Empati

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
84.375

Empati – Ljudi velikog srca koji osjećaj tuđe emocije: 5 znakova da ste vi zapravo empat​

Empatija je jedna vrlo zanimljiva osobina koju, nažalost, ne posjeduju svi. Empati su ljudi koji imaju jaču sposobnost od ostalih ljudi da osjete tuđe misli i emocije.
Kada ostvarite bilo kakvu vezu sa empatom shvatićete koliko je taj odnos dublji. To je gotovo veza dvije duše jer empate u potpunosti osjete i razumiju emocije drugih ljudi i u svakom momentu su spremni da pruže ruku za pomoć i podršku. Ipak, zbog toga su i sami često ranjivi, pa je važno da prema njima ljudi ne budu grubi.

Empatima je takođe potrebno razumijevanje, podrška i pažnja. A kako da znate ko je empata? Postoje neki znakovi koji mogu da vam ukažu na to da ste vi ili neko iz vaše okoline zapravo empata.
Evo tih nekoliko znakova:
1. Empate u potpunosti ne mogu da podnesu nepoštenje.
Oni nemaju strpljenja za laži i prevare. Vrlo jasno shvate kada neko laže.
2. Ne vole gužvu. Mnogim ljudima gužva ne prija, ali empate gužvu doživljavaju drugačije. To im je vrlo iscrpljujuće iskustvo.
3. Uvijek su spremni da pomognu i svoju pomoć će da pruže zaista vrlo rado.
Kada shvate da mogu nekome da pomognu nema sretnijih osoba od njih. Sreća druge osobe za njih će biti razlog za ličnu sreću. Oni su nesebični i kada pomažu osjećaju olakšanje.

4. Empate su uvijek autentični ljudi, ali nikada ne biraju da se kriju iza maske.
Uvijek vrlo jasno daju do znanja ko su i šta žele. Iskreni su i lojalni.
5. Vole životinje, to je jedna posebna osobina. Osjećaju posebnu vezu sa životinjama i prirodom oko sebe. Vrlo jako osjećaju emocije i u stanju su da se povežu sa životinjama.
izvoz infpult

Empate ili empati ?
Mislim da imaju još jednu osobinu a to je da su hipersenzbilni uopšte.
Greška je pod 1) Ok, ne mogu oni da predju preko nepoštenja, ali mogu preko laži. Nije svaka laž ista jer rekli smo ima situacija kada se govori istina a da se time povredjuje druga osoba. Dok s druge strane ako se nešto prećuti(u prevodu laže) a da se time ne povredi druga osoba. Empata neće na primer spominjati ružnu prošlost neke osobe iako je to istina ako zna da će to povrediti nekoga ... Empata ne voli bol i patnju pa neće to nanositi ni drugima

Uu bre presiso sam ja to znaci
Da u biti biti empata je loše, kontraproduktivno, i rekao bi nezrelo. Ja sam empat(barem mislim), i ništa mi dobrog to nije donilo u životu, a čak niti drugima. Ako je netko u financijskim problemima, ti mu pomogneš, on sve rastroši, i što? Ili ljudi koji siju samo negativu, empat pomisli saslušat će ga i bit će tome lakše, a kad ono samo empat preplavljen njegovom negativom i ništa drugo. Pa nisu empate božanstva ili što li već da će nekome pomoći, zapravo mnogim ljudima se ne može pomoći, a onima kojima se može pomoći najčešće je dovoljno ne odmagat im ili samo ukazati na neki primjer. Iz ovog kuta gledanja mogu reći sam za sebe da nisam imao zdravu dozu sebičnosti u životu, donekle sam to sad postigao mada se isto katkada samouhvatim i pomislim tko su tebi ti ljudi da se misliš o njima i sl. Svako se prvenstveno treba brinuti sam o sebi i uskom krugu dragih mu ljudi. Ako uz to ne čini nikakvo zlo nikome drugom to je već velika stvar. Može se biti i u pomoći i još nekome ali vrlo oprezno.

Svako se prvenstveno treba brinuti sam o sebi i uskom krugu dragih mu ljudi. Ako uz to ne čini nikakvo zlo nikome drugom to je već velika stvar. Može se biti i u pomoći i još nekome ali vrlo oprezno.

Ova boldovana rečenica mi liči na onu frazu "imam svoj mali mikrokosmos" i deluje nekako...sebično.

Može svako od nas da bude u tom "mikrokosmosu", ali onda nestaju saosećanje, solidarnost, nestaje empatija prema drugim ljudima.

Možda grešim, ali tako shvatam ovu rečenicu.

Što se tiče poslednje, boldovane rečenice, ne znam kako treba da se bude oprezan.

Svi smo odrasli ljudi i mislim da znamo da prepoznamo prevarante, da i oni traže neku pomoć.. Ali..ukoliko polazimo sa tog stanovišta da su drugi, nepoznati ljudi svi prevaranti, to nije dobro.

Opet..možda grešim, ali ja nisam oprezna. Ukoliko mogu da pomognem nekome na ulici, u samoposluzi ili na nekom trećem mestu, ne mogu da budem oprezna. Zapravo, ne razmišljam o tome.

Što se same teme tiče, mislim da drugi u nama treba da prepoznaju empatiju koju poseduju.

Kao što ne mogu da kažem da sam dobra osoba, to treba da kažu drugi, tako i to da sam empata treba da kažu drugi, oni koji me poznaju.

To je neverovatno koliko se ja ne slazem sa opisom i osobinama empata koje su ovde navedene....

Pa to je strasno , prosto sam sokiran tolikim razlikama....

Ovo je definicija jel tako
Empati su ljudi koji imaju jaču sposobnost od ostalih ljudi da osjete tuđe misli i emocije.
A ovo je tumacenje forumasa da su pratece osobine
1. Empate u potpunosti ne mogu da podnesu nepoštenje.
Oni nemaju strpljenja za laži i prevare. Vrlo jasno shvate kada neko laže.
2. Ne vole gužvu. Mnogim ljudima gužva ne prija, ali empate gužvu doživljavaju drugačije. To im je vrlo iscrpljujuće iskustvo.
3. Uvijek su spremni da pomognu i svoju pomoć će da pruže zaista vrlo rado.
Kada shvate da mogu nekome da pomognu nema sretnijih osoba od njih. Sreća druge osobe za njih će biti razlog za ličnu sreću. Oni su nesebični i kada pomažu osjećaju olakšanje.

4. Empate su uvijek autentični ljudi, ali nikada ne biraju da se kriju iza maske.
Uvijek vrlo jasno daju do znanja ko su i šta žele. Iskreni su i lojalni.
5. Vole životinje, to je jedna posebna osobina. Osjećaju posebnu vezu sa životinjama i prirodom oko sebe. Vrlo jako osjećaju emocije i u stanju su da se povežu sa životinjama.
izvoz infpult

Samo mali komentar, necu da sirim pricu posto tolika razlika izmedju ovog sto pise i onog sto sam ja video u praksi zabranjuje bilo kakvu debatu..

Ja sam video prirodne empate, tj osobe koje pojma nemaju otkud im neki zakljucak, ali prilicno lepo urade ono sto ce im razjasniti kako dalje da se ponasaju, a razuma nigde, nigde logike...
To se moze prakticno objasniti , ali ne moze ovako drugima da bude jasno..
A ove druge empate, to nema veze sa ovim sto pise ovde, samo sto su to carevi samo takvi, prosto je sramota nazvati istim imenom ovo sto pise ovde i takve osobe...

Ovo je tačno.
Empati prepoznaju tuđa osećanja.Bez obzira da li se slažu s njima, prisutno je razumevanje.
Kako prema ljudima, tako i prema životinjama.
Pazi kad nisi primetila da si zamenila dva pojma, razumevanje osecanja i razumevanje prema osobi....tj razumevanje gesta...
I uopste ti nije jasno da te stvari nisu iste....

Sumnjam da i kad kazes sreca to tumacis kao slucajnost koja ti pogoduje, ili kao osecaj zadovoljstva, tj da i to ne razlikujes....

Pazi kad nisi primetila da si zamenila dva pojma, razumevanje osecanja i razumevanje prema osobi....tj razumevanje gesta...
I uopste ti nije jasno da te stvari nisu iste....

Sumnjam da i kad kazes sreca to tumacis kao slucajnost koja ti pogoduje, ili kao osecaj zadovoljstva, tj da i to ne razlikujes....
O ne...opet nisam naučila školske definicije.

Ja ne sumnjam da ti sumnjaš.Još manje da svoje veliko znanje nećeš podeliti sa nama.

Hvala ti što postojiš.

O ne...opet nisam naučila školske definicije.

Ja ne sumnjam da ti sumnjaš.Još manje da svoje veliko znanje nećeš podeliti sa nama.

Hvala ti što postojiš.
Dobro greska, sve si razumela, ja sam gordi snob koji sam to pomislio.....Izgledalo je tako empate znaju za tudja osecanja, pa ih razumeju, ali ih i razumeju , pa ne postoji osecanje koje ne razumeju i da ne razumeju osobu da ima takva osecanja...
U slucaju ubistva imaju razumevanja i za ubicu deteta i za dete zrtvu koje je ubijeno...

Back