Engleski?

Poruka
8.529
Je po vama romanski i li germnaski jezik?

najvise slicnosti ima sa skandinavskim jezicima zbog cega bih ga svrstao u Severnogermanske a ne u zapadnogermanske jezik, na drugoj strani on ima i preko 46% latinskog vokabulara(naravno prilagodjenog)!

uh i ja sam razmisljala dosta o ovome, jer kada razmislis vokabular je stvarno mesovit i sa jako puno reci latinskog porekla. zapravo sa engleskim lakse ces razumeti npr spanski ili neki romanski jezik nego nemacki,svedski, holadnski itd :neutral: mada, pretpostavljam da postoji dobar razlog zasto se jezik svrstava u germanske, iako nemam pojma koji je.

uh i ja sam razmisljala dosta o ovome, jer kada razmislis vokabular je stvarno mesovit i sa jako puno reci latinskog porekla. zapravo sa engleskim lakse ces razumeti npr spanski ili neki romanski jezik nego nemacki,svedski, holadnski itd :neutral: mada, pretpostavljam da postoji dobar razlog zasto se jezik svrstava u germanske, iako nemam pojma koji je.

Svrstava se u zapadno germanske,

u Engleskom ima tkz: ''sinonima''-pozajmnica'' Englezi jesu germani ali jezik bi trebalo svrstati u skandinavske(svernogermanske) jer sa danskim, svedskim i norveskim ima vise zajednickog nego sa nemackim ili holandskim! koji su vodeci zapadno germanski jezici pored engleskog!

Npr: lufty je engleska rec za vazduh i potice od germanskih ezika a isto tako imaju air sto je iz latinskog!
For(germanski) Per(latinski)...

Mozda bi trebao da bude neka grupa za sebe!
Ja bih ih svrstao u skandinvaske, posebno sa danskim ima slicnosti!

Engleski: I do it (AJ du it) ..............Cat (Ket)
Holandski: Ik do het (Ik du et) .............katz (kec, kac, koc)
Nemacki: Ich tu es (ih tu es) ..............Katze (kace)

Tu se vidi prelaz sa nemackog u engleski tj holandski je veza izmedju engleskog i nemackog!

Posto su germani, balti i sloveni bili grupa koja se ovojila od indoevroskog naroda imali su zajednicki jezik germani su se prvi odvojili od te zajednica ''GERMANICO:BALTOLSAVIC''
pa time imamo i JAg sto znaci JA uzeto iz baltosovenskog jezika~! sto se vidi u skandinavskim jezicima: Jag ar! ili Morket od MRAK=MORKET!

Je po vama romanski i li germnaski jezik?

najvise slicnosti ima sa skandinavskim jezicima zbog cega bih ga svrstao u Severnogermanske a ne u zapadnogermanske jezik, na drugoj strani on ima i preko 46% latinskog vokabulara(naravno prilagodjenog)!
Egleski je imperijalni jezik. Mek je za uši zahvaljujući američkim crncima, ali je (bez holivudske propagande) u pitanju prilično loš jezik.

Back