uh i ja sam razmisljala dosta o ovome, jer kada razmislis vokabular je stvarno mesovit i sa jako puno reci latinskog porekla. zapravo sa engleskim lakse ces razumeti npr spanski ili neki romanski jezik nego nemacki,svedski, holadnski itd

mada, pretpostavljam da postoji dobar razlog zasto se jezik svrstava u germanske, iako nemam pojma koji je.
Svrstava se u zapadno germanske,
u Engleskom ima tkz: ''sinonima''-pozajmnica'' Englezi jesu germani ali jezik bi trebalo svrstati u skandinavske(svernogermanske) jer sa danskim, svedskim i norveskim ima vise zajednickog nego sa nemackim ili holandskim! koji su vodeci zapadno germanski jezici pored engleskog!
Npr: lufty je engleska rec za vazduh i potice od germanskih ezika a isto tako imaju air sto je iz latinskog!
For(germanski) Per(latinski)...
Mozda bi trebao da bude neka grupa za sebe!
Ja bih ih svrstao u skandinvaske, posebno sa danskim ima slicnosti!
Engleski: I do it (AJ du it) ..............Cat (Ket)
Holandski: Ik do het (Ik du et) .............katz (kec, kac, koc)
Nemacki: Ich tu es (ih tu es) ..............Katze (kace)
Tu se vidi prelaz sa nemackog u engleski tj holandski je veza izmedju engleskog i nemackog!
Posto su germani, balti i sloveni bili grupa koja se ovojila od indoevroskog naroda imali su zajednicki jezik germani su se prvi odvojili od te zajednica ''GERMANICO:BALTOLSAVIC''
pa time imamo i JAg sto znaci JA uzeto iz baltosovenskog jezika~! sto se vidi u skandinavskim jezicima: Jag ar! ili Morket od MRAK=MORKET!