Empatični napred, ostali - stoj!

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
21.084
Reč empatija je toliko puta napisana, izrečena, upotrebljena u poslednjih par godina,
da je postala baš izlizana i dosadna...

Hajde da je izližemo i mi još malkice, pa da objasnimo i sebi i drugima još jednom šta je
to što ovu reč čini skoro magičnom...

Empatije je u stvari sposobnost da osetimo ono što stvarno ne osećamo.
Empatijom prepoznajemo bol, ali i radost drugih, pa tumačenjem sopstvenim iskustvom
možemo podeliti osećanja sa drugima. Ona jeste priča o tome kako možemo biti neko
drugi... Poznato?

U skladu sa tim, manjak empatije čini da nas se uopšte ne tiče određeni čovek, čak
čitava društva. Manjak empatije ide dotle da čitava društva mogu umrtviti svoju osećajnost,
pa će se distancirati od svojih članova koje ostavljaju odbačene na margini. Poznato?

Empatija čini da možemo da zamislimo kakav je osećaj kad nas muče, kad smo gladni,
kad nekog izgubimo...

Prihvatanjem druge osobe u sebe, njenu patnju urezujemo u sopstveno biće, telo, dušu
i um i tada na njenu patnju reagujemo kao da je naša.

Ljubav je ta koja proširuje granice našeg sopstva, koje predstavlja prostor naših afiniteta
i bratstava. Tako da ljubav svojom milinom proširuje, a na svom vrhuncu poništava
sopstvene granice, pa saosećanja sa svim bićima na svetu postaju bezgranična.

Vilijem Vordsfort je empatiju nazvao "tiha tužna muzika čovečanstva"

Oni bez moći empatije, oni nasukani na ostrva sopstvenog "Ja", oni su gluvi za tu muziku.

Neosetljivi, nesaosećajni, tvrda srca, hladni, suženih granica sopstva, nesvesni da su
izgubili moralno i emocionalno čulo, plešu uz "tihu tužnu muziku čovečanstva", ali kao
igrači ispali iz ritma...

Empatični, potpišite se! :lol:

Evo, ja ću prva

Soradze

Odlična tema kojoj pridodajem i svoj potpis- Džudi S.🙂:heart:

Svet bez empatije bio bi tužan. Ljudi koji su sposobni da u svoju dušu unesu osećanja drugih su dobre osobe.

Empatija pomaže ljudima da se bolje osećaju. Mislim na empatične osobe i na osobe prema kojima gajimo empatiju.

Da ne zaboravim, empatija može da se oseća ne samo prema ljudima već i prema životinjama..to empatične osobe dobro znaju.

O onim drugim ljudima kojima je najvažnije svoje JA u nekom sledećem postu.

Empatije je u stvari sposobnost da osetimo ono što stvarno ne osećamo.
Empatijom prepoznajemo bol, ali i radost drugih, pa tumačenjem sopstvenim iskustvom
možemo podeliti osećanja sa drugima. Ona jeste priča o tome kako možemo biti neko
drugi... Poznato?
Boze me sacuvaj ovakvih emocija.....
Ili je onaj sto pise nepismen....
Ali stvarno nikom da ne pozelis da ovakvi empatisti budu u okruzenju...

Sta bi nepismeni tehnicar rekao na ovo...
Empatija je prepoznavanje osecanja drugih kroz sopstvena iskustva.
Jel totalno razlicito od ovog gore napisanog jeste...
Sta smo dobili time sto smo inzenjersko tumacenje empatije pretvorili u lirsko emo verziju empatije....pa distancu , novi korak, korak da ustvari ne osecamo ono sto osecamo...ups da osecamo ono sto ne osecamo...ili je ipak mozda i ono prvo...Tako da mozemo da uskocimo i laprdamo o tome kako smo emotivno obzirni a dupe ne da nas boli , nego svo vreme u sebi racunamo da li cemo da prvo idemo na facebook da vidimo torbice koje cemo da kupimo ili cemo prvo na rucak sa mogucim ebacem iz firme a posle na picence pa gde vodi dalje..

Kako uklopiti ovo kroz asertivnost...Dakle imamo to da moramo sebe da preporucimo kao maksimalno pogodne za novu rec empatiju , a pa super smo mi za to...kako , pa eto zato smo i promenili inzenjersku verziju gde bi morali da imamo neka iskustva koja nam omogucavaju da prepoznamo osecanja drugih , na ovu verziju gde se svakako i lako mozemo mimikom i uz tri recenice osetiti da smo u emo tonu osobe kojoj se ruse svetovi...

Da ne dodajem ulje na vatru gde npr ja znam, ne da pretpostavljam nego znam da vecina muskaraca ne moze da razume emotivni proces odvojenosti od partnera i emocije koje se javljaju posle nekog odvajanja, puta od 8 dana ....ako je to zena....

Empatija koja bi na emo nacin to predstavila kao nestrpljivost novog vidjenja je tako povrsna i ne sadrzi vazne informacije emotivnog sadrzaja tog prezivljavanja kod svih zena, kod nekih je i takva slika dovoljna...

@Umri_muski Meni se čini da nisi najbolje razumeo temu.

Odgovori mi na samo jedno pitanje: Kada u parku ili na ulici vidiš jednog starog psa, rasnog, da li ti je žao što su ga vlasnici izbacili? On je miran, ne ugrožava te, kako bi reagovao kada bi ga video..a verujem da jesi..bar jednom.

To nema veze sa nekim tvojim iskustvima, već se radi o živom, nemoćnom biću..da li bi ti bilo žao?

@Umri_muski Meni se čini da nisi najbolje razumeo temu.

Odgovori mi na samo jedno pitanje: Kada u parku ili na ulici vidiš jednog starog psa, rasnog, da li ti je žao što su ga vlasnici izbacili? On je miran, ne ugrožava te, kako bi reagovao kada bi ga video..a verujem da jesi..bar jednom.

To nema veze sa nekim tvojim iskustvima, već se radi o živom, nemoćnom biću..da li bi ti bilo žao?
Nije tacno , itekako ili ima veze sa mojim iskustvom ili nije empatija nego je jaoj sto sam ja emotivan , pokondirena tikva....pozeraj...

Evo ti situacije za psa...izbace rasnog psa vucjaka 3 m od raskrsnice sporednih ulica
Taj pas je tu sedeo mirno sledecih 5 dana , nije se mrdnuo ni na kisi...Gladan , ne znam da li zedan, ali je sedeo svaki put kad sam prosao pored tih 5 dana i onda ga nisam vise video...

Drugi pas , izbacen na istom mestu , bio je 2h na istom mestu , dolazio jos par puta na to mesto i pridruzio se lokalnom coporu sto je pametno jer jednom nedeljno tu nailazi pack od 3,4 privatna psa koji rastrgnu svakog psa na koga nalete....

Prema kojoj od ove dve situacije cu imati empatiju?
Prema onoj gde mi iskustva omogucavaju vise razumevanja ponasanja psa i blize emocije....

To sto pokusavas da postavis igru savremenih snobova, superiorno moralizovanje, to ti je losa navika.....
To je ovo , ako nije onako kako si zamislila onda taj drugi nije razumeo ....Ranije je osnovni pristup ljudi bio , ako nesto nije uskladjeno prilazis kao da ti nisi razumeo jer tvoja iskutva nisu dovoljno siroka, pa se onda u komunikaciji raspravis i prosiris sa drugima...

Da li je taj nekadasnji pristup bolji?
Ili ovaj novi superiorno moralizovan, na neki nacin asertivan, mi , Mi i ja smo superiorni , a drugi koji ne vide to su neznalice...

Zato i imamo nove definicije, pa i ova definicija empatije, koja vise nije zahtevna prema iskustvu pojedinca nego prema drustvenim predrasudama i floskulama...
Drustvenim podobnostima...

Back