enerdži sejving

hibernacijom uciti od zivotinja

Ovo mogu da svatim ko ličnu uvredu, ali ajde neću.
fizickom aktivnoscu se pune mentalne baterije

Ne znam previše filozofa i intelektualaca koji se fizički potkivaju, a i dalje umno čili. Ali obrnute znam. Šta ako im se um proporcionalno prazni sa količinom vežbanja? Ta ne može gain together with pain and brain. To je yinyang principle.

pa ne znam, mislim da je i šopenhauer pominjao da je fizičko vežbanje, jačanje tela - ok...

“Izvor naše sreće je u subjektivnim osobinama: plemenitom karakteru, poduzetnom duhu, srećnom temperamentu, vedrom umu i zdravom telu.” Artur Šopenhauer

... ali ima li još nešto...

malo ezoterije...

‚‚Intelektualna životinja koja se pogrešno naziva čovekom, jeste mašina koju kontroliše legija‚‚JA''. Ovo ‚‚JA'' je pluralizovano. Sva ova ‚‚JA'' se izmedju sebe bore. JA koje se danas zaklinje na vernost Gnozi, zamenjeno je drugim koje mrzi Gnozu. JA koje danas obožava jednu ženu, kasnije je zamenjeno drugim koje je mrzi. Samo stvaranjem DUŠE utvrdjujemo jedan stalan princip svesti u nama. Onaj koji ima DUŠU živi svesno posle smrti. DUŠA se može stvoriti akumulacijom najsuptilnijih energija koje proizvodi organizam i njihovom kristalizacijom kroz krajnje napore kako bismo postali potpuno i definitivno samosvesni. Na nesreću, intelektualna životinja koja se naziva čovek glupo troši ove energije na porive, strahove, bes, mržnju, strasti, ljubomoru, itd.
Hitno je stvoriti svesnu volju, neophodno je podvrgnuti sve naše misli i dela UNUTRAŠNJEM SUDU. Samo tako možemo stvoriti ono što se zove DUŠA. Potrebno je da duboko poznajemo sami sebe da bismo stvorili DUŠU.''

Samael Aun Weor

...

neću da komentarišem o "stvaranju duše", nego mi je zanimljivo to "princip svesti".

možda je stvar u nekim principima, pravilima ponašanja itd...

fizickom aktivnoscu se pune mentalne baterije

Slazem se sa ovim.
To je jedan od dobrih nacina. Ne samo za punjenje baterija, vec i za mentalnu ravnotezu.
Drugi nacin je u jednostavnosti, prihvatanju, zahvalnosti.
Posmatrala sam i uporedjivala zivote intelektualaca, darovitih ljudi i „obicnog“, jednostavnog coveka i stekla utisak da ova druga grupa mnogo lakse plovi zivotom. Uzmimo primer poljoprivrednika, coveka koji direktno vidi rezultat svog rada, kome zivot kroz rad sa prirodom i uz prirodu na najjednostavniji moguci nacin „objasni“ zivot i smrt, pocetak i kraj, uzrok i posledicu i puno jos toga bitnog. Cini mi se da puno lakse dozivljavaju i prevazilaze zivotne teskoce u odnosu na coveka koji mozda previse i nepotrebno razmislja i tako cini sebe letargicnim i zbunjenim.

"Za one koji su zainteresovani da sačuvaju i povrate svoju energiju, jedini dostupan način je rekapitulacija.” Kastaneda

https://forum.krstarica.com/showthread.php/789504-Kako-biti-u-ovde-i-sada-(Rekapitulacija)

Јеси ли некад размишљао о томе колико је паметно да човјек сам крене у рекапитулацију ?
Дрзнух се на ово питање јер смо на психологији :)
За некога то може бити опасан пут ако њиме ходи сам. Мислим да немамо сви исту моћ суочавања, најприје са самим собом, потом све остало...:think:

meni je pomoglo.
ne znam, ako je za nekog opasna rekapitulacija, onda mu je možda sve opasno.
možda nemam poverenja a ni para da mi neko drugi radi psihoanalizu i psihoterapiju, ovo je nešto što mogu sam, i mislim da je okej.

opisao sam na toj temi svoje iskustvo sa tim, jedino na šta bih mogao da upozorim je ovo:

“Normalno je da ratnik na tom nivou počinje da se svemu smeje, zato što energija donosi sreću. Zahvaljujući rekapitulaciji, on je srećan, ispunjen i skakuće kao dete. S druge strane, on postaje zastrašujuća osoba jer, pošto mu je svetlost neoštećena i njegov život je čist, donošenje odluka više ne predstavlja poteškoću za njega. On će odlučiti ono što je nužno u datom trenutku a to drugim ljudima deluje zastrašujuće.”
“To je takođe vreme kada je ratniku potrebna dodatna količina umerenosti i razumnosti, jer bez toga može preduzeti nepotrebne rizike, dovodeći u opasnost kako svoju tako i bezbednost drugih.”

na ovo treba obratiti pažnju.
meni se desilo da sam postao toliko radostan i srećan, da sam poželeo da delim tu svoju sreću - počeo sam da "misionarim", da "osvešćujem" ljude po društvenim mrežama
to me uvelo u krizu.
pripazite se toga.

...

ako se neko plaši, onda možda i ne treba to da radi, šta znam.

“Ljudi koji razmišljaju i govore o riziku su kukavice i takvi ljudi ne treba da praktikuju jogu. Za njih je bolje da jedu, piju, ožene se i umru neprosvetljeni. “

Svami Satjananda Sarasvati

Poslednja izmena:
Одлично се разумијемо, прошла сам тај пут. ( да не буде забуне, не доводим ич у питање )
Поставила сам питање само из разлога што знам да тај пут није безбедан за свакога.
Да је психологија тако једноставна, можда би и живот био, не знам...
У мојим очима психологија превасходно служи баш тамо гдје пут није сигуран ( да се тако изразим ), а можда сам у заблуди...
Твој ниво свјесности, или просто речено, начитаности, видљив је и оку лаика, никако не спорим да би било идеално да га сви посједују.

generalno mislim da je ta vežbica okej.
imao sam neke svoje sumnje o toltečkom putu, pisao sam o tome.
taj put je težak i nije za svakoga, u pravu si, te knjige umeju i da uplaše.
nisam neki ambiciozan "ratnik", možda mi više "leže" neka istočnjačka objašnjenja, da tako napišem, nešto mirnije.
ali ta vežba kao vežba za poboljšanje opšteg stanja mislim da je okej, ne bih ni pisao o njoj da ne mislim tako.

glupost oduzima energiju jbg, onu finu

energija, sposobnost vršenja rada.

dobro, da vidimo, na koji način ste vi "pametni", kako čuvati i uvećavati tu "energiju"?

na koji način je izgubim do neke granice, na taj način je i vratim.
Kombinacija psiho-fizičkog je dobra,bar meni
Ali isključivost, da neko psihičko gubljenje energje može da se nadoknadi isključivo fizičkom aktivnošću, nisam uočila, to je samo samonabeđivanje.
Fizička aktivnost je zdrava, zato kažem, bacite sobne bajkove i pedalirajte kroz prirodu.

generalno mislim da je ta vežbica okej.
imao sam neke svoje sumnje o toltečkom putu, pisao sam o tome.
taj put je težak i nije za svakoga, u pravu si, te knjige umeju i da uplaše.
nisam neki ambiciozan "ratnik", možda mi više "leže" neka istočnjačka objašnjenja, da tako napišem, nešto mirnije.
ali ta vežba kao vežba za poboljšanje opšteg stanja mislim da je okej, ne bih ni pisao o njoj da ne mislim tako.

Јесте одлична, нема спора. Препоручивала сам и сама и даље топло препоручујем.
Можда само више пажње обраћам клиничкој психологији, тј. онима којима је она потребнија...

"čovek glupo troši ove energije na porive, strahove, bes, mržnju, strasti, ljubomoru, itd."

Aha. Pa onda ne trošiš više energiju na to i uštedeo si onoliko.

Ako imaš lonac sa deset rupa, nećeš iznova i iznova tražiti izvore vode,
nego ćeš prvo rupe zakrpiti i onda je sasvim malo vode potrebno.

Čudio sam se toj Rekapitulaciji Kastenedinoj i pitao se šta da radim sa sobom...:lol:
A onda mi blicnulo da je to smešno ,jer je to za ljude koji lažu sebe i koji sebe ne poznaju...
A ja nisam prestao da budem iskren i to sasvim prema sebi i samo iz preke potrebe neiskren prema drugima
(neću reči umirućem da "tamo" nema ničeg!:sad2:),zadržao sam taj infatilni način i ne smatram da sam ratnik,
već efikasni borac za ciljeve koje sebi postavim.
A da mi je svašta smešno i da svašta mogu ,a većina trta od toga,zar treba i da kažem...Jadni...
Ipak i pored toga su mi najmilija ona najravnija i najegzistentnija promišljanja na obali Dunava...Čak sam toliko se vezao za
Dunav da mislim da to na drugoj reci nije ni blizu... Probao sam na Tisi-slabo,na Savi (kod Mitrovice na Čardi) nikako...Dunav
je moćna reka i teče baš kako treba...Tisa spora,Sava prebrza...;)

Ako misliš da ti nije potrebno — a ti nemoj raditi.
Kolko se sećam i ja sam je poslednji put uradio letos, jednu noć kad sam bio valjda nešto nemiran — zaspo 'ko beba'.
Verujem da postoje ljudi kojima više nikakve tehnike nisu potrebne.
Ali to ne znači da ću da pričam loše o tome, ako to nekom može da pomogne !

Back