ep o gilgameshu

• Začetnik teme Začetnik teme elinida
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa vidis, on je 2/3 bog, 1/3 covek, i onda hoce da pronadje lek protiv besmrtnosti. I onda ide negde i nadje ga, ali mu ga zmija ukrade. A protiv njega bogovi stvaraju isto nekog coveka ali ne mogu da se setim kako se zove, i oni se sprijatelje, ali taj umre... i tako.

O ovom mitskom junaku,i Češki kompozitor Bohuslav Martinu(1890 - 1959)je napisao oratorijum.Sadržaj je po autentičnoj priči,a oratorijum se za kratko vreme ustalio na svetskom standardnom repertoaru.Oratorijum se zove isto kao i naslov ove teme - EP O GILGAMEŠU.

I kompozitori su se za taj mit interesovali...

geologicarka:
Pa vidis, on je 2/3 bog, 1/3 covek, i onda hoce da pronadje lek protiv besmrtnosti. I onda ide negde i nadje ga, ali mu ga zmija ukrade. A protiv njega bogovi stvaraju isto nekog coveka ali ne mogu da se setim kako se zove, i oni se sprijatelje, ali taj umre... i tako.

drug se zvao Enkidu

to je prvo hedonisticko delo u istoriji knjizevnost, ali..
Gilgames je samo 1/3 covek, divan, mocan, proputovao i video sve na svetu... osilio se covek. a narod neuk, kaka, zali se, zalopojke do nebe... onda Arura( boginja oblikovanja) od gline napravi tipa, Enkidua, sa glinom pomesa svoju pljuvacku i krv ubijenog ratobornog boga Niniba
Enkidu je u pocetku ziveo u skladu sa prirodom, kao zivotinja dok mu gilgames nije poslao zenu. posle nje zivotinje su bezale od njega ( to je kao jako bitan momenat)
odlazi u Uruk (grad u kome stoluje Gilgames) prvo se potuce s njim, pa se sprijatelje... tome prethode snovi koje tumaci Gilgamesova majka
onda krecu zadaci: trba da ubiju Humbabu (mislim)i cuvara kedrove sume, koji se zamerio gilgamesovom zastitniku...
kad to obave ubijaju nebeskog bika koga je poslao otac boginje Istar jer je gilgames odbio da joj bude ljubavnik ( krvozedno jedno bozanstvo), zatim nedostaje deo o Enkiduovoj gresci (onoj fatalnoj zbog koje mora da strada) te on umire. Gilgames se i sam bori smrti, odlazi do brega bogova, do Sidure Sibatu, mudre zene koja ga salje kod Utnapistima (njegova prica je inace umetnuta i neverovatno podseca na biblijsku pricu o noju i potopu)
utnapistim pokusa da mu pomogne da ostane budan sedam dana i sedam noci, on ne uspe, pa ga posalje da se okupa u nekom izvoru i ne kaze mu da ce pije li tu vodu postati besmrtan, te se ovaj samo okupa, onda mu kaze da na dnu nekog mora raste trava koja nosi besmrtnost, Gilgames je nadje, ali je ponese da je podeli sa ostatkom sveta, dok se on kupa, prisunja se zmija i ukrade mu je...
ozaloscen vrati se u uruk, pa uredi sve za silazak u podzemno carstvo, ali mu podzemna bozanstva ne dozvole da vidi Enkiduovu sen (on je jedan od malobrojnih koji je sisao u podzemni svet a da mu zelja nije ispunjena, cak sam sigurna da je jedini smrtnik)
na kraju on pirziva Enkiduovu sen, jako se potrese kad cuje sta mu ovaj prica o bedi bitisanja nakon zivota a uskoro i sam umire...
to je to u najkracim crtama
nadam se da ti bar malo koristi, a ako ti treba jos nesto ostavi mi mail da ti se javim

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back