Emocije kod biljaka

Hehe,pazi sad ovo:

Dok sam citao tvoj post,pomislio sam sledece:

Spas planete i zivota lezi u veganskoj ishrani i samim tim sam pomislio da tvoj post ima nekog smisla posto vegan ishrana se zasniva samo na biljkama,a posto se one mnogo konzumiraju u toj ishrani,najbolje bi bilo da budu bez emocija.

I onda odmah mi ulece kontra misljenje.

Struktura coveka jeste da on nije mesojed,jer on nije pravljen da vija zivotinje i kida im meso ocnjacima,jeste da mi imamo neke nazovi ocnjake,ali nije to to. Struktura coveka ukazuje vise da je on stvoren za vegansku ishranu,odnosno za ishranu koja nema mesa.

Ali ako se okrenemo zabranjenim znanjima,videcemo da covek moze da zivi samo na solarnoj hrani,kao na sun gazingu,manje - vise. I na tecnosti naravno.

Sto znaci sta?

Savrsena harmonija coveka sa prirodom,bez ubijanja. Biljke bi mogle da zive kao mi slobodno,bez ubijanja i bez ubijanja zivotinja. Sve tri vrste u savrsenoj hramoniji.

E sad to opet povlaci pitanje,zasto zivotinje se ne hrane solarnom hranom? Zasto jedu jedne druge?

Zasto biljke jedu zivotinje?
Balans u prirodi se zasniva na ubijanju (i tako je vec stotinama miliona godina u najmanju ruku). Ako pustis jednu vrstu da se previse mnozi (a hoce ukoliko joj dozvolis), unistice svoje staniste. Priroda nije bas hipi ...

Takodje, ljudi ne vare celulozu koja je u prirodi najveci izvor biljne hrane. Te smo stoga i zato sto dobro varimo meso - svastojedi.

Poslednja izmena:
Jeste ,
I zar neko može da zamisli opstanak eskimske populacije u uslovima veganske pomodarije?

Ljudi se prilagođavaju baš kao i ostala živa bića.

Emocije , koliko sam ja razumeo postavljača , nisu tema u smislu da treba da raspravljamo o tome koliko naša hrana oseća, nego pojava da neke biljke pokazuju reakciju na naše podsticaje.

Pri tom se ,jelte ,misli na posticaje koji nisu vezani za zalivanje i đubrenje , na muziku i razgovor , posvećenu pažnju.

Pričali smo svojevremeno o zlom drveču i dobrom drveću.
Ima raznih aspekata koji nas upućuju na to da se duše mogu naći i u drvetu pa i u kamenu.

Poslednja izmena:
Ako necija mama ima biljku Adama i Eve, mozda bi i mogla da potvrdi ono sto cu reci. NAime, moja mama je imala samo Adama, i na liskama su mu cesto bile kapljice. Odkako je mama nabavila Evu, to je navodno prestalo. E sada bila sam mala a i biologija mi nije jaca strana, tako da razlozi za Adamov plac mogu biti razni, ali mozda bi mogla i da potvrdim cinejnicu da biljke imaju emocije.
U nekim novinama sam citala da je nacin za uspesno gajenje biljaka da im se tepa, peva i da se mazi.

Razlog za adamov plač je prečesto i preobilno zalivanje. Biljka pokušava da se oslobodi suvišne vode, a sledeća faza, ako se takvo zalivanje nastavi, je truljenje korena i cele biljke.
A Eva. tj. kala je prelepa biljka sa divnim krupnim belim cvetovima. Evo je:
ZantedeschiaAtiopica.jpg

Aj', ček da probam da nadjem i adama... evo ga:
detalj2oq0.jpg

Razlog zašto adam i eva ( usput rečeno, i sve saksijske biljke ) bolje napreduju kada se drže blizu, je taj što stvore mikroklimu koja im odgovara. Zajedno na malom prostoru vrše fotosintezu i transpiraciju i tako održavaju vlažnost vazduha, a i sve ostale uslove koji im pogoduju.
Nema to neke veze sa emocijama kod biljaka. To su jednostavno, bolji uslovi za opstanak.

A emocije... nije to baš prava reč, ali ima tu nešto. I to nešto malo više od redovnog zalivanja, presadjivanja, prihrane... i ostalog. Ima zaista, ali je jako teško objasniti, tj. jako je teško razumeti. Gledala sam, svojevremeno, neke emisije o tome i baš su biljke povezivali na poligraf, i, ako nije neka prevara, bilo je reakcija na glasnu muziku, trganje listova i ostalo. Ko bi ga znao... :think:

Ja sam svedok da je jednom drvetu šaflera otpalo svo lišće za samo jednu noć posle posete jedne grupice žena iz komšiluka za koje će se kasnije ispostaviti da nisu bile dobronamerne prema našoj kući i porodici.

Ako moje kere mogu da razaznaju neprijatelje izgleda da to može i fikus.

Procitah ovo negde:

Bila je neka zena na večeri kod prijatelja.

U dvoristu kuće bilo je stabalce mimoze, u punom cvietu.

Kada je krenula kuci, otisla je do stabla da otkine koju grancicu.

Tada joj je gazda rekao: "Nemoj to da radis!"

Zena se zaustavila i zacudjeno zapitala "Zasto?"

Gazda je tada objasnio: "Znas, mimoza je jako EMOTIVNA... Moja zena je zaliva i pazi, pa ako ona po nekada uvere grancicu, mimoza se ne uzbudjuje...

Ali, ako joj neko drugi otkine grancicu, biljka dozivi sok, skupi listice i dugo nakon toga ne moze da se povrati.."
-----------------

Mnogi smatraju da biljke imaju NERVNI SISTEM.

Neki tvrde da cak imaju i osecaje.

Poznati su eksperimenti sa mladim stablima paradajza na koje se prikaci detektor lazi i neka osoba tada pocne da sece stabla...Neposecene biljke se uzbude sto detektor jasno pokaze...

Kada nakon par dana ta ista osoba ponovo udje u prostoriju, biljke ponovo negativno reaguju.

Na druge osobe nema nikakve reakcije.
---------------

Iz ovoga se vidi da biljke i PAMTE, imaju svojevrsnu memoriju.

Mozda imaju i ... razum? :sad2:

Ја сам читао о неким истраживањима на пољима кукуруза. На једном пољу су пуштали класику, а на другоме метал и рок. Резултати су били јако видљиви. Поље које је, "Слушало класику, " се много боље развило. Баш сам се био шокирао :D

Naravno da i biljke osećaju, još poodavno su se vršili eksperimenti te vrste. A bilo je i "nenaučnih varijanti", tipa, cveće kome se posvećivala pažnja bi bolje raslo nego ono zanemarivano (ne mislim u fizičkom smislu, dakle, fizički su biljke podjednako tretirane, zalivane, ali se samo jednoj grupi "obraćalo", "komuniciralo" i sl. Inače, Vede smatraju da sva živa bića imaju razum, samo je kod biljaka taj razum kvalitativno drugačiji... ali postoji.

I još nešto samo zaboravila da napišem na ovu temu. Ne možemo svest čoveka i svest biljke podvesti na isti nivo, niti ispoljenje te svesti, baš kao što čak ni ljudi apsolutno nisu iste svesti. Imate ljude sa uslovno rečeno visokom svešću, a imate i ljude koji više žive nagonski (gledaju šta da pojedu, popiju, gde da prespavaju... nemaju neka suptilnija interesovanja). Tako da, kad samo jedna vrsta u svom okviru sadrži toliko nivoa svesti, može se misliti kolike su tek razlike između dve različite vrste. No, da napomenem ponovo, ako je mi ne primećujemo (našim ograničenim čulima), ili ako je ne možemo izmeriti, registrovati, ne mora da znači da svest (u kakvom god obliku) ne postoji uopšte.

I još nešto samo zaboravila da napišem na ovu temu. Ne možemo svest čoveka i svest biljke podvesti na isti nivo, niti ispoljenje te svesti, baš kao što čak ni ljudi apsolutno nisu iste svesti. Imate ljude sa uslovno rečeno visokom svešću, a imate i ljude koji više žive nagonski (gledaju šta da pojedu, popiju, gde da prespavaju... nemaju neka suptilnija interesovanja). Tako da, kad samo jedna vrsta u svom okviru sadrži toliko nivoa svesti, može se misliti kolike su tek razlike između dve različite vrste. No, da napomenem ponovo, ako je mi ne primećujemo (našim ograničenim čulima), ili ako je ne možemo izmeriti, registrovati, ne mora da znači da svest (u kakvom god obliku) ne postoji uopšte.
pa naravno, biljke imaju emocije ali nemaju svest o tim svojim emocijama.
te emocije se zbog toga kod biljaka ispoljavaju samo na instinktivnoj bazi, znaci da mogu samo instinktivno reagovati na dodir, zvuk i sl.
doduse, i najveci broj ljudi instinktivno reaguju na emocionalne nadrazaje, ali to je zato sto im svest nije dovoljno razvijena...ali, to je ipak neka duga tema.

http://www.svetbiljaka.com/Forums/viewtopic/t=863.html

Biljkama osecaj bola nije potreban - ne krecu se. Zivotinja bez dozivljaja bola usred preloma noge nastavila bi da hoda dok se ne raspadne. Kljucno je kretanje, sem toga biljke nemaju mozak pomocu kog se osecaj dozivljava.

Malo ti "levija" teorija.Ko tvrdi da biljke ne osećaju bol? Jel zaključak izveden iz činjenice što ne viču "jaoj" kad dožive povredu?:hahaha::dash:

Naravno da i biljke osećaju, još poodavno su se vršili eksperimenti te vrste. A bilo je i "nenaučnih varijanti", tipa, cveće kome se posvećivala pažnja bi bolje raslo nego ono zanemarivano (ne mislim u fizičkom smislu, dakle, fizički su biljke podjednako tretirane, zalivane, ali se samo jednoj grupi "obraćalo", "komuniciralo" i sl. Inače, Vede smatraju da sva živa bića imaju razum, samo je kod biljaka taj razum kvalitativno drugačiji... ali postoji.

U svetu primera, koji su iznad zdravog razuma,koliko hoćeš.Zato postoje naučnici-neka trljaju glavu i objasne takve extreme.:neutral:

Back