Ендокрини узроци депресије и анксиозности

fanstebre

Veoma poznat
Poruka
10.070
Да ли узрок депресије и анксиозности, једне од највећих пошасти модерног доба, није нужно проблем у "централи" већ узрок може бити и ендокриног порекла (надбубрежна жлезда, тироидна жлезда, панкреас итд....) ? Да ли се у психологији уопште води рачуна о томе да се прво искључе ендокрини узроци пре него што се крене нека терапија, уколико је потребна, за депресију и анксиозност ? Мој буразер је годинама пио антидепресиве и тек скоро је сазнао да има хипералдостеронизам. И ја већ неко време разматрам поново да се активирам код психолога јер сам био нередован, ишао сам свега 3 пута у животу, а имам фазе кад сам поприлично у к, никад нисам пио неку терапију али већ дуже време нисам сигуран да ли је можда и код мене слична прича па сам у дилеми да ли прво плаћати психолога или анализе да испитам ендокрине функције да узрок можда није у томе. Годинама имам проблем са хиперинсулинемијом али остале хормоне нисма радио никад, осим можда једном тироидне и било је ок

Poslednja izmena:
najgora stvar koju možeš sebi da uradiš je da uzimaš antidepresive
Ne daj Boze, nisam da se odmah krene sa lekovima, ali u nekim slucajevima moraju se uzimati.
Treba da pitamo one koji su bili u tesko, klinickoj depresiji.

Ja sam za to da se najpre iskljuce svi organski uzroci, a onda da se krene - ako treba - da odredjenom terapijom
psiho ili farmako.

Да ли узрок депресије и анксиозности, једне од највећих пошасти модерног доба, није нужно проблем у "централи" већ узрок може бити и ендокриног порекла (надбубрежна жлезда, тироидна жлезда, панкреас итд....) ? Да ли се у психологији уопште води рачуна о томе да се прво искључе ендокрини узроци пре него што се крене нека терапија, уколико је потребна, за депресију и анксиозност ? Мој буразер је годинама пио антидепресиве и тек скоро је сазнао да има хипералдостеронизам. И ја већ неко време разматрам поново да се активирам код психолога јер сам био нередован, ишао сам свега 3 пута у животу, а имам фазе кад сам поприлично у к, никад нисам пио неку терапију али већ дуже време нисам сигуран да ли је можда и код мене слична прича па сам у дилеми да ли прво плаћати психолога или анализе да испитам ендокрине функције да узрок можда није у томе. Годинама имам проблем са хиперинсулинемијом али остале хормоне нисма радио никад, осим можда једном тироидне и било је ок

Mislim da ovo pitanje postaviš svom izabranom lekaru i da tražiš od njega uput kod endokrinologa.

T3, T4 i TSH ne rade u državnim laboratorijama, samo u privatnim.

Ne možeš istinu da napišeš da nekome ne smeta. Živimo u teško bolesnom svetu čije ludosti svi gaje i podržavaju, a kao se na forumima prave fini i drže do nekoga reda.
Sve to funkcioniše do nekog rata, dok se divljaci ne dohvate oružja.
Nisam ja švercer kokaina već političari, vlasti, države koje su stvorile klasne podele, robovlasništvo koje Vam toliko ne smeta.
Problem je kada se napiše nešto što ograničeni, indoktrinirani vide kao problem društva, za koje im je tako rečeno.
Neće istina umreti zbog brisanja jedne rečenice, samo će laž dobiti na vremenu.

,,,kako ne rade,,,pa to je standardna procedura kod laboratorijske pretrage Tiroidna zhlezda i Hipifiza,,,su target laboratorijske analize,,,između ostalog,,,

Ovde već duže vreme ne rade. T3, T4 i TSH planiram da uradim u privatnoj laboratoriji u koju idem godinama. I kad već radim te analize tamo odradim i ostale.
Možda rade u bolnicama, ne znam...

najgora stvar koju možeš sebi da uradiš je da uzimaš antidepresive
Одувек сам имао тешку аверзију према психо терапијама. Можда сам заиста и требао нешто да користим у неком моменту живота али генерално се тешко одлучујем да прихватим такве ствари.
Иначе, не слажем се да је ова тема за овај подфорум али ајд сад.

Mislim da ovo pitanje postaviš svom izabranom lekaru i da tražiš od njega uput kod endokrinologa.

T3, T4 i TSH ne rade u državnim laboratorijama, samo u privatnim.
То је тек посебна врста проблема. Плаћаш као нео здравствено, скидају ти са плате бла бла, а онда мораш приватно да радиш неке анализе или да чекаш данима или недељама да у болници дођеш на ред. Рефундацију трошкова можеш да добијеш само у одређеним ситуацијама као што је нпр ова кад се анализе не могу урадити у државној болници али у пракси си често у ситуацији да плаћаш све и анализе и стручњаке, ендокринологе, психологе..... Такве ствари људи не примете све док се не сусретну са неким озбиљнијим здравствени проблемом па тек тад схвате колико је цео систем успорен, неажуран и да хтели не хтели добар део морају код приватника да заврше ако не желе да се развлаче недељама. Али здравље нема цену и ништа није проблем ако ти све то на крају помогне. Проблем настане кад стручњаци почну да се добацују са тобом и кад ти више не знаш на чему си, да ли ти треба психо терапија, да ли имаш неки тумор, да ли си хипохондар итд. јер свако од њих као да своју причу прича и кад то доживиш онда направиш кардиналну грешку јер одлучиш да одустанеш од даљих анализа и свега тога јер је почело да те ионако исцрпљеног исцрпљује па кад се одмориш од те јурњаве онда се опет сабереш и покушаш и тако у круг јуриш свој реп. Ја годинама имам реактивну хипогликемију и хиперинсулинемију али увек се заврши на томе да треба да се регулише исхрана, смањи стрес, убаце неки витамини, минерали, тренинг итд. а кад видиш да ни то не помогне онда опет правиш нови круг анализа, опет се исте приче заврте и тако губиш време, а да узрок томе остаје непронађен добрим делом због мог одустајања за том јурњавом око анализа јер више немаш ни пара, ни стрпљења, ни времена.

Naravno da može biti to uzrok.
Hipotalamus-hipofiza-štitna žlezda : lučenje hormona

Uzrok za mnogo poremećaja.

Trebalo mi malo više vremena da sklopim koliko toliko kockice po ovom stanju.
Medicinski pogled
Medicinska istraživanja i autoriteti u psihijatriji i endokrinologiji jasno pokazuju da postoji bliska veza između endokrinog sistema i mentalnog zdravlja, posebno kod anksioznosti i depresije.

Neki ključni momenti

Hormoni koji se najčešće proučavaju:
TSH, T3 i T4 /štitna žlezda/
_ Hipotireoza može dovesti do depresivnih simptoma, usporenosti, umora, problema sa koncentracijom.
_Hipertireoza može izazvati anksioznost, nemir, palpitacije.

Kortizol /adrenalna funkcija, HPA osa/ _ Hronični stres i povišen kortizol povezani su sa anksioznošću, depresijom i problemima sa snom.
Prekomerni _kortizol_menja neurotransmitere /serotonin, dopamin/ koji regulišu raspoloženje.

Estrogen, progesteron, testosteron _Hormonske fluktuacije mogu izazvati depresivne simptome i promene u raspoloženju, posebno kod žena /predmenstrualni sindrom, postpartalna depresija, menopauza/.

Inflamatorni citokini
_Hormoni stresa mogu pokrenuti inflamaciju, koja utiče na neurotransmitere, što doprinosi depresiji i anksioznosti.

Medicinski autoriteti, poput _Dr. Roberta Sapolskyja /neuroendokrinolog/ i _Dr. Charlesa Nemeroffa /psihijatar/, ističu da endokrini sistem nije samo “pomoćna funkcija” _ on direktno utiče na mozak i raspoloženje.

Moj pogled / sinteza
Veza je dvosmerna: anksioznost i depresija menjaju hormone /stres, kortizol, TSH/, a hormonski disbalansi izazivaju simptome depresije i anksioznosti. Dakle, može se posmatrati kao feedback ciklus_ >problem u endokrinom sistemu _ >promene u mozgu _ >promene u raspoloženju _ >dodatno opterećenje hormona.

Praktično to znači

Ako neko ima hroničnu depresiju ili anksioznost, nije retko da ima i,
_subklinički problem sa štitnom žlezdom ili adrenalnom funkcijom.
Isto tako, lečenje hormonskih disbalansa može poboljšati raspoloženje i smiriti anksioznost, dok psihoterapija_✓ i smanjenje stresa mogu normalizovati kortizol.
@fanstebre druže što brže uradi sve potrebne i nepotrebne laboratorijske analize
Srećno :ok:

Rade i u vecim drzavnim..bar za Klinicki centar - znam da rade.

Prošle godine sam išla kod neurologa u KC i jedva su me primili. Uradili su pregled i rekli mi da ne dolazim kod njih na kontrolu, pošto sam iz Beograda, treba da idem u najbližu kliniku na VMA a ne kod njih.

Ne znam da li hteli da urade te analize ili bi me ponovo poslali na VMA.

Ovde već duže vreme ne rade. T3, T4 i TSH planiram da uradim u privatnoj laboratoriji u koju idem godinama. I kad već radim te analize tamo odradim i ostale.
Možda rade u bolnicama, ne znam...
samo nemojte ljudi na prvu loptu, vidis kakav je ovaj fanstebre zika zivac?
znaci mojoj zeni je neka vrednost izasla iz ranga zaboravih tacno koja od ove tri, prepisali joj lek, a ja joj kazem, uradi opet analizu i tek onda pocni sa lekom... i poslusa me, i rezultat ispadne u redu... ko je bio u pravu? pa, ja, znaci nemojte samo na prvu loptu

и тек скоро је сазнао да има хипералдостеронизам.
a koliko nas nikada nece saznati?
https://www.apollohospitals.com/sr/diseases-and-conditions/hyperaldosteronism
  1. Који су главни симптоми хипералдостеронизма?
    Хипералдостеронизам се првенствено манифестује високим крвним притиском, слабошћу мишића, умором, честим мокрењем и главобољама. Ако осетите ове симптоме, обратите се лекару ради процене.
  2. Које компликације могу настати због нелеченог хипералдостеронизма?
    Нелечени хипералдостеронизам може довести до озбиљних компликација, укључујући кардиоваскуларне болести, оштећење бубрега и тешке електролитске дисбалансе.
  3. да ли си хипохондар
bolje hipohondar nego na lekovima, eto ja sad mislim da imam to, samo me ne boli glava, a elektrioliti znam da mi se poremete, i tada varnicim na aparate koji imaju uzemljenje, samo se ispraznim, mada ni to nisam odavno, ali secam se kao mladji
sad hodam bos po travi, odlicno da se uzemlji covek, narocito ako je rosa... secas se joda, smanjis so, nemas jod

Нефармаколошки третмани​

Промене начина живота могу значајно утицати на лечење хипералдостеронизма:

• Промене у исхрани: Смањење уноса натријума може помоћи у контроли крвног притиска. Исхрана богата калијумом (који се налази у воћу и поврћу) такође може бити корисна.
  • Редовно вежбање: Бављење физичком активношћу може помоћи у контроли тежине и побољшању кардиоваскуларног здравља.
  • Управљање стресом: Технике попут јоге, медитације или саветовања могу помоћи у смањењу нивоа стреса.

Poslednja izmena:
@bas kao
На хипералдостеронизам се сумња само када су алдостерон и ренин у поремећеном односу након две анализе које се раде - једна у миру и једна у напору. Ја сам пре 3 год мерио алдостерон и ренин али само у миру, алдостерон је био повишен 2.5 пута, а ренин смањен 1.3х и ендокринолог те резултате је узео са дозом резерве јер су притисак, натријум и калијум били добри и с обзиром да сам примарно код њега отишао због хиперинсулинемије и реактивне хипогликемије то се завршило све са "ајде дијета мало па ћемо опет да меримо" и наравно бацио се ја на дијету као на магичну пилулу и после тога никад нисам мерио па се поставља питање да ли ја нисам нормалан или он или ни ја ни он. Зато сам решио ствари да истерам на чистац па шта кошта нек кошта, не пристајем више ни на какве дијете ни било шта што ће опет све да гурне под тепих, хоћу да знам који ми је к јер све ове драматицне осцилације нивоа шећера и инсулина на дневном нивоу.ми дефинитвно утичу на психу и сигурно су само последица нечега нелеченог у организму, шта год то било, а на основу свих резултата које сам радио надбубрежна жлезда је у најужем кругу као потенцијални кривац за све

Poslednja izmena:

fanstebre

pa ako vezbe i dijete pomazu, onda si dobro radio, bolje nego ja sa nezadravim navikama, ako sve izbacim sta mi ostaje, veki tobeki sa domoricma? . dobro si i savetovan od lekara, mene bi ovde samo nakljukali sa lekovima, ali inspirises me i da ja trazim sve analize, pa da vidim sta mi je sve iskocilo iz normalnih vrednosti; tebi ako je dijabetes nasledan, sta mozes, ne zeza te secer zbog cirkanja? moras to da vidis, nemoj da se kidas bezveze
p.s. samo sam se ubacio za hormone stitne, da je zeni druga analiza pokazala da je sve u redu

Нису ми дијете помогле ништа у смислу да сам решио проблем са инсулином иако је наравно боље кад тренираш и здраво се храниш али сваки пут је ОГТТ тест био исти и колико год да се здраво хранио и тренирао та нека психолошка тескоба је присутна и проблем са скидањем масних наслага јер чести превелик скок инсулина ми заробљава масти и онемогућава организам да их користи као гориво. Немам дијабетес, није проблем у панкреасу већ што организам из неког разлога лучи превише инсулина тј. тера панкреас да ради претерано. Тако да тироидна жлезда, панкреас, жучна кеса, јетра итд ми добро раде на основу анализа од јуче (панкреас чак ради превише добро), једина реална сумња је остала на надбубрежној жлезди.
Доста пута сам имао хипогликемијске кризе током тренинга како год да се хранио јер само оптерећење на тренингу зна да ми подигне иснулин више него што је то нормално и онда он сагори шећер као ракета гориво па ми не остане ништа енергије за тренинг и кренем да бауљам по теретани, да се распадам као да сам одрадио 10х јачи тренинг него што јесам и да бих уопште наставио тренинг нормално морам неки шећер да поједем и тиме улазим у зачарани круг јер тај шећер ми помогне тренутно али истовремено задржи инсулин високо и из тог врзиног кола не могу да се ишчупам.
Открио сам само један начин да одрадим тренинг како треба, а то је да се нарокам масне хране и кофеина 1 сат пре тренинга па да ми адреналин скочи у три лепе и спречи превелик скок инсулина али то није решење на дуже стазе тако да радим то ретко, само онда кад зажелим да се осетим нормално на тренингу.

Иначе, разлог због чега сам одучио да дефинитивно сазнам шта ми је, то је дијета коју сам пробао пре пар месеци. У питању је дијета са ниским уносом (сложених) угљених хидрата и веруј ми да ми је то био најгори период живота психолошки и физички те три недеље, нарочито последња недеља од те три. Распао сам се, смршао, убледео....катастрофа. Тек касније сам схватио шта се десило, а десило се да ми је тај чести дневни скок инсулина појео сав шећер којег сам ионако мало уносио и шећер ми је вероватно био стално низак самим тим и гликоген што доводи до тога да се и вода слабије задржава у мишиићу тако да сам изгубио 8 кила иако сам уносио више него довољно укупних калорија, а на стомаку и боковима сам малтене и даље имао исту количину сала као пре што значи да сам том дијетом изгубио само воду и мишиће јер висок инсулин није дозволио да трошим масти као гориво већ искључиво шећер. Никад раније нисам повезао своју депресију и аннксиозност са тим али сад ми је јасно да ме ово стање директно оптерећује психички и зато не стајем док не сазнам шта ми гура инуслин и самим тим ненормално сагорева шећер свуда па и у мозгу. Зато сам и отворио овакву тему да чујем можда нека мишљења и искуства која ће ми користити.

Poslednja izmena:

fanstebre

ja sam laik, ali fale ti proteini, ne mozes da biras izmedju secera, tj. ugljenih hidrata i masti, pa iz jedne u drygu krajnost da ides, vec moras proteine vise da unosis, ili tj. aminokiseline, od kojih ja samo isprobavah l-glutamin, znaci amaterski, ali sam sa njim brzi, bolji jaci, i zena me hvalila cak secam se;)

nema treninga bez proteina, ili aminokiselina, ugljeni hidrat uzmes posle da ne kolabiras, sta znam one barove, a masti si uzeo mnogo ranije

Poslednja izmena:

fanstebre

ja sam laik, ali fale ti proteini, ne mozes da biras izmedju secera, tj. ugljenih hidrata i masti, pa iz jedne u drygu krajnost da ides, vec moras proteine vise da unosis
Током те дијете сам уносио и више протеина. Пробао сам безброј варијанти али није у томе ствар. Не знам узрок честог скока инсулина и док не сазнам шта је узрок инсулин ће да ми једе шећер ненормално, самим тим и психу јер без шећера мозак је офф.

Током те дијете сам уносио и више протеина. Пробао сам безброј варијанти али није у томе ствар. Не знам узрок честог скока инсулина и док не сазнам шта је узрок инсулин ће да ми једе шећер ненормално, самим тим и психу јер без шећера мозак је офф.
masti daju najvise energije i na duzi rok, a secer daje instant energiju, ali opet u proteinima je stvar, jos bolje aminokiseline... ne mozes da nastavljas trening dodavanjem secera, i kakve veze mozak ima dok se trenira?
znaci,. ako si potrosio energiju, prestajes sa treningom...
nemoj da se nerviras, procitaj o dijabetesu, i znas valjda kakvu konstitucijy tela oni imaju

Da li je moguć pad šećera u krvi kod zdravih osoba?
Pad šećera u krvi obično se vezuje za osobe koje imaju dijabetes. Međutim, ovo stanje pogađa i ljude koji nemaju problema sa šećerom u krvi.

Back