Emocionalno stanje

602107_637982266266223_1297627610_n.jpg

Termin empatija oznacava uzivljavanje u emocionalno stanje, misljenje i ponašanje drugih.

Da li ste i koliko empata?

Da li mozete da se uzivite u stanje drugog?

Nisam ali su mi poznati odredjeni psihoemotivni modeli pa nakon razgovora mogu da klasifikujem osobu i steknem pribliznije podatke. Po prirodi polova zene su te koje su rodjene empate, kada gledaju film one se poistovete sa likom iz filma, obicno glavnom junakinjom, udju bukvalno u tu osobu i prozivljaju na sebi scene sa filmskog platna.

Da, jako sam empaticna :(

Mislim da je to vrlina, ali sam imala malo problema s tim.

Revolucionarna je bila recenica jedne starije osobe, koja me je posavetovala: *Ne dozvoli da tudji problemi postanu i tvoji problemi*

Treba saslusati osobu, pokazati da saosecas s njom, i onda uciniti nesto konkretno da se resi problem te osobe.

Ako ne mozes da ucinis nista konkretno, ponekad puno znaci samo se druziti s osobom, i provoditi vreme s njoj.

Ali vazno je ne uzivljavati se sve vreme u njene probleme, da i ti dobijes brige u svom zivotu.
Od toga nikom nece biti bolje :aha:

Well said.

Treba imati na umu uzrok problema, da li je neko sam kriv ili ga je pogodila neka tuga nad kojom nije imao kontrolu.
Prvi slučaj je najčešći, ali teško ljudima možeš objasniti da su oni upravo glavni krivci za svoju zlu sudbinu,
uglavnom odbijaju pomoć tj. realnost problema, lakše im je da sklone sa sebe tu odgovornost sačuvaju sujetu
i ostanu učaureni u svojoj negativnosti, na svačiju žalost ali najviše na njihovu.

Životni primjer istinit,
čovijek se kupao na rijeci i počeo je da se davi,
spasilac koji se tu slučajno našao skočio je u vodu da ga spasi,
međutim kada je prišao davljenik je krenuo i njega da potapa,
spasilac se jedva izvukao, udario je pesnicom davljenika u bradu i zatim ga tako izvukao napolje...

Treba biti zaista na oprezu kada se riješi da se nekome pomogne.
U urgentnoj pomoći prvo pravilo je da se procijeni kolika je opasnost za vas same, ako je nema onda se interveniše,
tako treba da se pristupa bilo kojem tuđem problemu.

Poslovice u vezi s temom:
"Hrani kuče da te ujede"
"Tuđa kost ne boli"
"Daš mu šaku, hoće ruku"

Termin empatija oznacava uzivljavanje u emocionalno stanje, misljenje i ponašanje drugih.

Da li ste i koliko empata?

Da li mozete da se uzivite u stanje drugog? Osecate bar priblizno sto i ta osoba, bilo tugu, problem ili bes zbog neceg, bilo radost...

Koliko to moze da pomogne vama kao posmatracu da pomognete, a koliko moze da optereti i blokira ?

to moze da bude stvarno zaej8ano,al i korisno u odredjenim situacijama:)

Tu i tamo sam empatican, ne znam, oduvek sam empatiju zamisljao da ako tuguje neko tamo, covek, zivotinja, ja da kukam, tugujem i placem zbog njega.
Ne funkcionisem tako, saosecam sa ljudima koje znam, ali trudim se da me ne izbace iz takta.

E sad, ako vidim nekog do koga mi je stalo da pati, tu vec gubim kontrolu nad emocijama, boli i mene jednostavno.
Isto i za zivotinje, zao mi je nekada zivotinja, ali obicno se imam kontrolu nad emocijama, pa dok ne pukne.

Ne znam, imam i ja svoje probleme, ne mogu mnogo da se opterecujem tudjim i da tugujem za svaku sitnicu.
Nije da mi je svejedno, " 'ajde da lumpujemo, sta da ti radim sto si tuzan", generalno mi je zao, ali da sednem i da placem, tesko.

A nekad, rastuzi me film, iz cista mira.

Back