Enes Kišević

• Začetnik teme Začetnik teme Mika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Mika

dream catcher
Poruka
24.291
Biografija

Enes Kišević je pjesnik i dramski umjetnik, rođen u Bosanskoj Krupi na 1 Maj 1947 godine. Bio je treće dijete od njih šestero.
Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Ključu. Nakon toga započinje glumačku karijeru u Narodnom kazalištu Bosanske krajine u Banja Luci. Iz Banja Luke odlazi u Zagreb, gdje je 1971. godine diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti.

U 27. godini objavljuje debitantsku i odmah zapaženu knjigu "Mladić nosi svoje prve pjesme na ogled", posle čega se sve više okreće literaturi, da bi dosad publikovao tridesetak naslova lirike i dramskih tekstova znatno prevazišavši granice jezika na kome stvara.

Piše uglavnom intimističku, ljubavnu liriku. Njegovoj popularnosti ponajviše je doprinio njegov jednostavan stil. Svojom poezijom nudi mir, toleranciju i ljubav kao opreku mržnji i raznim konfliktima s kojima se suvremeni svijet susreće.

Njegove pjesme prevedene su na mnoge jezike poput mađarskog, slovenskog, turskog, arapskog, engleskog, talijanskog, njemačkog i brojnih drugih.

Za njegovu posljednju zbirku “Jutarnji mrak” napisano je da je to knjiga “čiste poezije pjesnika staroga kova”, odnosno da se radi o “lirici ljubavi prema bezbrojnim manifestacijama ovoga svijeta”.
FB_IMG_1618683230363.jpg

I ništa te kao ne boli

Dan je kao suncan.
Ti si kao veseo.
Prolazis, kao ne vide te.

Svima je kao lijepo.
Svima je kao dobro.
Svima je kao ludo.

I ti si kao sretan.

Zivi se kao u miru.
Ptice su kao slobodne.
Buducnost kao na dlanu.

Savjest je kao cista.
I suncu je kao jasno.
O, srce, kao pjevaj.

Svi se kao brinu o svima.
Svatko je prijatelj kao.
Svima je kao stalo do tebe,
i do svijeta.
I dan kao ode.
I ti se kao smijesis!
I nista te kao ne boli.

"Pesma „I ništa te kao ne boli“ nažalost i danas je aktuelna jer njeno vreme još uvek traje. Prolaznik u pesmi vidi sve, njemu je sve jasno, ali ono što vidi dešava se drugima, a ne njemu. Čak i prema svom životu ima isti stav. Njegov život nije njegov. U njemu živi neko drugi - ta druga osoba može slobodno umrijeti, ali ne i ona jer mu se smrt ne može dogoditi. Smrt se dešava drugima. U takvoj opštoj depresiji, gde katastrofa miriše na vazduh, životinje su mnogo osetljivije od ljudi. Vođeni svojim instinktom, svojim predosećanjem, beže od kataklizme spasavajući goli život, dok čovek, utrnuo u sve što je ljudsko, i dalje misli da mu se ništa ne može dogoditi. Takve ljude nije briga ni za šta. Nije ih briga za kulturu i civilizaciju. Sve oko njih može biti bolesno, bitno im je samo da su zdravi.

Kada sam pokazao Danilu Kišu, šetajući Stradunom, prvu verziju novonapisane pesme „I ništa te kao ne boli“ u kojoj sam imao stih: „... svima je stalo do čoveka i sveta“, Kiš mi je rekao: „Ne do čoveka i svetu, ali tebi i svetu “. Ova naizgled mala promena napravila je jasno ogledalo koje pokazuje stvari kakve jesu, a ne onakve kakve izgledaju. Čovek je sve vreme prisutan u pesmi i nigde se ta reč ne pominje u stihovima. Sa tom malom promenom, pesma je iznenada otvorila vrata za sebe.

Vremena bez mirisa i ukusa
U takvim vremenima ne možemo se nositi ni u prirodi ni u svojoj usamljenosti. U takvim vremenima trebali bismo otvoriti vrata prijateljima, rođacima, suučesnicima, jer kada nam se dogode takvi dani i takve noći - ljudi postaju jedini lek za ljude."

Enes Kišević

Poslednja izmena:
Između dva krika

Čovjek sam, i ništa ne znam.
Možda bih ti više mogao reći
Da sam svjetlo što se gnijezdi
U očima tvojim
Jer da sam i jelen, i jasen u planini
Zbog tebe bih sišao među ljude
Zbog tebe bih poželio imati ovo tijelo
Koje sve manje nosim kao teret
Dobro je što nisam niknuo
U nekom poljupcu prije,
Ili poslije tvoga daha.
Dobro je što sam se zadesio
U istom svijetu sa tobom.
Ovaj kratki izlet na zemlji
U meni već prerasta
U jedno sveopće viđenje s tobom
Ma gdje bila na svijetu
Dobro je znati da jesi.
Krikom me moja roditeljka
K tebi donijela,
I krikom ću nebo prepoloviti
Kad se budem otkidao od očiju tvojih

:heart:

U nama su samo oči žive

Nismo mi to što naša tijela hoće, i što se sada u jednom grču lome, mi ljubavi smo samo dvije samoće u životu ovom providnome. Ko oka dva što zajedno gledaju, a jedno drugo nikada ne vide. Ko oka dva što sjaj prelijevaju, i plaču, i snivaju stvari posve vidne.

Sunce, vjetar i ti

Napisat ću ti pesmu
U kojoj će biti
Sunce, vetar i ti.

Vreme će mirisati pred kišu
Žito će snivati Van Goga
Poljem će svirati reka
Iz roga zelenoga.

Odenut ću te u haljine tanke
Tek telo da ti se sluti
U jednom će stihu lipa
Svu pesmu zapahnuti.

Hodit ćeš sva izvan sebe
Od uzvišene neke slobode
Nedeljiva od svega što vidiš:
Od zraka, od zemlje, od vode.

Jablani dizat će glave
Ružama dah će stati
Za vitkom pojavom tvojom
Sve će se okretati

I šume, i brda, i ljudi,
I suncokreti daleki žuti.
Učinit ću da celi se svet
Oko tvog lika zavrti.

I u tom, svemira verglu,
Gde pršte u prozor boje,
Ti očima šibat ćeš pejzaž
Svesna lepote svoje.

Vetar odoljeti neće,
Za kosu će te ščepat.
Ti ovlaš ćeš ustrgnut klas
I kosu u rep ćeš vezat

"Moja si", siktat će vetra
Za vratom studeni zubi.
Dobacit ću ti maramu kradom
Da vrat zaštitiš dugi.

"Ne beži", besnit će vetar,
"Nećeš se oteti lako!"
I zaskočit će te pod suknju -
Put bela bljesnut će zrakom.

Ti zgrabit ćeš vetar za gušu
I koljenima ga stiskati glatkim
Sve dok trzaji vetra
Ne postanu posve mlaki.

A zatim ću, tiho, u pesmi
Otškrinuti oblake lake,
I ti ćeš prosuti kose
U zlatne sunčane zrake.

HIljade svetlosnih strela
Kroz srce će ti sinut
Od nožnog palca do čela
nevidljiva vatra će liznut.

Osetit ćeš u svakoj pori
Svetla svilene lasi,
Vrh tvojih stidljivih dojki
Dve maline divlje će rasti.

Osetićeš pod čaškom pupka
Sve ukrug slatku toplinu,
I kao kad dete kamečić
Baci u vodu mirnu;

Krug za krugom topline
Krv će širiti vrela -
Sve dok ne dodirneš sebe
Izvan granica tela.

vangoghmuseum-s0149V1962-3840-1024x490.jpg

Htela sam samo da napišem reč - dve o Robertu Kurbaši, hrvatskom glumcu, koji predivno kazuje stihove Enesa Kiševića. Pre nekoliko godina umesto muzike neprekidno sam slušala Robertovo kazivanje stihova. I uživala, naravno!

Poslednja izmena od moderatora:
Valcer Kiše :heart:

Žureć pred kišom, pod krošnje lipe u hitnji smo na časak stali. Nad nama su se kroz cvjetno lišće oblaci bijeli okretali. Zadihani, osmjehnusmo se. Lipa je mrijela. Srce se čulo u svakom kutu naših tijela. Možda sam mogao u tom trenutku ljubavi nešto zauvijek reći, al' valcer poče... I ljetna kiša dodirnu u grlu drhtave riječi.

Kada već spominjemo audio izvođenje, neparavedno bi bilo da ne spomenem Zrinka Kapetanića, njegov kanal, odabir poezije i boju glasa.

Enes Kišević: Masa je strašna riječ​

Piše: Bojan Munjin

Pjesnika Enesa Kiševića ne treba posebno predstavljati. Nakon prve zbirke “Mladić nosi svoje prve pjesme na ogled” (1974.), Kišević već decenijama osvaja mnoge ljubitelje literature ne samo po uvjerljivom i nadahnutom govorenju poezije velikih svjetskih i domaćih autora, nego i po interpretiranju vlastitih stihova. S tridesetak knjiga poezije postao je jedan od najpoznatijih i najpopularnijih pjesnika u svakom dijelu bivše države, ali i izvan nje. Za njegovu posljednju zbirku “Jutarnji mrak” napisano je da je to knjiga “čiste poezije pjesnika staroga kova”, odnosno da se radi o “lirici ljubavi prema bezbrojnim manifestacijama ovoga svijeta”. S Enesom Kiševićem razgovaramo o njegovoj poeziji, ali i o grubosti vremena, o jednostavnoj ljudskoj toplini, ali i o banalnosti mržnje, o čovjekovom identitetu, ali i o raširenim rukama prema svima i prema svemu.

Tragom vaše posljednje knjige izabranih pjesama “Jutarnji mrak” (Fraktura, Zagreb) i vaše poezije uopće, sa sigurnošću se može reći da se u vašim pjesmama na ključan način očituje veličanstvenost ljubavi, ali i težina svijeta. Treba li se, s ljubavi pod miškom, umiješati u taj svijet ili od njega tu ljubav treba spašavati jer je on, egoističan i bešćutan, ne zaslužuje?

Ljubav je veliko čudo u nama. U svim vremenima ona se kroza svijet odražava individualno, ali njezin osjećaj u nama budi univerzalne vrijednosti. Zaljubljen čovjek, osim što je oslobođen Zemljine teže, oslobođen je i taštine, mržnje, zavisti. Onome koji voli svaki se čovjek kojeg sretne čini lijep. Bez obzira na to držao taj zaljubljeni kameno oruđe ili mobitel u ruci, srce će mu jednako zaigrati. Ima ljudi koji za života nikada nisu rekli “volim te”, a nosili su u sebi ljubavi više od svih pjesnika zajedno. A ima pak i onih kojima su usta stalno puna ljubavi, a srce im prazno. Koji put pomislim kada bi svijet ruke sklopljene u molitvi ispružio prognanima, rukama bi svojim samog boga dodirnuo.

Čovjek u pjesmi​

U vašoj znanoj pjesmi “I ništa te kao ne boli” govorite o ljudskom samozavaravanju, zapravo o indiferentnosti spram sebe i drugih. Između ostalog, danas živimo u “svejedno mi je” kulturi ili “baš me briga” civilizaciji. Kako se snaći u takvom vremenu bez okusa i mirisa?

Pjesma “I nište te kao ne boli” i danas je, nažalost, aktualna jer njezino vrijeme i dalje traje. Prolaznik u pjesmi sve vidi, sve mu je jasno, ali to što vidi događa se drugima, ne njemu. Čak i prema svojemu životu on ima isti odnos. Njegov život nije njegov. Netko drugi u njemu živi – taj drugi može slobodno umrijeti, ali ne i on jer njemu se smrt ne može dogoditi. Smrt se događa drugima. U takvoj jednoj sveopćoj depresiji, gdje katastrofa miriše u zraku, životinje su puno osjetljivije od ljudi. Vođene svojim nagonom, svojim predosjećanjem, one bježe pred kataklizmom spašavajući goli život, dok čovjek, otupio na sve što je ljudsko, i dalje misli da se njemu ne može ništa dogoditi. Takvim ljudima nije stalo ni do čega. Svejedno im je za kulturu i civilizaciju. Sve oko njih može biti bolesno, njima je važno samo da su oni zdravi.
Kada sam Danilu Kišu, šećući Stradunom, pokazao prvu verziju tek napisane pjesme “I ništa te kao ne boli” u kojoj sam imao stih: “…svima je kao stalo do čovjeka i do svijeta”, Kiš mi je rekao: “Ne do čovjeka i do svijeta, nego do tebe i do svijeta.” Ova naoko sitna promjena učinila je čistim zrcalo koje pokazuje stvari onakvima kakve jesu, a ne kakvima se one čine. Čovjek je cijelo vrijeme prisutan u pjesmi, a nigdje se ta riječ u stihovima ne spominje. Pjesma je s tom malom promjenom, najednom, samoj sebi otvorila vrata.
Pitate me kako se snaći u takvim vremenima bez mirisa i okusa. U takvim vremenima ne možemo se snaći ni u prirodi, ni u svojoj samoći. U takvim vremenima valja nam svoja vrata otvarati prijateljima, srodnicima, sudisajnicima, jer kada nas zadese takvi dani i takve noći – ljudi ljudima postaju jedini lijek.

U vašoj pjesmi “Sijeda djeca” zatičemo stih: “Kako je čovjek mali, kako zarastao u mržnji.” Danas živimo, lokalno i globalno, u plimi narasle mržnje. Kako kao pjesnik odgovarate na tu nesreću?

Na sve što se događa oko mene i u meni odgovaram poezijom, pa ću i na ovo vaše pitanje odgovoriti stihovima pisanim u ratu: //MRŽNJ//Oni su toliko množili mržnju;//da se ne okuži, bježaše zrak.//Sjedeći u društvu//suglasnih suglasnika MRŽNJ,// prvi put oćutjeh kako je//u tom neartikuliranom skupu// teško, ali viteško biti// nezavisni samoglasnik A.//I otkud taj sram na mojem licu?//Što ne mogu mrziti?//Ne znam ni sam.//Ili što se sasvim prirodno//u tom puku//ponašam kao nepostojeće A.//

U pjesmama često spominjete svoju zemlju rođenja i mladosti, Bosnu i Hercegovinu. Ona je za nas ovdje bila neka blagotvorna mjera svijeta. Ima li nade da se taj sklad ikako povrati nakon svega što se u njoj dogodilo?

Bosna i Hercegovina je, zaista, za sve nas ovdje bila, kako vi to lijepo i točno kažete, blagotvorna mjera svijeta. Ljudi su i danas u Bosni i Hercegovini ostali ljudi, pogotovo oni koji su najviše stradali. Međutim, ako i političari, koji su nekad bili ljudi, ponovo za svojega mandata ljudima postanu, narušeni bi se sklad mogao vratiti toj napaćenoj zemlji, jer ovo čemu današnja Europska unija teži Bosna i Hercegovina je nekoć punim plućima disala.

Što za vas znači pojam porijekla, a što nacionalnog identiteta?

Na ovo vaše pitanje najbolje bi odgovorila moja već davno napisana pjesma “Pripadnost”. Ne možemo birati svoje porijeklo, ni svoje ime. To smo što jesmo. Ali možemo svojim djelom birati svoju pripadnost Logosu, pripadnost životu. Pripadnost poeziji i znanosti. Lijepo je imati svoj korijen, svoj identitet, svoje ime, no još je ljepše kada vaše ime nešto znači i ljudima drukčijeg porijekla i nacionalnosti. Cvijet ne miriše samo svojemu korijenu, on miriše cijeloj livadi. U tome i jest njegova ljepota.

Kako u bučnoj masi, raspaljenoj mržnjom, pojedinac može djelovati protiv mržnje?

Masa je strašna riječ. Sve što je masovno ne sluti na dobro, pa makar masa držala i cvijeće u rukama. U masi nema pojedinaca, nema imena – ima samo masa koja sve pred sobom ruši i nosi. Pokušate li ići suprotno od mase, bit ćete pregaženi. Masu može zaludjeti Hitler, Mussolini, Staljin, ali ne i jedan Dostojevski ili Kafka, Camus, Krleža… Oni koji žele pomoći zaluđenoj masi, drže se dalje od svake gomile i nikada njihova riječ nije bučna, nego je tiha – sabrana. Riječ takvih ljudi masa od svoje bučne mržnje ne može čuti. Zbog toga se, nažalost, događa da masa i dalje masovno gine, ne za svoje dobro, nego za dobro onih koji njezinu snagu drže u svojim rukama. Govorio sam pred raspaljenom masom Tinovo “Pobratimstvo lica u svemiru”. Masa je jednako pljeskala i Tinu, kao i onima koji su prije mojega nastupa sijali mržnju. Masa je povodljiva, prevrtljiva – slijepa. Lako ju je zavesti. Masa je puna sile, puna naboja. Ona je najjeftinije gorivo za pokretanje ratova. Sanjam Teslu kako silu mase okreće u pozitivnu energiju i njome hrani nemoćne i napuštene ljude.

Jednom ste rekli da cijeli svijet počiva na žrtvi i na novcu, dok priroda, o kojoj često pišete, počiva na ljepoti. Kako današnjem čovjeku poručiti da se vrati prirodi, uz realnu opasnost da ćemo u očima tog čovjeka izgledati “staromodni”?

Staromodan ću ispasti u očima ljudi koji ne vide dalje od očiju, ali ne i kod ljudi čiji um nije u mraku, nego svojim svjetlom svijetli. Riječ takvih ljudi jednako se može nakalemiti i na prirodu i na ranu. Takvi su ljudi dorasli ljepoti prirode. Sjećam se jedne davne slike: drvosječe su u Maksimiru srušile hrast. Dječak koji je to vidio počeo se gušiti od plača. “Zašto plačeš? Zašto plačeš?” pitale su ga drvosječe, a dijete puno bijesa odgovori im: “Vidite li koliki sam bio, a vi ste me posjekli.”

Jednom ste rekli da ste odgovorni samo svojoj slobodi, ali da sloboda nije u razuzdanosti, nego u suzdržanosti. Možete li objasniti ovu važnu i kompleksnu misao?

Hvala vam što ste prepoznali i izdvojili ovu misao o slobodi. Sloboda je jako važna u mojem stvaranju. U najvećem ratu, u najvećoj mržnji, slobodu sam svoju sa sobom svuda nosio. Pokušali su me mnogi kupiti, upregnuti u svoje ideje. Kako bih uopće mogao pisati poeziju, a stjecati bogatstvo na tuđoj nevolji i krvi? – pa kada bih izgubio svoju slobodu, izgubio bih samoga sebe. Biti slobodan od novca, od partija, od stranaka, od državnih jasala, od zavisti, taštine, mržnje – može samo onaj koji sam sebe drži na distanci. Koji nije razuzdan, nego je zauzdan od sebe sama – koji se ne prepušta svojim manama, nego se suspreže od njih. Najljepše u mojem životu je da sam sve svoje dane živio u slobodi. Nisu mi drugi određivali kako ću provesti dan, nego sam sam odlučivao o tome. Hoću li dan posvetiti djeci, ženi, prirodi, knjigama, prijateljima, vinu – ovisilo je samo o meni. I nitko se na mene nije tužio. Sve sam stizao, a u svemu sam bio slobodan. Buditi se ujutro slobodan, imati pred sobom svoj slobodan dan i slobodan otići na svoj počinak, zar mi još nešto više od toga treba?

Kada ste pisali sonetni vijenac o Nikoli Tesli, “Dar Nikoli Tesli”, spomenuli ste, ako se ne varamo, da je on znao Goetheovog “Fausta” napamet na njemačkom. Naravno da se divimo Teslinim otkrićima, ali u čemu je za vas živa magija tog čovjeka?

Živa magija Teslina jest sam život. Zašto nam je život dan, zbog čega se rađamo? Tko god upali svjetlo vidjet će Teslu, neće vidjeti mrak. Nitko ne može reći da je Tesla otišao iz života. Tesla je ostao u životu. I trajat će dok bude života na zemlji – to znači, u pravom smislu, živjeti doživotno. Zbog toga je Tesla najveće čudo života – njegova najveća magija i ljepota.

Nekada su pjesničke večeri cvjetale na svakom uglu. Što je s poezijom danas?

Rijetke su danas knjige koje su dostojne riječi “poezija”. Više sam poezije otkrio u ljudima koji čitaju, negoli u lošim zbirkama. A tako je lijepo prepoznati sebe u stihovima pjesnika. Kada pročitam neku dobru knjigu ili stih, osjećam se bolji i prema sebi i prema svemu što postoji. Drago mi je što sam rođen, što sam živ, pa da tu ljepotu mogu podijeliti s drugima.

Danas svatko tko piše na kompjuteru za sebe misli da je pisac, rekao je Umberto Eco. Kako u ova vremena, u poplavi banalnosti i površnosti, sačuvati pravu umjetnost?

Danas ima toliko pisaca i toliko oni pišu da, uza svu svoju dobru volju, ne stignu čitati ni sami sebe, a kamoli svoje kolege. Ja jedva sastavljam riječ s riječju, kraj s krajem, a oni u jednu noć napišu stotine stranica. Površina i banalnost danas postižu svoju vrijednost, ne vremensku, nego novčanu. Mnogi su sebi umislili da su pisci, lijepo to primjećuje Umberto Eco, no Arsen Dedić bi o takvim umjetnicima rekao da je njihova karizma u tome što su neuprljani talentom.

Kada se čitaju vaše pjesme, čini se da se tajna svijeta nalazi izvan njega samog. Koji je to viši smisao čovjeka i njegovog postojanja u koji vi vjerujete?

Ovaj svijet, u kojem jesmo, zrcalo je nevidljiva svijeta. Ova misao, prije samo nekoliko trenutaka, bila je nevidljiva. Sad, kad sam je zapisao, ona zrcali ono što bilo je nevidljivo. Znači da u meni jednako diše i vidljivo i nevidljivo. Dolazimo iz nevidljiva svijeta, poprimamo načas ovaj vidljiv oblik, i opet postajemo nevidljivi. Ako smo nešto, za života, ostvarili, to nešto će i dalje biti vidljivo. Moje pjesme nastaju iz dobre energije. Zbog toga se dok pišem osjećam dobro. Nešto me u meni i izvan mene hrani energijom – pun sam neke radosne snage. Imam osjećaj da od takve iste energije živi i cijeli svemir. I dok govorim poeziju koja je nastala iz takve energije, ta ista se energija prenosi i na publiku. Širiti dobru energiju svojim djelom, ne samo za svoga života već i onda kada nas nema, po meni bi trebao biti viši smisao ljudskoga življenja.

Jednom ste rekli da se moramo vratiti na početak i da moramo ponovno biti ljudi. Imate li u toj očito teškoj misiji konkretan savjet koji biste uputili djetetu, susjedu ili prijatelju?

Trebali bismo se vratiti ne na početak, nego novom početku svijeta koji ne bi počeo od žrtve, nego od ljudi dostojnih života. Cvijet se ne stidi ni prošlosti ni budućnosti jer se ponavlja u svojoj ljepoti. Upravo takav svijet želim i djeci, i susjedima, i prijateljima, ali i sebi.

Buđenje

Da l’ to moja glava sviće
na ramena tvoga ruži?
Ili ja to sebe sama
u rukama tvojim držim?
Da li se to moje srce
u dnu tvoga srca čuje,
il pod slapom kose tvoje
ježe pasom slatke struje?
Ustao bih, ali ne znam
kojom nogom?
Ko bršljan se uz tebe svijam
bijelim logom.
U prozoru zimsko sunce
kroz san sije,
zavlači se između nas
da se zgrije.

fa1c81ac9eed32b27ce3b37a3fec2347.jpg

Ti pišeš kako se treba igrati i igrati, a meni kažeš: Sakupljaj te igračke! Ti pišeš kako treba maštati i maštati, a ne vidis od nosa ni bijele mačke. Ti pišeš o nekoj slobodnoj slobodi, a meni: -Mir! Tišina!' - vičeš. Ti pišeš kako sunce dan u šetnju vodi, a vani najobicnija noć je, pjesniče. Ti pišeš o nekoj tamo sreći, o nekoj ljubavi, i nekom miru... A ja i noćas sam moram leći. Laku ti noć , pjesmo na papiru!

images

*"– Tko može reći da je svjetlost Prvoga praska stara, a da je ova jutrošnja nova? Ovoga sam ljeta ponovo u Kaštelima posjetio svoju staru prijateljicu maslinu. Već na samu pomisao da je korijenje moje prijateljice starije od 1.500 godina, a da su joj plodovi današnji, zaigralo bi mi srce te bih se uspinjao na prste i ljubio mlade masline koje su joj cijelu krošnju okitile. Tako isto ljubim i knjige koje u sebi imaju nešto od ljepote ove moje sudisajnice. A takav je Držić, Šekspir, Mevlana, Hafiz, Gete, Sterija, Niče, Helderlin, Dostojevski, Kami, Kaštelan, Miljković, Dragojević, Gudelj… Svi su oni pjesnici staro-novoga kova. Kako bi rekao Tin Ujević u Svakidašnjoj jadikovki: „biti već star, a tako mlad“.
- Enes Kišević

Jabuka

Jabuka jedna neobrana još se drži na grani. Tako je zrela, tako je sočna, da oči naprosto mami. Nitko ne gleda opalo voće, nogama gaze po njemu i svi se upinju, svi imat hoće tu sladost osamljenu. Palo je lišće, pale su kiše i snijeg već po njoj pada. A ona blista u goloj krošnji k'o sunce iznad grada. O što li misli u svojoj ljepoti, ta zavisti crvena meta? Možda se njena nebeska rumen doziva utrobe cvijeta? Penju se djeca, klipaju starci, vjetru se rose zubi. Još nitko ne prođe a da se na nju, kamenom ne baci grubim. I svijet se kupi, rukave suče, "Tresite!" - naređuju vlasti. A ona stoji, žarom boji, niti ne misli pasti. Padoše sjekire, padoše riječi, uz krik se stropošta deblo. I gle, sve oči padoše k zemlji, a jabuka padne u nebo.

crvenidelises.jpg

U ljudskom telu nista lepše od mene
nikada se nije rodilo,
A ja te volim, volim i sav sam tvoj
Moja je mladost večita, moja lepota sa njom,
moja će koža zauvek biti glatka i zategnuta,
moje lice meko, moje oči bistre
moja kosa crna i sve to ljubavi moja
sve to pripada tebi - zauvek
Daču ti večitu mladost beskrajno duge zore
Ali ti neče biti dosadno niti če biti patnje
u našem savršenom svetu
Niko ne može da da nežnost
koju sam spremio za tebe,
niti sigurnost
koju pružaju grudi i ruke moje
sklopljene oko tebe u zagrljaju
volim te ljubavi moja!
Budi večno samnom!
Moj je pogled zanos, moj je osmeh ludilo
za žene koje ih gledaju
a sada će biti samo tvoji
U mom ćes naručju leteti
preko snežnobelih planina
ja ću te tada grejati
svojim zagrljajem i toplim dahom
plesaćemo zajedno na netaknutim zelenim poljima
samo srne i košute smeće da nas vide
pruziću ti sreću kakvu nisi ni sanjala
videćeš skrivene hramove podignute meni u čast
netaknute za hiljadu godina, skrivene od ljudskog pogleda
U mom dvoru, u palati od ljudi skrivenoj,
bićeš služena kao boginja
Volim te ljubavi moja
i čekam tvoj odgovor.

NEKI STID

Na zlo sam odavno već okornjačio,
još jedino dobrota čista mene gane.
O pete sam zavist okačio.
Cvijetom moje zarasle su rane.

Svaka himba meni je daleka.
Drugima sam kao samom sebi.
Mržnje sve, od ovoga svijeta,
ljubav moju potopile ne bi.

Pa ipak se katkad ćutim slabim,
kad od srca um mi se otima.
Sam pred sobom ja oborim glavu
ne znajući kud bih sa očima.

63a03aa73ff64459e4310d2efe659d0d.jpg

Korijen s krilima

Dugo sam letio u prazno.
Treba na zemlju stati.
Uspravno iz nje rasti.
Uspravno umirati.

Ptice su šumi krila,
a šuma pticama korijen.
List ne leti od sebe,
on biva olujom gonjen.

Pod zemljom i u zraku
u isti mah drvece živi.
Drvo je most što diše
izmedju mrtvih i živih.

I kada ogole grane,
cvrkut ih zazeleni.
Ja ništa rekao nisam:
to jasen šumi u meni.

Oporuka

Kćeri i sinovi moji,

Ne dijelite se u kući
koju vam ostavljam,
ona će i poslije vas ostati.

Spomenite se pri objedu
da će jos neko iz tih posuda jesti.

Usta otvarajte jednako za istinom
kao što ih za kruhom otvarate.

Ne dopustite novcu
da bude vredniji od vas.

I kad padate u blato,
padajte kao sunce.

Budite dobri prema vodi:
spomenite se Majčine utrobe
koja vas je s vodom donijela.

Spasite zrak svoga tehničkog uma,
jer nema tog izuma
koji će vas naučti živjeti bez zraka.

Hranite radoznalost.
Hranite ljepotu.
Hranite ljubav.

Putujte.
Govorite jezik naroda
u kom se zadesite,
ali se vraćajte korijenju
kao potoci izvoru svome.

Dotičite svoje riječi rukama.

Ne otuđujte se od prirode.
Činite dobro i njoj i ljudima.

Spomenite se:
da ste iz ništa došli,
da se u ništa vraćate,
i da ništa nije dragocjenije
od života
koji u trajno naslijeđe
ostavljate svijetu.

I ne žalite za mnom.
Žalite za mojim neznanjem.

Dosta me je zemlja hranila,
sad vrijeme je da ja zemlju hranim.

Sve je u svemu

Izasao sam samo iz sna u san.
Lica se svoga ne sjecam.
Gubitka nema. Plakati cemu?
Opet sam tu. Sve je u svemu.

Dok bijah ko vi, lelujah zrak,
a sad sam kao svjetlost lak.
Tijelo mi vise ne baca sjenu.

Izvan zivota, izvan smrti,
nikakve boli vise ne cutim.
Ne pitam tko sam. Nit tezim cemu.

O, kad bih mogao, blazeni grebe,
od svega toga oduzet sebe
ja sve bih dao za mrvu zara,
da opet sebe iz nista stvaram.

"- Ima jedan tihi pjesnik koji svakoga trenutka, bez riječi, odgovara na ovo vaše pitanje. Taj pjesnik je i intiman, i emotivan, a istovremeno i angažiran. Njemu je život svih ljudi jednako vrijedan. I kad tijelo spava, i kad duša spava, i kad misli spavaju, taj pjesnik je budan. On neprestano stražari, on neprestano bdije nad svakim živim bićem. Toliki ljudi dođu na ovaj svijet i odu, a da od njega ništa ne nauče. Ali oni koji ga slušaju i slijede i bez riječi mogu steći veliku mudrosti. O tome pjesniku Branko Miljković u pjesmi Balada zapisuje: „U tuđem smo srcu svoje srce čuli. / Isto je pevati i umirati“.
Enes Kišević

Back