Енергетска пића

kofein uglavnom
skoro sam gledala neki dokumentarac o liku koji je izbacio red bull,tu je neka supstanca al sad nema sanse da se setim koja,ali je ima 400 puta vise nego sto je potrebno dnevno
uglavnom on je u nekoj indoneziji/tajvanu tako nekoj zemlji nasao na pijaci da se prodaje neko energetsko pice i resio da on to prodaje u evropi,promenio ambalazu dodao gaziran ukus i krenuo s agresivnom kampanjom
u pocetku ga neke zemlje evrope nisu htele,jer su testovi na pacovima pokazali cudno delovanje na ponasanje,medjutim kako nisu uspeli da dokazu konkretnu stetnost tog napitka vecina je pre ili kasnije bila primorana da uvozi red bull,iz ministarstva zdravlja kazu nemaju kinte za eksperiment koji bi konkretno dokazao da steti zdravlju

da nije taurin?znam da sam citala da je to u sastavu svakog energetskog pica,da navodno on dize energiju i da u opste nije dobar u tim kolicinama.mada ko zna cega tu sve ima,ne razumem se u hemiju pa mi nista ne znaci :neutral:

iance slicna je stvar sa mnom i coca-colom,redovno kad dodjem u goste prvo pitanje bude oces da popijes nesto,moj odgovor vodu,obicnu ili kiselu,pa insistiranje a oces cocacolu,ocas sok od (navesti voce),a sto...samo vodu?jel si sigurna...itd :neutral: a kad mi prisilno sipaju nesto od gore navedenog,naravno da ostavim...bas me nervira kad me neko nutka hranom i picem...mislim ako sam zedna i gladna trazicu,najmanji problem.

Tako je, šetaju ili imaju diskoteke i kafiće predviđene za njihov uzrast.
Ja sam prvi put izašla u 5-om osnovne, drugi put u 6-om, i onda sve češće...

Vi Bog-te, kao neke kaluđerice, izašle prvi put, i udale se...:mrgreen:
Znas kako..
Ja sam u petom osnovne izlazila subotom od 16h sa drustvom u bioskop recimo a posle projekcije smo odlazili u Mc..Eventualno bi se prosetali Knezom do Gradske biblioteke i nazad,pa kuci.Kada je vreme lepo,znaci leti ili u prolece isli smo na Mini golf na Kalemegdan.Kod kuce sam morala da budem u 21h.
Rodjendani su bili nesto drugo ali 22.30 je bilo vreme za fajront.
Mislim da je i u sestom bilo slicno.
U osmom sam prvi put cekala NG van kuce s tim sto su me roditelji oko pola dva pokupili...
Nisam kaludjerica ni bila a nisam ni sada,niti vidim da je tu nesto ne normalno.
Ja stvarno ne razumem roditelje koji aminuju izlaske svoje dece tog uzrasta,koji se svode na bazanje ulicama..Sta lepo moze da im se dogodi na ulici?
Takodje ne znam u koji su kafic dobrodosla deca od 11-12 ili 13 godina i nisam sigurna da im je tamo mesto.:confused:

Не пијем, мм понекад попије гуарану, али ретко
У животу сам у средњој попила 2 пута ред бул и то ми је било доста
Не привлачи ме, а и иначе имам вишак енергије па ми то није потребно
Минђушица је још мала и није пробала
Мислим да могу бити штетни у већој количини
Мени су деловали кад сам их пила
Мада на јетру сигурно врло лоше утичу

Mene cela ta priča i buni.
Zna se i da je Coca cola štetna, ali da li znamo koliko? I zašto na njoj ne piše koliko max se sme popiti dnevno i zašto nije zabranjena ispod 18 godina?
Kao i kafa i ostala sranja.
Sve je to štetno i pitanje u čemu je konkretna razlika.
Čoveku može da pozli i od previše kafe, ali i od previše Coca Cole.

Pijem red bull u kombinaciji sa alkoholom...e, cekajte da obucem stit sad :(...cist ne pijem nikada...imam srcanih problema, ali nikad nisam osetila to lupanje o kojem pricate...sa druge strane, znam da je stetno jer je to energetska bomba puna secera, takodje lepsem polu odmaze po pitanju kilograma, ali ako hocu da se opustim onda uzmem tu kombinaciju, a i prija mi kiselkasti ukus...Ne podrzavam ovo, a pogotovo ne da konzumiraju deca...Zaprepastila sam se kad sam videla d amoja sestra uveliko pije guaranu kad sprema ispite...inace ne pije cak ni kafu, ne pusi...cak imam utisak da stvaraju zavisnost, jer znam jos neke slucajeve...:sad2:

Baš sinoć mi je pričala kuma koja radi u osnovnoj školi: stigao je dopis u škole da se klincima oduzimaju energetski napici (naravno, ako ih neko vidi da piju) jer se masovno koriste i nekim klincima je pozlilo.
A kako deci objasniti da to nisu vitamini kada se svugde reklamiraju i niko ni ne spominje da mogu biti štetni? Niko ne spominje da je u sastavu sam kofein i da to nije za decu. Mislim da bi ministarstvo zdravlja trebalo da reaguje.

Пијете ли их?
Када и колико?

Још важнија питања:

Да ли сте разговарали са својим тинејџерима о њима?
Шта они уопште знају о њима?
Какав је њихов однос према тим пићима?
Имате ли увид у то да ли их пију, када и у коликој мери?
Причају ли вам деца о томе да их неко из друштва пије?

(Ванда, хвала на шлагворту! ;))

Kasno izgleda videh temu....mada nikad nije kasno....:mrgreen:

Uuuuu skoro sam sinu odrzala lekciju.....izlanuo se da je nekoliko puta kupio guaranu....opravdanje mu je da je to bezazleno i kao sok,i da svi to piju....inace vec s njim mucim muku zbog koka kole,ali deda mu kupuje.....koliko deda nije upucen pocece i guaranu da mu kupuje....to me izludjuje kad onako star nije dokazan....:roll:
Ne znam ....nadam se da je sin shvatio za energetska pica,jedno vrijeme mu nisam davala novac,vec bi mu ja spremila ili kupila uzinu.....mada se za novac uvijek snadbe opet od dede.....i tako skoro smo opet i opet razgovarali na tu temu....i kao slusa me ali to je ono tupo gledanje i "slusanje",kao kad cu vise zavrsiti sa izlaganjem....i onda sledi necu vise itd......sad videcemo....

Stavila bih zabranu za maloletnike....ali kako kod nas nema zabrane(tj kao ima,al' se ne postuje} ni za alkohol i cigare....tesko da ce tu biti.....

Znas kako..
Ja sam u petom osnovne izlazila subotom od 16h sa drustvom u bioskop recimo a posle projekcije smo odlazili u Mc..Eventualno bi se prosetali Knezom do Gradske biblioteke i nazad,pa kuci.Kada je vreme lepo,znaci leti ili u prolece isli smo na Mini golf na Kalemegdan.Kod kuce sam morala da budem u 21h.
Rodjendani su bili nesto drugo ali 22.30 je bilo vreme za fajront.
Mislim da je i u sestom bilo slicno.
U osmom sam prvi put cekala NG van kuce s tim sto su me roditelji oko pola dva pokupili...
Nisam kaludjerica ni bila a nisam ni sada,niti vidim da je tu nesto ne normalno.
Ja stvarno ne razumem roditelje koji aminuju izlaske svoje dece tog uzrasta,koji se svode na bazanje ulicama..Sta lepo moze da im se dogodi na ulici?
Takodje ne znam u koji su kafic dobrodosla deca od 11-12 ili 13 godina i nisam sigurna da im je tamo mesto.:confused:

Pa nisam ja lumpovala do zore u 5-om osnovne.
I ja sam morala kući do 10, pa 11 i do srednje sam imala ograničeno do 12 sati.
U srednjoj do 2, nekad duže.

Budi malo fleksibilnija... što mi se sviđa ta reč..... fleksibilitet...:cao:

Baš sinoć mi je pričala kuma koja radi u osnovnoj školi: stigao je dopis u škole da se klincima oduzimaju energetski napici (naravno, ako ih neko vidi da piju) jer se masovno koriste i nekim klincima je pozlilo.
A kako deci objasniti da to nisu vitamini kada se svugde reklamiraju i niko ni ne spominje da mogu biti štetni? Niko ne spominje da je u sastavu sam kofein i da to nije za decu. Mislim da bi ministarstvo zdravlja trebalo da reaguje.

Slazem se, ali seti se samo ong slucaja, mislim da je Kraljevo, gde su deci uveli u osnovnu skolu kafemate!
Mi roditelji treba da reagujemo uvek, makar i preko Krstarice, na ovakve i slicne akcije pojedinaca ili grupa koje su na stetu nase dece!
Zato bravo!:super:

Citam vas pa mi nesto pade napamet...da li ste primetili da je proslog leta izasao sladoled Guarana, totalno izleda kao limenka-original Guarana...ne znam kakvog je ukusa, al sam primetila da ga deca masovno jedu...zar ne bi trebalo zabraniti ovako nesto...mislim kako detetu posle objasniti da ne sme i da pije Guaranu...

Jeste Enna, dobro si se setila!
Bravo! Nemam vise bodova za danas, ali cu se setiti, ne brini!
Jedno je energetski napitak, a drugo sladoled, i svaka cast sto si to primetila!
Trebalo bi zabraniti, a pitanje koje sam pitala n puta je - ko da zabrani? Pa neko je to debelo platio
Necu da kvarim temu, svaka cast za komentar:ok::super:

Pijem Guaranu kad spremam ispite, ono 2-3 dana pred kad bas zagusti da bih duze ostala budna i imala koncentraciju. Inace ne, ne smatram ih sokovima a ne mislim ni da su narocito stetni ako se uzimaju retko i svrsishodno:D
mmm... da ti ja kao iskusna u brzom spremanju ispita dam bolji recept za aktivno nespavanje!
earl grey :) kasicica secera i neki fini earl grey caj, a onda kada izvadis kesicu caja dodas malo mleka... i covece ne da neces spavati nego ces da djuskas dok ucis :p
tako sam ja :lol:

a sto se tice tog napitka guarana... to je meni slabo, a osim toga nije to ni primirisalo guarani!

ja sam pila (pre trudnoce i dojenja, jos dojim, a verovatno cu dok ne krene u skolu :hahaha:) sirup od guarane
ne zato sto ima tonicno dejstvo, a ima, nego zato sto je vrlo, vrlo ukusno! Jedna flasa sirupa mi je trajala oko 3-4 dana i to samo zato sto sam se ekstra kontrolisala u kolicini ispijanja. Nisam primetila da me to nesto drzi budnom, ali zato su bile neke cokoladice sa ekstraktom guarane, ima takvih stvarcica da se kupi u fair trade prodavnicama... eh, ta cokoladica sa guaranom je cudo, valjda u kombinaciji kakao i guarana daju taj sinergetski energetski efekat... a tek sto je ukusno!

mnogo volim guaranu i rado je se secam!

Na srecu ta fair trade prodavnica u kojoj sam kupovala te reritete iz Juzne Amerike vise ne drzi guaranu... valjda se naduvali :per:, pa ne mogu da se sete da poruce nove kolicine.

Pijem ih kao stoka,mesam sa pivom,sa dzinom i raznim alkoholnim picima i popijem po 4-5 tih limenki pred svirku i onda ulazim u sutku i mogu da pariram likovima koji su stariji i po 4 godine od mene! Imam normalan krvni pritisak,zdravu krv i mokracu i zdravo srce (bio sam pre par dana na pregledima),mogu da trcim i radim sve sta pozelim i bez tih pica i pijem ih vise od godinu dana! Jedino sto lose utice pice jeste da si nervozniji i agresivniji nista vise i ponekad imas bas jaku potrebu da ih pijes ali to je zbog adrenalina (prirodna droga koju luce nadbubrezne zlezde)!

..evo shta kaze jedan sedamnaestogodishnjak na ovu temu, ovde na krsti..

..dodushe, par meseci pre ovog posta se informisao na zdravlju..

http://forum.krstarica.com/threads/207218

Попила сам три гуаране пред учење, а онда сам после пола сата заспала за столом.
Мислим да то баш и није толико енергетски... тако да то не пијем, осим ако се меша у неком коктелу, даје добар укус.

Пијете ли их?
Када и колико?

Још важнија питања:

Да ли сте разговарали са својим тинејџерима о њима?
Шта они уопште знају о њима?
Какав је њихов однос према тим пићима?
Имате ли увид у то да ли их пију, када и у коликој мери?
Причају ли вам деца о томе да их неко из друштва пије?

(Ванда, хвала на шлагворту! ;))
Не пијем их често, чак се ни не сећам кад сам последњи пут попила неко...уствари сећам се, после вечере, једном...нисам спавала целу ноћ...ја бих бранила деци да их пију...штетна су.

Попила сам три гуаране пред учење, а онда сам после пола сата заспала за столом.
Мислим да то баш и није толико енергетски... тако да то не пијем, осим ако се меша у неком коктелу, даје добар укус.

il te sljaka ili ne
moj drug progutao neki mda i poceo da zjeva
a ja raskrvario unutrasnjost usne koliko me osljakalo

Back