Centralni deo njenih albuma su te karakteristične gitarske linije i očaravajući vokal,
što dovodi do pitanja da li je ona više pevačica ili instrumentalista.
„Uloge su prilično isprepletene“, kaže ona.
„Sve svoje pesme počinjem na akustici. Odatle se pojavljuju vokalne melodije.
Pišem sve tekstove..."
Konji su još jedna nedavna opsesija -
čak su i Emine nove slike na temu konja.
A tu je i sam naslov albuma. „Napisala sam „Darkhorse“ za svoju sestru“, kaže ona.
„Radi se o prevazilaženju stvari iz detinjstva, preživljavanju i napredovanju uprkos okolnostima
koje su nas možda odvele drugim putem. Koncept je procvetao odatle. „
To je bila metafora koja je postala mitološki lik koji je oživeo i na nju sam se fiksirala.
„Mi nadmašujemo sunce, nadmašujemo mesec“,(Light Song)
Na prvi pogled, pesma zvuči kao da se radi o ponovnom rođenju
dok aludira na romantičnu vezu para.
„Postoje delovi preuzeti iz tradicionalnih narodnih svadbenih pesama —
neke od stvari o krštenju o ulasku u vodu“, objašnjava Rundl.
„To je ova blažena ljubavna pesma koja se na kraju pominje i predstavlja naš odnos.
Dugogodišnji stanovnik Los Anđelesa, EmaRundl sada živi sa Patersonom u njegovom rodnom gradu Luisvilu, KI, gde su snimali On Dark Horses. Nova postavka joj odgovara. „Luisvil je pristupačan i imamo odličan kvalitet života. Nisam mogao da obilazim ovoliko ili da budem ovako produktivan kao vizuelni umetnik i muzičar u LA-u. Radio bih na dva posla.”
U režiji Louisvillian Danielle Elise Bartlei, video za "Light Song" oslikava njihovo postojanje u sanjivim nijansama. Rundl otkriva jedan lični detalj. „Moramo da pozajmimo klasičan auto Evanovog tate za koji sam mislio da je prilično sladak.
Klip i njegova idealizovana južnjačka gotička atmosfera vraćaju me na moju prvobitnu liniju pitanja. Tražeći novi ugao, napominjem da će ovaj članak biti objavljen 31. oktobra i da se raspituje o Rundleovoj sablasnoj tradiciji.
„Volim Noć veštica i tu suptilnu promenu u vazduhu, stanjivanje vela između svetova“, priznaje ona. „Iako moja muzika možda nije veštica, ja se definitivno ne slažem sa jezivim stvarima.