Што се мене тиче, тај неки стари календар итд. - не постоји једна страна било којег документа, на којој су ти некакви стари називи за месеце.
Било где да гледам црквене матичне књиге по кнежевини Србији (од 1837. на даље) или пречанске, од око 1760. на даље, називи за месеце су баш ови које ми сада користимо. Не постоји један изузетак. Видео сам гомилу књига, преко 100 000 записа... Не постоји један изузетак.
Календар је јулијански, онај који и сада важи у СПЦ.
Око презимена, ић итд. - у аустријској краљевини Угарској су у државним документима заиста "секли", тамо нико није био са ић на крају презимена. То знам.
Чак сам изненађен колико је много ић присутно у црквеним матичним књигама Срба у Аустрији, односно краљевини Угарској. Наравно, део људи је са ев, ов, ин.
Државна строгоћа, али је црква радила по свом.
Шта је било са документима аустријске краљевине Хрватске, Славоније и Далмације (то им је био званичан назив... са Сремом, али без Истре или икаквог другог излаза на море), не знам, али ми се чини да су осим подразумеване латинице радили било шта.
Иначе је велики део наше митологије, онога што сматрамо тако важним, стар једва два века. Почетак описмењавања није донео сам ширење чињеница. Нешто попут данашње поплаве интернета - може се стићи до чињеница, али је глупости милион пута више.
п.с. Видовдан је први пут обележен као државни празник тек 1889. године, на 500 година од битке... Тих 130 година је за мене - јуче.