EMOCIONALNA INTELIGENCIJA

Novi Sad ili nikad:
Tema sa diskusijom o pitanjima bioloske evolucije pocinje da nalici na onu iz podforuma - Prirodne Nauke: 'Evolucija i Darvin' tj. postaje digresija na potforumu Filozofija, izvinjavam se ukoliko su prvobitno moje reci to prouzrokovale.

Hteo sam da ukazem da psiholozi koji su prvi (zlo)upotrebili izraz IQ, i napravili testove kao 'sveukupne' pokazatelje inteligencije, su isti ljudi koji po Frojdovom tumace da 'ono sto nam se desilo u detinjstvu se kasnije odrazava...' ...., takav determinizam psiholoskog ponasanja se dogadja i kod simpanzi, ptica.., takva psiha je nista vise nego visi evolutivni oblik instikata.
Osecaj za stid, greh, saosecanje je kvalitativno drugaciji i visi stepen bioloskog ne-derminizma, iracionalnog, kao takav emocionalna inteligencija je dosad najvisi stepen evolucije inteligencije. Za psihologe koji pocinju da se pitaju da li da vrednuju i taj vid inteligencije kao 'sveukupni' IQ, je kao pitanje da li je Amerika postojala pre nego sto ju je Kolumbo otkrio.
Može li pojašnjenje, posebno o kakvoj evoluciji instikta i inteligencije se radi?

Hi

Kao i sto sam nick kaze ...

Prijatno sam iznenadjen temom, zato sto znam koliko Vredi.

Emocionalno opismenjavanje nam je preko potrebno, a posebno nasoj deci, i onima koji "uzivaju" u pomesanim osecanjima, a njih je ...

Ako si svestan svojih slabosti, i ako bas zelis da ih promenis, uzmi ovu knjigu, nije teska za citanje, a nije ni skupa. A ono sto mozes da dobijes, i sto ces ako ... dobiti... To je jos jedan ZIVOT.

Kad je vec dosta toga citirano, i ja cu :"malo"...

U carstvu bolesti emocije nadmocno vladaju, strah je osnovno osecanje.

Pozdrav svima

Kojim veštinama i kvalitetima bi trebalo da raspolaže emocionalno inteligentna osoba?
Evo nekih:

-SAMOSVEST: proučavanje samog sebe i prepoznavanje sopstvenih osećanja; spoznaja veze između misli, osećanja i reagovanja
-LIČNO DONOŠENJE ODLUKA: proučavanje sopstvenih postupaka i poznavanje posledica; znati da li misao ili osećanje upravljaju odlukom; primena ovih saznanja na probleme kao što su sex i droga
-UPRAVLJANJE OSEĆANJIMA: imati uvid u "razgovor sa samim sobom" da bi se shvatile negativne poruke, kao što je samoosuđivanje; spoznavanje šta je podloga osećanja, pronaći načine da se rastumače strahovi i uznemirenost, bes i tuga
-PREVAZILAŽENJE STRESA: shvatiti važnost vežbanja, slikovitog opisivanja i metoda opuštanja
-EMPATIJA: razumevanje tuđih osećanja i briga
-KOMUNIKACIJA: razgovarati o osećanjima sa razumevanjem; postati dobar slušalac i postavljati pitanja; primetiti razliku između onoga što neko uradi i kaže i odreagovati ili izreći sud o tome; poslati "ličnu" poruku umesto se stideti
-SAMOOTKRIVANJE: ceniti otvorenost i izgraditi poverenje u druženju; spoznati kada je primereno govoriti o sopstvenim osećanjima
-PRONICLJIVOST: prepoznavanje obrazaca u vašem emocionalnom životu i delanju; prepoznavanje sličnih obrazaca kod drugih
-SAMOPRIHVATANJE: osetiti se ponosnim i videti sebe u pozitivnom svetlu; priznati sopstvene prednosti i slabosti; moći se nasmejati na sopstveni račun
-LIČNA ODGOVORNOST: preuzeti odgovornost; prepoznati posledice vaših odluka i reagovanja; prihvatiti sopstvena raspoložennja i osećanja uz angažovanje (tj. proučavanje)
-SAMOPOUZDANJE: izložiti sopstvene brige i osećanja bez ljutne ili pasivnosti
-GRUPNA DINAMIKA: saradnj; spoznati kada i kako predvoditi, a kada pratiti
-REŠENJE KONFLIKTA: kako se pošteno boriti sa drugom decom, roditeljima, profesorima; model pobediti/osvojiti pri pregovaračkom kompromisu

(Daniel Goleman, Emocionalna inteligencija, Dodatak V)

sranje...kroz gusto granje :rotf:
pa jos i konfuzno. mada vise podseca na racionalni proces nego na emotivni :bye:

Uoravo citam ovu knjigu...i mislim da je sve ovo jako tesko postici...

SAMOSVEST:
-LIČNO DONOŠENJE ODLUKA
-UPRAVLJANJE OSEĆANJIMA
-PREVAZILAŽENJE STRESA
-EMPATIJA
-KOMUNIKACIJA
-SAMOOTKRIVANJE
-PRONICLJIVOST
-SAMOPRIHVATANJE
-LIČNA ODGOVORNOST
-SAMOPOUZDANJE
-GRUPNA DINAMIKA
-REŠENJE KONFLIKTA

...Mozda neko uspe da dodje do vrha nekih od ovih stavki..ali da li se moze odrzati na tom nivou?...:think:

Uoravo citam ovu knjigu...i mislim da je sve ovo jako tesko postici...

SAMOSVEST:
-LIČNO DONOŠENJE ODLUKA
-UPRAVLJANJE OSEĆANJIMA
-PREVAZILAŽENJE STRESA
-EMPATIJA
-KOMUNIKACIJA
-SAMOOTKRIVANJE
-PRONICLJIVOST
-SAMOPRIHVATANJE
-LIČNA ODGOVORNOST
-SAMOPOUZDANJE
-GRUPNA DINAMIKA
-REŠENJE KONFLIKTA

...Mozda neko uspe da dodje do vrha nekih od ovih stavki..ali da li se moze odrzati na tom nivou?...:think:

Treba non stop biti svestan dok ne pređe u naviku tj.prirodan način reagovanja :)

Da...ali u postizanju cilja,tj da se inteligencija priblizi emociji je dug i trnovit put.
Mislim da spoljni impulsi remete dolazak do vrha svih ili bar pojedinih stavki...Zar ne mislis da je za sve ovo zaista potrebam totalni duhovni mir?...Sto je moramo priznati malo nemoguce..uvek nas nesto izbaci iz koloseka ma koliko se mi odupirali svemu tome..

Ja ipak mislim da je nemoguce biti svestan u svakom mometnu da bi mi sve ovo preslo u naviku...

Da...ali u postizanju cilja,tj da se inteligencija priblizi emociji je dug i trnovit put.
Mislim da spoljni impulsi remete dolazak do vrha svih ili bar pojedinih stavki...Zar ne mislis da je za sve ovo zaista potrebam totalni duhovni mir?...Sto je moramo priznati malo nemoguce..uvek nas nesto izbaci iz koloseka ma koliko se mi odupirali svemu tome..

Ja ipak mislim da je nemoguce biti svestan u svakom mometnu da bi mi sve ovo preslo u naviku...

Lenjost duha je glavna kočnica, a ne spoljašnji faktori koje naravno ne sporim,
oni su tu da nas provociraju i oprobavaju našu odlučnost i snagu..
Kada kažeš totalni duhovni mir zvuči mi kao neka ideala za koju smatram da
ne treba verovati u sadašnjem trenutku, tj. ne mora sve da bude idealno, savršeni
uslovi da bismo napravili pomak i učinili korak po korak nešto značajno u našem životu...
kada bih čekala idealne uslove verovatno bi bilo veomo malo ostvarenih želja i potencijala, talenata.

...da se inteligencija priblizi emociji je dug i trnovit put.

Tacno, ovo je tesko isto kolko i to da verujemo u to da Bog postoji u svakoj milisekudni naseg zivota.., ispravni putevi i jesu trnoviti
Ima jedna molitva koja se zavrsava s recima "Gospode pomozi mome neverstvu"

Back