Emir Kusturica, politički lik i delo.

Brojne negativne reakcije na spomenik patrijarhu Pavlu​

Brojne negativne reakcije na spomenik patrijarhu Pavlu
Foto: Srna | Brojne negativne reakcije na spomenik patrijarhu Pavlu
Agencije29.06.2021 16:19
ANDRIĆGRAD - Spomenik patrijarhu Pavlu, autora Ljubomira Lackovića, otkriven je na Vizantijskom trgu u Andrićgradu u okviru vidovdanskih svečanosti.

Spomenik je visok 1,7 metara, a otkriven je u ponedjeljak uveče, dok je prethodno u Andrićgradu otvorena izložba Državnog arhiva Srbije "Srbija i Srbi - trajanje i pamćenje".
Izgled spomenika nije baš oduševio sve poštovaoce lika i djela srpskog patrijarha Pavla. Naprotiv, putem društvenih mreža upućene su brojne kritike na račun autora.

Brojne negativne reakcije na spomenik patrijarhu Pavlu​

Foto: Srna | Brojne negativne reakcije na spomenik patrijarhu Pavlu
Agencije29.06.2021 16:19
ANDRIĆGRAD - Spomenik patrijarhu Pavlu, autora Ljubomira Lackovića, otkriven je na Vizantijskom trgu u Andrićgradu u okviru vidovdanskih svečanosti.

Spomenik je visok 1,7 metara, a otkriven je u ponedjeljak uveče, dok je prethodno u Andrićgradu otvorena izložba Državnog arhiva Srbije "Srbija i Srbi - trajanje i pamćenje".
Izgled spomenika nije baš oduševio sve poštovaoce lika i djela srpskog patrijarha Pavla. Naprotiv, putem društvenih mreža upućene su brojne kritike na račun autora.

Ruglo od spomenika.

Foto: Srna |

Одличан споменик, инвентивна стилизација.
Честитке аутору.

PRAVIT ĆE SE NOVI

Spomenik patrijarhu Pavlu koji su mnogi ismijali neće ostati u Višegradu​

G. M.
4 min
3
komentara

0
dijeljenja
FacebookTwitterEmailEmail
b_210630166.jpg

Skulptura srpskog patrijarha Pavla od pletene žice, rad vajara Ljubomira Lackovića, ne predstavlja spomenik koji će trajno ostati ispred Vizantijskog dvora u Andrićgradu.

Kako je saopćeno iz Andrićevog instituta, skulptura je samo eksponat koji je bio izložen zbog svečanosti koja je tradicionalno organizovana na Vidovdan. U saopćenju je pojašnjeno da je ova skulptura bila izložena sa ciljem da se publici približi rad skulptora Lackovića.
"Patrijarh Pavle će, kao neizbežni stub duhovnosti i srpskog identiteta svakako dobiti spomenik u Andrićgradu među ostalim velikanima srpske kulture, ali tek nakon konkursa koji će raspisati Andrićev institute", navedeno je u saopćenju.

Spomenik patrijarhu Pavlu, autora Ljubomira Lackovića, svečano je na Vidovdan otkriven na Vizantijskom trgu u Andrićgradu. Lacković je rekao da je spomenik visok 1,7 metara, te da ga je napravio za oko dva mjeseca.
"Ranije sam radio jedan manji spomenik patrijarhu Pavlu, učestvovao sam i u radu Likovne koloniji u Andrićgradu, a pretprošle godine sam izlagao. Moj rad se svidio Emiru Kusturici i on me pozvao da ove godine realizujemo tu ideju", rekao je Lacković.

Spomenik je izazvao mnogo različitih reakcija. Dok se nekima svidio, drugi su kazali da je neprihvatljiv. Mnogi drugi korisnici društvenih mreža iznijeli su mišljenje da spomenik ne odgovara poglavaru Crkve, a nekim se učinilo da više podsjeća na stvorenja iz filmove naučne fantastike.
Na društvenim mrežama osvanule su Ibrojne šale na račun spomenika.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/spo...gi-ismijali-nece-ostati-u-visegradu/210630166

Ne lupaj glupost , tebe je naročito isisao, čovek ima dve palme jednog lava i medveda i još koješta nagrada, mogao bi da živi i stvara gde god hoće . Da je bio pohlepan za novcem radio bi u Holivudu stvarajući podobne filmove ili bi ostao u Francuskoj ili bilo gde na svetu radeći umetničke podobne filmove živeći bukvalno kao Bog. Nego čovek je od planinskih jeboderina gde samo lud čovek može da ide napravio turističke destinacije donoseći novac Srbiji i Republici Srpskoj a naravno i njemu. I sad je tebe neko isisao.
Ne bi mogao, u Holivudu je propao i bez Sarajeva i Sidrana nije nikad više nešto napravio, navedi mi djela koja je Kusturica napravio otkad je napustio Sarajevo?

Ви у Босни судите о уметности по оценама критичара?
Најлошија остварења филмова, игрица, музике... добијају најбоље оцене,
као са рекламама лоших производа.
Ево мало животног чуда, по мени најбоља улога Весне Тривалић.

Spomenik ima umetnicku vrednost i za one koji zele da je osete spomenik treba da bude u zatvorenom u nekoj galriji... Odes, udjes, vidis, divis se... Inace sirokoj narodnoj masi dati ovaj spomenik, tj. staviti ga u neki spoljni svet gde svi slucajno prolaze pored njega zureci za svojim zivotom, to bi bila velika greska... U tom ruglu spomenik bi bio ruglo koje se nikako ne uklapa... Ovaj spomenik i prosecan covek toliko se ne slazu, da ce se plasiti jedan drugog....

Spomenik ima umetnicku vrednost i za one koji zele da je osete spomenik treba da bude u zatvorenom u nekoj galriji... Odes, udjes, vidis, divis se... Inace sirokoj narodnoj masi dati ovaj spomenik, tj. staviti ga u neki spoljni svet gde svi slucajno prolaze pored njega zureci za svojim zivotom, to bi bila velika greska... U tom ruglu spomenik bi bio ruglo koje se nikako ne uklapa... Ovaj spomenik i prosecan covek toliko se ne slazu, da ce se plasiti jedan drugog....
Najzad neko ko se razume, oseća i shvata ovu umetnost. Gleda i divi se. :zblesav:
Čista kopija Aliena. Koliki je tek umetnik koji je njega kreirao.
Tako je i Dodara napravio facu - kao on se razume i značajno posmatra. Verovatno je i klimnuo glavom nekoliko puta, kao pronikao u samu srž umetnosti i shvatio šta je umetnik hteo ovim spomenikom.;)

Nakon opsežne opservacije i sam sam shvatio šta je ''umetnik00 hteo ovim spomenikom: Da se izruguje sa pokojnim Patrijarhom. I sa glupavim ''shvatačima'' njegove umetnosti.

Ви у Босни судите о уметности по оценама критичара?
Најлошија остварења филмова, игрица, музике... добијају најбоље оцене,
као са рекламама лоших производа.
Ево мало животног чуда, по мени најбоља улога Весне Тривалић.

Ne bih se slozio s tim

Back