Ako pročitate:
"Ja, En - hedu - Anna, Visoka sveštenica Boga Meseca" - da li osetite trnce koji vam se penju uz kičmu? Da li osetite da vam se obraća žena koja je živela 2.300. godine pre nove ere? Da li osetite njen poziv da je upoznate i njenu želju da podeli sebe sa vama?
Ova arkadska princeza, pesnikinja, sveštenica, ratnica, vladarka, astronom, najvažnija verska figura svog doba, sebe je nazivala i otelotvorenje boginje Ningal, odnosno zemaljskom suprugom mesečevog boga Nane.
Oduševljeni, možemo joj prići i otkriti da je bila prva žena koja je pisala u prvom licu, otkrivajuću svoj unutrašnji život i nama - čitaocima stiglim posle 4.300 godina. Potpisujući svoje radove svojim imenom, EN hedu ANNA, postala je prvi poznati autor u istoriji svetske književnosti.
Snažnim omađijavanjem i opčinjavanjem pesmama o boginji INANI, boginji ljubavi i rata, promenila je tok istorije i ostala upamćena vekovima posle smrti. Književni analitičari današnjice je nazivaju "Šekspirom sumerske literature", nakon pažljive analize brilijantnog i složenog stila pisanja njene najpoznatije pesme (himne) NIN-ME-SAR-RA, urezane sumerskim klinastim pismom u stotinak sačuvanih glinenih tablica, sa značenjem "Kraljica bezbrojnih božanskih moći" - poznatije kao
UZVIŠENJE INANNE
"Boginja strašnih, božanskih moći, odenuta u silu,
jaše na silnim božanskim moćima - Inana -
uz snagu svetog oruđa ankar, natopljena krvlju,
jureći okolo u velikim bitkama,
sa štitom koji joj počiva na zemlji,
skrivena u oluji i poplavi.
Veličanstvena Gospo Inana,
pošto znaš da planiraš sukobe,
ti uništavaš moćne zemlje strelom i snagom.
Da pretvoriš muškarca u ženu
i ženu u muškarca,
tvoje su moći, Inana.
Prihvaćenost i uspon dobra i svojine
u tvojoj su moći, Inana.
Sticanje bogatstva, gubitak i siromaštvo,
u tvojoj su moći, Inana.
Zadobijanje snage, dostojanstva,
zaštitničkih božanstava i kultnih mesta,
u tvojoj su moći, Inana.
Moja Gospo, objaviću tvoju slavu
i veličanstvo u svim zemljama!
Tvoj put i tvoja dela uvek ću hvaliti!
Ja sam tvoja. I biće uvek tako!"
* "en" - visoka sveštenica; "hedu" - ornament, ukras; "ana" - nebo, Bog neba
"Ja, En - hedu - Anna, Visoka sveštenica Boga Meseca" - da li osetite trnce koji vam se penju uz kičmu? Da li osetite da vam se obraća žena koja je živela 2.300. godine pre nove ere? Da li osetite njen poziv da je upoznate i njenu želju da podeli sebe sa vama?
Ova arkadska princeza, pesnikinja, sveštenica, ratnica, vladarka, astronom, najvažnija verska figura svog doba, sebe je nazivala i otelotvorenje boginje Ningal, odnosno zemaljskom suprugom mesečevog boga Nane.
Oduševljeni, možemo joj prići i otkriti da je bila prva žena koja je pisala u prvom licu, otkrivajuću svoj unutrašnji život i nama - čitaocima stiglim posle 4.300 godina. Potpisujući svoje radove svojim imenom, EN hedu ANNA, postala je prvi poznati autor u istoriji svetske književnosti.
Snažnim omađijavanjem i opčinjavanjem pesmama o boginji INANI, boginji ljubavi i rata, promenila je tok istorije i ostala upamćena vekovima posle smrti. Književni analitičari današnjice je nazivaju "Šekspirom sumerske literature", nakon pažljive analize brilijantnog i složenog stila pisanja njene najpoznatije pesme (himne) NIN-ME-SAR-RA, urezane sumerskim klinastim pismom u stotinak sačuvanih glinenih tablica, sa značenjem "Kraljica bezbrojnih božanskih moći" - poznatije kao
UZVIŠENJE INANNE
"Boginja strašnih, božanskih moći, odenuta u silu,
jaše na silnim božanskim moćima - Inana -
uz snagu svetog oruđa ankar, natopljena krvlju,
jureći okolo u velikim bitkama,
sa štitom koji joj počiva na zemlji,
skrivena u oluji i poplavi.
Veličanstvena Gospo Inana,
pošto znaš da planiraš sukobe,
ti uništavaš moćne zemlje strelom i snagom.
Da pretvoriš muškarca u ženu
i ženu u muškarca,
tvoje su moći, Inana.
Prihvaćenost i uspon dobra i svojine
u tvojoj su moći, Inana.
Sticanje bogatstva, gubitak i siromaštvo,
u tvojoj su moći, Inana.
Zadobijanje snage, dostojanstva,
zaštitničkih božanstava i kultnih mesta,
u tvojoj su moći, Inana.
Moja Gospo, objaviću tvoju slavu
i veličanstvo u svim zemljama!