Endometrioza

Slažem se da je bolje laparoskopija nego da te skroz seku. Brze ćeš se oporaviti... Ja sam prošle godine imala operaciju i 4 meseca sam primala Zoladex inekcije, čim je prošla terapija opet su se formirale te cistice... Čitala sam ovih dana da ishranom i redovnim vežbanjem može da se uspori rast tog tkiva koje nastaje zbog endometrioze. Ako neko ima nekih savet molila bi Vas da pišete...

Slažem se da je bolje laparoskopija nego da te skroz seku. Brze ćeš se oporaviti... Ja sam prošle godine imala operaciju i 4 meseca sam primala Zoladex inekcije, čim je prošla terapija opet su se formirale te cistice... Čitala sam ovih dana da ishranom i redovnim vežbanjem može da se uspori rast tog tkiva koje nastaje zbog endometrioze. Ako neko ima nekih savet molila bi Vas da pišete...
Moja poznanica je nakon odstranjivanja cisticnog desnog jajnika lecena od endometrioze, jer je patohistoloski nalaz pokazao da se radi o endometriozi..
Injekcije Zoladex je primala 6 meseci..Nije ih bas najbolje podnosila...
Njen ginekolog je savetovao TRUDNOCU kao najbolji lek protiv endometrioze...
Ona ga poslusala...
Trudna je 3 meseca i nosi blizance..:)

Pa ti vidi sa svojim ginekologom, sta je najbolji lek..;)

I srecno..

Moja poznanica je nakon odstranjivanja cisticnog desnog jajnika lecena od endometrioze, jer je patohistoloski nalaz pokazao da se radi o endometriozi..
Injekcije Zoladex je primala 6 meseci..Nije ih bas najbolje podnosila...
Njen ginekolog je savetovao TRUDNOCU kao najbolji lek protiv endometrioze...
Ona ga poslusala...
Trudna je 3 meseca i nosi blizance..:)

Pa ti vidi sa svojim ginekologom, sta je najbolji lek..;)

I srecno..

I meni je to savetovao lekar i trudim se jakoooo... već tri meseca..
Strpljenje mi nije jača strana, a u ovoj situaciji je neophodno!
Malo me demorališu člankovi po internetu o endometriozi kao uzročniku neplodnosti.
Hvala na pozitivnom odgovoru, nadam se da ću uskoro da se pohvalim i ja! :)

I meni je to savetovao lekar i trudim se jakoooo... već tri meseca..
Strpljenje mi nije jača strana, a u ovoj situaciji je neophodno!
Malo me demorališu člankovi po internetu o endometriozi kao uzročniku neplodnosti.
Hvala na pozitivnom odgovoru, nadam se da ću uskoro da se pohvalim i ja! :)

Malo je draga 3 meseca...mora duze...
Kod moje drugarice je bilo u pitanju 1.5 godina strpljenja..
I sada blizanci....

To zelim i tebi od sveg srca...:heart:

Juche mi je recheno da mi je ceo levi jajnik pretvoren u cistu, ali da cemo pokushati da ga lechimo. U shoku sam. da li to, uopshte, moze da se izlechi? Mislim- CEO jajnik je pretvoren u cistu, a ne samo deo... A taj jajnik mi je jedini preostao... Dvanaest godina redovno idem na preglede, par puta sam snimana ultrazvuchno i uvek su mi rekli d aje sve u redu. Kad sam zadnji put otishla kod svog ginekologa, on me pregledao ultrazvuchno i rekao mi da mi je levi jajnik uvecan i da se to verovatno desilo zbog priraslina koje su se verovatno pojavile pre dvanaest godina, prilikom operacije vadjenja desnog jajnika. Tad mi je rekao i da levi jajnik ionako i do sad nije funkcionisao bash kako treba... zashto mi to nikada ranije nije rekao, ostaje mi samo da se pitam... Juche sam otishla u Nish u ordinaciju Ginopsis i tamo su ustanovili to shto sam vec navela. Takodje, ustanovljene su i neke promene na grlicu materice, koje izgleda da i nisu bash bezopasne, kako mi je moj ginekolog pre rekao. On je samo pomenuo ranicu na grlicu, koja nije opasna i koju ima svaka druga zena. Juche mi je recheno da postoje neke promene i da se oko celog ulaza u vaginu nalaze neka sumnjiva polja. Ginekolog mi je to pokazao i na ultrazvuku pomocu farbanja nechim (ne znam chime)- veliki deo se nije ofarbao, a to shto nije ofarbano bila su ta sumnjiva polja. Rekao je da mora da se radi biopsija i tumormarkeri. Takodje, rekao mi je i da sam lechena pogreshnom terapijom od gljivica ginodaktanol vaginatorijama i daktanol kremom i da imam vaginozu. Na poslednjem pregledu kod lichnog ginekologa mi je recheno da uvecanje jajnika nije opasno, a o vaginozi i promenama na grlicu materice nije bilo ni rechi. Takodje, ginekolog u Ginopsis ordinaciji je pomenuo zavaljenu matericu. Od shoka zbog toliko mnogo negativnih informacija, nisam mogla da se setim d aga pitam shta to znachi...

Upravo se vratila s "pregleda", ako to uopshte moze da se nazove pregledom! Ginekolog me primio, pogledao moju dokumentaciju i pitao u chemu je problem. Mislim- pita u chemu je problem, nakon shto je prochitao sve nalaze i preporuke... Pitao me dal ne mogu da zatrudnim... Pa valjda je iz tih nalaza jasno da je trudnoca u mom sluchaju malo moguca... Ja mu kazem da mi je moj ginekolog rekao da mi je levi jajnik uvecan, da sam ishla u Nish i da mi je tamo recheno d aje situacija bash losha i da trazim i trece mishljenje, a on me na to pita; "Pa shto si onda bila put do ovde?" Ja mu kazem opet da zelim da chujem i njegovo mishljenje i da mi tregbaju neki uputi i recepti. Pregledao me "obichno"- prvo shto sam crkla od bolova zbog nachina na koji mi je stavio ono zelezo unutra, drugo- samo je bacio pogled, pipnuo me [ar puta i rekao- jeste, postoji cista, ajmo na ultrazvuk. Odemo na ultrazvuk,on me pregleda par sekundi (u bukvalu) i opet kaze- ima cista. Ja ga pitam da li je opasna, a on mi, onako grubo i otsechno kaze- moze da bude opasna. Ja ga pitam shta to znachi i on mi kaze: "Pa moze da se iskomplikuje, shta znachi!" Dao mi je da pijem Primolut Nor shest meseci po deset dana posle svakog chetrnaestog dana ciklusa. Rekla sam mu da me bole grudi i ledja, na shta je odgovorio: "Pa bolece te, zato shto je cista hormonski aktivna". Ja ga pitam shta sve to shto mi je rekao znachi, a on mi kaze:"Uzivaj! Pij shest meseci te lekove, pa dodji na kontrolu, i uzivaj!" Pitala sam ga da li u toku tih shest meseci treba da dolazim na kontrolu, a on kaze da ne treba, osim u sluchaju da se neshto iskomplikuje. Ovo su njegove rechi: "Koristicesh lekove shest meseci, a onda dojdi na kontrolu da vidimo kakvo je stanje i da eventualno uradimo laparoskopiju i tako odstranimo cistu, mada je to U DOMENU NAUCHNE FANTASTIKE." Ja ga pitam shta mu to znachi, a on ce opet: "Uzivaj!" Ja nastavljam da ga pitam: "Da li vi vishe verujete da ce morati da se radi operacija, ili da problem moze da se reshi?" na to mi je opet odgovorio, samo glasnije: "UZIVAJ, drugo sam neshto prichao..." Pitala sam ga da li sad sa tom preporukom za lek koju mi je napisao treba da odem kod svog ginekologa da mi ga prepishe, a on kaze: "Ooo, on ce mnogo da se obraduje kad vidi moj pechat i potpis! Nemoj da trazish da ti ga prepisuje, kupi ga!" Toliko sam se iznervirala, da ga nisam ni pitala za tumjor markere i biopsiju- ionako je video preporuku u dokumehtima, a nishta nije pomenuo. Katastrofa... Zovem privatnika i zakazujem biopsiju, tumor markere i verovatno i hormone- poshto mi se stomak uzasno nadima, grudi i ledja me bole i osecam leptirice u stomaku ko da sam trudna. Ako nece moj ginekolog da mi napishe upute, uradicu sve to privatno i bash me briga! Izem ti njihovu sujetu!

I meni je cista bila u jajniku, toliko je narasla da jajnik gotovo nije postojao, 8 cm.
Medjutim kada su mi radili laporoskopiju doktor je uspeo da odstrani cistu, i koliko sam ga razumela da ostavi mali deo jajnika koji se regenerisao i sada radi normalno.
Nadam se da ces naici na pravog doktora i resiti problem sto pre.

znam dve zene koje su imale problema sa endometriozom i ni jedna ne moze da ima dete prirodno, sad su na VTO....bila sam ubedjena da je to zbog endometrioze, znaci to ne mora da ima veze???.....
Ендометриоза ће имати утицај на плодност само ако захвати оба јајника и то тако да их уништи или , блаже, онемогућава у функционисању.
Али то није доживотно стање јер чим се региструје ендометријум на тим, измештеним, локацијама, хируршки се интервенише.
Треба споменути да се ткиво ендометријума не мора израсти на јајнику. Може на трбушној марамици, може у Дугласовом шпагу, по цревима...где год хоћеш. ;)

Back