Književnost Emil Sorian

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.070
Emil Sorian rumunsko-francuski filozof i esejista, jedan od najpesimističnijih i najprovokativnijih mislilaca 20. veka umro je na današnji dan 1995. godine u Parizu.
Iako je Sioranov pogled na svet pun melanholije i poraza, u ličnim odnosima, naročito ljubavnim - imao je dugogodišnju partnerku - francusku intelektualku i prevoditeljku Simone Boue. Zajedno su proveli skoro pedeset godina, od kraja 1940-ih do njene smrti 1997. godine.

Simone je igrala tihu, ali ključnu ulogu u njegovom životu. Pomagala mu je da prevaziđe mnoge njegove duševne krize. Bila je prva koja je pročitala njegove tekstove i često mu je bila jedini "živi" kritičar u tom trenutku. Nikada nisu zvanično sklopili brak, ali su živeli zajedno u Parizu.

Nakon njegove smrti 1995, Simone je uništila neke njegove rukopise, što je izazvalo brojne kontroverze među proučavaocima njegove misli. Neki to tumače kao čin poštovanja njegove volje da se ne objavljuje sve što je pisao, dok drugi to smatraju nepopravljivim gubitkom za književnost.

Sioran je o ljubavi pisao retko i vrlo dvojbeno. Jedan od njegovih karakterističnih stavova:
"Ljubav? Privremena amnezija u pogledu ništavila."

Ipak, veza sa Simone pokazuje da je uprkos svom pesimizmu, živeo duboku, tiho odanu bliskost. Nije verovao u instituciju braka, ali je, paradoksalno, ostao veran jednoj ženi ceo život.

"Ljubav nije ništa drugo do privremena obmana da ne bismo pali u sopstvenu prazninu."

"Onaj ko je voleo zna da su najdublje rane nevidljive."

"Kada volimo, predajemo se nekom drugom kao da predajemo vlast nad sobom. A ja sam vec bio okupiran sobom."

"Žena koju ne možemo zaboraviti najčešce je ona koju nismo razumeli."

"Oduvek sam se bojao odnosa koji traju. Ne zbog,drugih, vec zbog toga što oni razotkriju ono što u sebi ne možemo da podnesemo."

"Najdublji razgovori vode se u tišini. Ako možeš da cutiš s nekim satima, a da ti ne dosadi - to je ljubav."

Sioran je znao da u ljubavi postoji nešto što uzdiže čoveka iznad ništavila, ali je i dalje ostajao veran svom unutrašnjem bolu kao životnoj istini.
U tom smislu, ljubav za njega nikada nije bila spas, vec samo kratki predah od istine.

Autor teksta:Marija Pantic

...Sioran, sin rumunskog svestenika i mukotrpan nesanicar
tako da je njegova majka rekla kad je imao oko 25. godina,
-sine, da sam mogla predvidjeti tvoje nesanicarenje
abortirala bih te...
...smatrao je sebe besposlicarem Pariza i proglasio je sebe i pariske ***** tj. nocne Dame
kao najvece nocne skitnice...
Gospodja Bogavac je sebe uzdigla medju vrijedne prevodioce i poput O.Falaci
intervjuima znanih licnosti
a posebno je vrijedan intervju Sioran_a...
P.S.
...ovog puta se zahvaljujem dragom prijatelju Badrillard_u
za ustupljene textove o Sioran_u...:hvala:

Back