem, iskreno
ja koliko znam, otvaras se ili na patologiji, ili direkt u sali, ako nisi otvorena dovoljno za salu, salju te kuci, pa dodji kasnije (ako bude mesta :malav:)

a u frontu sam bila samo u sok sobi i tamo je meni hrana bila odlicna :rumenko:
e, sad, lezala sam u soku tri dana, sto nije normalno i uobicajno,i odatle su me pustili pravo kuci, te ne znam dal je to hrana rezervisana za sok, gde ne bi ni trebalo da se jede, zar ne, sem kroz "cevcicu", ili je hrana i na drugim odeljenjima ista

e, za to prvi put cujem, iskreno
ja koliko znam, otvaras se ili na patologiji, ili direkt u sali, ako nisi otvorena dovoljno za salu, salju te kuci, pa dodji kasnije (ako bude mesta :malav:)

..klizna vrata, metar pre sale, odmah pre onog korita gde peru ruke pred carske..
..tri kreveta, slozeno cebence kod nogu, bila jedna mama dok sam ja blejala ona famozna dva sata posmatranja posle porodjaja,
na kolicima ispred sale.. :) ..gledala sam kako izlazi sunce i pokushavala da ignorishem njeno disanje.. :)

- - - - - - - - - -

..mislim da se otvaraju donekle u sobi, ako su indukovane vaginaletom,
pa onda idu dole..
..i mislim da ako si na epiduralu morash biti na tvrdom stolu, sve vreme..

..klizna vrata, metar pre sale, odmah pre onog korita gde peru ruke pred carske..
..tri kreveta, slozeno cebence kod nogu, bila jedna mama dok sam ja blejala ona famozna dva sata posmatranja posle porodjaja,
na kolicima ispred sale.. :) ..gledala sam kako izlazi sunce i pokushavala da ignorishem njeno disanje.. :)

- - - - - - - - - -

..mislim da se otvaraju donekle u sobi, ako su indukovane vaginaletom,
pa onda idu dole..
..i mislim da ako si na epiduralu morash biti na tvrdom stolu, sve vreme..

e, sad, ne znam gde peru ruke pred carske, jer su porodjajne sale na jednom spratu, aza carske na drugom, ja bila samo na "obicnom" porodjaju
nakon porodjaja sam blejala na hodniku, sa pogledom u zid, samo sat, hvala im na tome, posle pravac soba
sto se stola tice, ebemliga dal je bio tvrd, meni je bio strava divan nakon epidurala:lol:
cela sala mi je bila skroz simpa, sa muzikom, dolazilo sto ljudi da me obidje, njih mislim 20 (ukljucujuci i Antica) gledalo izlazak bebe, jer sam im bila ko maskota tamo, a i bila sam tezak slucaj :lol:

"ako te odvedu cigani cergari..." je picilo sa radija dok sa ja brojala minute do pocetka delovanja epidurala :lol:
dosla u 23.30 otvorena 6cm, bez veze (otisla na 2 pregleda pred porodjaj da tamo otvorim karton i na prijavu za epidural), primili me, porodila se i preporucujem svima :D

e, sad, ne znam gde peru ruke pred carske, jer su porodjajne sale na jednom spratu, aza carske na drugom, ja bila samo na "obicnom" porodjaju
nakon porodjaja sam blejala na hodniku, sa pogledom u zid, samo sat, hvala im na tome, posle pravac soba
sto se stola tice, ebemliga dal je bio tvrd, meni je bio strava divan nakon epidurala:lol:
cela sala mi je bila skroz simpa, sa muzikom, dolazilo sto ljudi da me obidje, njih mislim 20 (ukljucujuci i Antica) gledalo izlazak bebe, jer sam im bila ko maskota tamo, a i bila sam tezak slucaj :lol:

..mozda je za zakazane carske drugde, ali ja sam nazalost oba puta ispratila po jednu sa drugog stola na hitan carski,
obe su bile pod epiduralom, drugi put sam slushala uzivo prenos iza coshka i bilo mi je fascinantno, plach bebe, pa kasnije budjenje i mrmljanje mame..
..ruke peru bash pred ulazom u salu, a ta sala za hitan carski je naspram ulaza u salu..
..dok su se ribali drugi put, antic i neonatolog su me pitali koja je beba, pa kad sam rekla da sam prof u shkoli i da radim na tome da ne ostanem bez posla :lol:
kaze antic neonatologu "eto, i ti da ne ostanesh bez posla :P" a ovaj mu kaze "ma nemoj, a ti kao ne.. :lol:" ..

..sto zovu tvrdi sto, a nije bash ni tako tvrd.. :lol:

..i meni je sala ostala u super secanju, valjda zato shto je mala i shto su svi uvek tu.. :)

za misovic teoretski odes, otvoris karton i porodis se
u realu je drugacije
zasto?
zato sto imaju dva boksa/kreveta za porodjaj, pet soba (dve cetvorokrevetne i 3 dvokrevetne, znaci 14 zena) za porodilje, plus par soba carski, znaci, ako si dosla na porodjaj, a sale zauzete, kreveta nema, sto je i najcesci slucaj, ne mogu da te prime, pa da si pacijent koji je dolazio svakodnevno, jer ne mogu da te poradjaju na hodniku
zato se obicno, ona koja ima vezu/dogovor za misovica primi par dana pre porodjaja na patologiju trudnoce (gde takodje ima 5/6 dvokrevetnih soba) pa odatle vodi na porodjaj, ili dodje uz dogovor sa svojim lekarom na indukciju/carski
inace te upute na neku drugu kliniku, sem ako je glava na pola puta, a ti pred prijemnim pultom
te su tvoje drugarice ili bile takvi slucajevi, ili imale ludu srecu da ima mesta, ili calnule lovu, a nece da kazu
a, pricam kao neko ko je dva meseca lezao u misovicu, imao vezu, porodio se, imao drugarice koje su se porodile, mama koleginice radi tamo (anesteziolog), drugarica druigarice radi tamo (lekar), video sve sta se desav, video kome i koliko se para daje, daklen sve..:lol:

svi kanu neki dinar kada se porode, pa da dodju tamo prvi put
veze sigurno rade, ali ne mogu tempirati nikako, ako nije ugovoren carski rez, apartmani se zakupljuju
da odes na pregled pa ti kazu da se poradjas za 5 dana, a ti se isti dan vratis
Misovic je mali pa cesto upucuju pacijente ako nemaju mesta

ja se nesto uzdam u Front, oni resavaju sve i najteze slucajeve i imaju najbolji tim,
to sto je tretman u skladu sa uslovima, i sto savetuju da imas makar babicu preko veze je valjda postala vec praksa.

ko god je od mojih bez ikakve veze otisao na porodjaj, nagrabusio je ko zuti
na Zvezdari zenu ceo dan nisu hteli da pogledaju, mogla je i da umre ...
a na kraju su nasli vezu ...

svi kanu neki dinar kada se porode, pa da dodju tamo prvi put
veze sigurno rade, ali ne mogu tempirati nikako, ako nije ugovoren carski rez, apartmani se zakupljuju
da odes na pregled pa ti kazu da se poradjas za 5 dana, a ti se isti dan vratis
Misovic je mali pa cesto upucuju pacijente ako nemaju mesta

ja se nesto uzdam u Front, oni resavaju sve i najteze slucajeve i imaju najbolji tim,
to sto je tretman u skladu sa uslovima, i sto savetuju da imas makar babicu preko veze je valjda postala vec praksa.

ko god je od mojih bez ikakve veze otisao na porodjaj, nagrabusio je ko zuti
na Zvezdari zenu ceo dan nisu hteli da pogledaju, mogla je i da umre ...
a na kraju su nasli vezu ...

Kako da nadjem vezu bre, ko da ja znam kada cu da se poradjam i ko ce biti dezuran i lekar i babica ???
pROSTO MI DODJE DA SE PORODIM NA ULICI ,zivota mi.
p.s. nisam htela da vicem :mrgreen:

Nemoj da se porađaš na ulici... nije baš toliko strašno kao kad se priča.... znam da ovo nije neka uteha, ali najveći broj porodilišta je skroz u redu. Sve te priče oko toga ko je kako prošao zavise od puno toga.... ponekad veza znači samo da te odmah prebace na carski... a za Zvezdaru znam puno žena koje su išle tamo bez ikakve veze iako su uslovi očajni zato što je osoblje skroz u redu, malo pporodilište pa se mame nisu osećale kao na pokretnoj traci....
Samo hrabro i bez nepotrebne sekiracije. Strah je najgore što možeš sebi i bebi da priuštiš... Srećno

ja sam zadovoljna sa zvezdarom
generalno, njihovo ponasanje prema porodiljama je skroz ok
ja sam imala vezu al ta zena je bila na odmoru tada, tako da niko pojma nije imao da sam "njena"
jbg buba rusi setaju okolo, wc je bio u haosu dok nije dosla zena da ocisti, zid puca i raspada se....al osoblje je super...tepaju zenama stalno :lol: ne znam jel to svuda tako
cula sam babicu jednu kako vice na jednu sto nije htela da saradjuje tokom porodjaja...prvo joj je normalno govorila, a na kraju se drala jer ova nije htela da gura nego je samo vristala
jbg, sta god da se desava, koliko god da boli, moras da radis sta ti kazu ....to je najbitnije od svega...

Najvažnije od svega je da niko ne zlostavlja žene, niti je namerno zao prema njima. Ako viču, šta god da rade to rade da bi "doprli" do mame....samo je meni dugo trebalo da to shvatim....i niko neće pustiti mamu i bebu da im se ne znam šta desi, ali ako kažeš da te boli, možda te na prvu loptu i ne shvate ozbiljno, ili ti odbruse nešto kao- a zašto si mislila da ne boli?

A ja se, eto, kunem u Visegradsku
otisla sam tamo bez ikakve veze i vezice,
zadrzali me da prate stanje, jer im se nije dopao CTG na kontrolnom pregledu, onda su odlucili da me porode CR, da je tako najpametnije da ne cekamo,
jer je vec bio prosao termin
i svi su bili ok, i ljubazni, i na odeljenju gde sam lezala pre, i na odeljenju gde sam lezala posle porodjaja

nikome nisam ni dinara dala
odnela sam sestrama na odeljenju slatkise kad sam otisla da skinem konce, eto

Da li neko moze da mi pomogne?
Imam promene izmedju 3i4 i 4i5 prsljena u lumbalnom delu kicme tj. hernijaciju diska tacnije kako sam nalaz kaze - vidljivi su znaci degenerativnih promena L prsljenova i diskusa, pa me interesuje da li sa ovim promenama smem da primim epiduralnu anesteziju???

P.S. Hirurg mi je rekao da smem, navodno to nema nikakve veze, ali malo sam skepticna po tom pitanju, pa me zanima da li je neka od vas imala slicne probleme?

Back