Elon Musk i njegov doprinos

Zašto se ne može kolonizovati svemir? Koje su to prepreke kolonizaciji svemira?

Elon Musk je na pragu da kolonizuje Mars. Nedavno je prizemljio uspešno sve tri rakete Falcon Heavy, i uskoro gradi super-tešku raketu Straship. Ona kada bude napravljena, moći će jeftino i isplatljivo, bez problema slati teške terete u svemir.

Glavna prepreka je kako jeftino slati velike količine tereta u svemir i ona je otklonjena.
Na koju foru je uklonjena? Sve dok se ne počne za prvi stepen koristiti kiseonik iz vazduha, sve su to mali koraci za svemirska putovanja?

bio on leks lutor,stark,antihrist ili samo jedan iz bildenberg grupe nije mi bitno.
bitno je da ce uskoro amerika da lansira elektromagneticke railgune koji iz svemira mogu usmereno da deluju bilo gde po svetu
a on ce vec tamo da ima svoje stanice :zper:

u svakom slucaju, nije bezazlen i morao bi se likvidirati
Hmm... Reklo bi se da te njegove rakete nemaju ni teoretske šanse ni da mrava odnesu na Mars pa da ga vrate!? A kamoli čoveka?

Postoje rakete (prvi stepen rakete, a uskoro i drugi) koje se mogu više puta koristiti, što automatski smanjuje troškove.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Reusable_launch_system
Dobiješ na mostu, izgubiš na ćupriji? Da vidimo:
Taj stepen mora onda imati mehanizam za meko spuštanje ( i neko upravljanje?). Treba ga pokupiti i dovući na mesto lansiranja sledeće rakete. Treba to i pregledati, proveriti eventualna oštećenja itd.

Hmm... Reklo bi se da te njegove rakete nemaju ni teoretske šanse ni da mrava odnesu na Mars pa da ga vrate!? A kamoli čoveka?
ne zalazim u to, nisam strucan ali ne sporim lexovo znanje ni ambicije
jer pazi, moze meni da keenja ko oce, ali tamo neke *69 da su jamerikanci sa tetrisom otisli na mesec i nazad mi je vise nego sprdnja.
(najvise iz razloga sto 66te su poceli ceo svemirski program od nula a za 3 godine, ne da su odleteli nego se i vratili sa meseca :roll: ,i naravno, nikada vise nisu otisli)

ne zalazim u to, nisam strucan ali ne sporim lexovo znanje ni ambicije
jer pazi, moze meni da keenja ko oce, ali tamo neke *69 da su jamerikanci sa tetrisom otisli na mesec i nazad mi je vise nego sprdnja.
(najvise iz razloga sto 66te su poceli ceo svemirski program od nula a za 3 godine, ne da su odleteli nego se i vratili sa meseca :roll: ,i naravno, nikada vise nisu otisli)
Ameri su već doživeli i invaziju marsovaca, onda je i taj Let na Mesec moguć! :zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Elon je nesumnjivo čovek koji ima mnogo ideja i koji ume te ideje da nadovezuje jednu na drugu. Sve to ima potencijal da se pretvori u nešto korisno za čoveka uopšteno.
Ali, ostaju ovde nedorečena pitanja o tome kako je baš jedino on uspeo da dođe do tolikog novca i takve i tolike podrške bogataša, političara i na kraju javnosti? Svaka njemu čast ali sa druge strane nije lako poverovati da ga je jedino njegov intelekt izdigao 5 klasa iznad svih ostalih radnih, posvećenih i visoko obrazovanih genijalaca Amerike, Evrope i šire...

Šta mislite o tvorcu Tesle, Neuralinka, Space X-a...
Da li je doprineo nauci?
Da li su njegova preambiciozna sanjarenja o našoj kolonizaciji svemira zapravo utemeljena na nečemu?
Jedan od uzora mi je, btw
Vrlo teško je moguće u jednoj osobi spojiti vizonarski i preduzetnički duh, ali kad se to desi rezultati su zaista spektakularni. Taj spoj se obavezno potroši u jednom projektu i bude vezan za jedan projekat. Pomenuti gospodin je bio preduzetnik i vizionar u projektu kojim je zaradio pare , a sad mu te pare uzimaju oni koji ga huškaju da bude vizionar. Od tog projekta nema ništa, nikad neće biti sproveden, ali na žalost, može u svojoj rogobatnosti da ostavi vrlo teške posledice
dok se ne izduva kao probušen balon. Nadajmo se da neće, treba napomenuti da je jonosveri zemlje trebalo dva dana da se stabilizuje posle poletanja saturna 5B. On u svojoj maloumnosti planira mnogo veće rakete i to ogroman broj njih.

Vrlo teško je moguće u jednoj osobi spojiti vizonarski i preduzetnički duh, ali kad se to desi rezultati su zaista spektakularni. Taj spoj se obavezno potroši u jednom projektu i bude vezan za jedan projekat. Pomenuti gospodin je bio preduzetnik i vizionar u projektu kojim je zaradio pare , a sad mu te pare uzimaju oni koji ga huškaju da bude vizionar. Od tog projekta nema ništa, nikad neće biti sproveden, ali na žalost, može u svojoj rogobatnosti da ostavi vrlo teške posledice
dok se ne izduva kao probušen balon. Nadajmo se da neće, treba napomenuti da je jonosveri zemlje trebalo dva dana da se stabilizuje posle poletanja saturna 5B. On u svojoj maloumnosti planira mnogo veće rakete i to ogroman broj njih.
Da! Čak i za kolonizaciju Meseca trebaš MNOGO TONA tereta poslati u Svemir.

Back