Elon Mask hoće da kupi ceo Tviter da bi promovisao slobodu govora

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.778
Budući trilioner Elon Musk dao je sočnu ponudu za kupovinu Tvitera, nudeći 54,20 dolara po akciji da bi kupio celu stvar i preuzeo je privatno. To je 18% iznad zaključne cene pre ponude i oko 15% više od cene nakon ponude. Tviter bi se mogao boriti protiv ponude, pobedivši Muskovu ponudu za preuzimanje. Ali Musk bi takođe mogao da podigne cenu i završi sa Tvitterom, koji bi po proceni od 45 milijardi dolara ili tako nešto bio mali deo Muskovog rastućeg portfelja kompanija, koji uključuje Teslu, SpaceX i druge.

Musk želi promene na Tviteru, uključujući popustljiviju „slobodu govora“. U političkom svetu, ovo je kodeks koji dozvoljava uglavnom konzervativnim propagandistima da govore šta god žele na društvenim medijima, bez dosadne provere činjenica ili zabrinutosti o mogućim posledicama.

Najočiglednija referentna tačka je odluka Tvitera od 9. januara 2021. da zabrani tadašnjeg predsednika Donalda Trampa, tri dana nakon nereda u američkom Kapitolu. Posle nereda, Tramp je pohvalio svoje sledbenike i obećao njihovu zaštitu, što je Tviter, s obzirom na kontekst, protumačio kao „veličanje nasilja“. Time su prekršena pravila Tvitera, opravdavajući suspenziju.

th.jpg

Evo šta je Musk napisao u pismu predsedniku Tvitera Bretu Tejloru, kao što je otkriveno u novom podnesku SEC-a.

„Uložio sam u Tviter jer verujem u njegov potencijal da bude platforma za slobodu govora širom sveta, i verujem da je sloboda govora društveni imperativ za funkcionalnu demokratiju.

Međutim, od kada sam investirao, sada shvatam da kompanija neće ni napredovati ni služiti ovom društvenom imperativu u svom trenutnom obliku. Tviter treba da se transformiše u privatnu kompaniju.

Kao rezultat toga, nudim da kupim 100% Tvitera za 54,20 USD po akciji u gotovini, 54% premije u odnosu na dan pre nego što sam počeo da ulažem u Tvitter i 38% premije u odnosu na dan pre nego što je moja investicija bila javno objavljena. Moja ponuda je moja najbolja i konačna ponuda i ako ne bude prihvaćena, morao bih da preispitam svoju poziciju kao akcionara.

Tviter ima izuzetan potencijal. Otključaću ga."

Tviter razmatra odbranu „pilule otrova“ kako bi se borio protiv ponude za preuzimanje od strane Elona Maska, navodi Njujork tajms.

Taktika otrovnih pilula, takođe poznata kao plan prava akcionara, koristi se da bi se izbegla neprijateljska preuzimanja tako što se suštinski razvodnjava udeo sticaoca stvaranjem više akcija na tržištu — ili omogućavanjem drugim trenutnim akcionarima da kupuju više akcija uz popust, stvarajući „pilulu“. „To neprijateljsko preuzimanje čini finansijski bolnijim za postizanje.

Elon Musk je početkom aprila postao najveći akcionar Tvitera, ali je Vanguard grupa povećala svoj udeo i sada je ona, objavio je Volstrit džornal u četvrtak.

Mask je rekao da će razmišljati o prodaji svog udela ako nije u mogućnosti da kupi kompaniju.

Back