Elokvencija

cave man

Buduća legenda
Banovan
Poruka
29.314
dal je bitno biti elokventan u govoru itd. da bi to nekom izgledalo dopadljivo i prijemcivo ili je bitnije izreci sustinu bez ukrasavanja
dal vam se spocitava da niste elokventni samim tim i manje drustveno uspesni ili vas krasi taj epitet i sav uspeh sto drustveni sto ekonomski koji on donosi

Elokventan valjda podrazumeva nacin na koji pricas a ne da li kazes malo ili mnogo,mozes ti da se izrazavas dobro a da prics puno,ili sve da kazes u tri reci..Dalje ja inace imam slab vokabular,i nekad se nekih reci setim pre na engleskom,a samo jednom sam davno na faksu cula jednog lika kako prica neke nebuloze, ali se tako lepo izrazavao ko da je iz nekog starijeg doba,znas ko ka d ukljucis one nase crno bele filmove i slusas ih kako pricaju,jednostavno u to neko doba 40,50... Cini mi se da su se tad ljudi mnogo bolje izrazavali,a to ponekad mozes da cujes kad porazgovaras sa nekom babom i dedom,ali i oni su usvojili neke nove izraze itd...
Znaci da rezimirmo,elokvencija svakako moze da pomogne,ali nije neki problem ako nisi recit,sve dok te ceo svet razume...Ja nekad kad ubrzam ne znam dal sam sama sebe ispretila kako treba:rotf:

Poslednja izmena:
Elokventan valjda podrazumeva nacin na koji pricas a ne da li kazes malo ili mnogo,mozes ti da se izrazavas dobro a da prics puno,ili sve da kazes u tri reci..Dalje ja inace imam slab vokabular,i nekad se nekih reci setim pre na engleskom,a samo jednom sam davno na faksu cula jednog lika kako prica neke nebuloze, ali se tako lepo izrazavao ko da je iz nekog starijeg doba,znas ko ka d ukljucis one nase crno bele filmove i slusas ih kako pricaju,jednostavno u to neko doba 40,50... Cini mi se da su se tad ljudi mnogo bolje izrazavali,a to ponekad mozes da cujes kad porazgovaras sa nekom babom i dedom,ali i oni su usvojili neke nove izraze itd...
Znaci da rezimirmo,elokvencija svakako moze da pomogne,ali nije neki problem ako nisi recit,sve dok te ceo svet razume...Ja nekad kad ubrzam ne znam dal sam sama sebe ispretila kako treba:rotf:

tako e cici znaci prepoznala si sustinu ovog topica nacinom koi pricas steknes simpatie a ne srzi onoga sto bi trebalo da kazes koe se moze reci i na vrlo jednostavan nacin

dal je bitno biti elokventan u govoru itd. da bi to nekom izgledalo dopadljivo i prijemcivo ili je bitnije izreci sustinu bez ukrasavanja
dal vam se spocitava da niste elokventni samim tim i manje drustveno uspesni ili vas krasi taj epitet i sav uspeh sto drustveni sto ekonomski koji on donosi

Mene smore oni koji malo kažu sa puno reči, bez obzira na to koliko to lepo zvuči i kako savršeno znaju da ih nižu.Imam osećaj da mi kradu vreme.:lol: A kada čitam onda mi to ne smeta.

Elokvencija? Lepo ju je cuti. Kao melodija za usi. Cak i kad osoba govori pogresne stvari, opet je to sve lepo upakovano. :)
Fond reci na srpskom mi se svake godine smanjuje, a na gramatiku i pravopis sve manje obracam paznje. Sad mi je malo zao zbog toga.

samo treba mazati i lagati

Mene smore oni koji malo kažu sa puno reči, bez obzira na to koliko to lepo zvuči i kako savršeno znaju da ih nižu.Imam osećaj da mi kradu vreme.:lol: A kada čitam onda mi to ne smeta.
:) Isto. Ali dok se god drži teme i autentičnog doživljaja ili mišljenja na temu sve je podnošljivo. Imala sam drugaricu koja je jako volela da čita i uči napamet citate iz knjiga i onda ih podmeće kao svoje misli kad se najmanje nadaš i to onako značajno i poetski. To je baš to, čista krađa vremena i živaca.

Da, mene smori i u rl kad neko nastavlja priču po principu slobodne asocijacije. Pričaš nešto što je tebi jako bitno, npr. da su ti neki rezultati loši i da moraš kod lekara na dalja ispitivanja, očekuješ savet, podršku, svakako saosećanje i zabrinut pogled, a dobiješ potresnu priču o nekoj porodici iz neke emisije, tipa majka ostavila decu u nekoj zabiti, kako su fini, od čega žive...
Slušaš, ali već nervozno jer nije ni na koji način u vezi sa tobom ili tvojim problemom, ili poenta mnogo kasni, na kraju revoltirano pitaš hoće li skoro poenta, i dobiješ ravnodušan odgovor da je nema, nego sad ga tvoja priča asocirala na tu porodicu. :neutral:

Ovde nekad postavim duži tekst,a i bilo je da "ništa nisam razumela..."
U rl,kažu ,da zanimljivo pričam i da ne davim...
Istina,držim se Witgensteinove "Sve što imaš da kažeš ,reci kratko,ako tako ne znaš čuti."
I inače,ovde na forumu,budite sigurni,ako neko piše baš dugačke tekstove -taj suštinu teme ne zna !
Druga krajnost je lakonsko pisanje-moraš da trljaš glavu da skapiraš šta je Leonida rekao...:evil:
Elokvencija nije imanentna ovom podneblju,većina se trudi da budu mačoi,a elokvencija s mačo stavom ko dupe i oko...:lol:

Ovde nekad postavim duži tekst,a i bilo je da "ništa nisam razumela..."
U rl,kažu ,da zanimljivo pričam i da ne davim...
Istina,držim se Witgensteinove "Sve što imaš da kažeš ,reci kratko,ako tako ne znaš čuti."
I inače,ovde na forumu,budite sigurni,ako neko piše baš dugačke tekstove -taj suštinu teme ne zna !
Druga krajnost je lakonsko pisanje-moraš da trljaš glavu da skapiraš šta je Leonida rekao...:evil:
Elokvencija nije imanentna ovom podneblju,većina se trudi da budu mačoi,a elokvencija s mačo stavom ko dupe i oko...:lol:

ma sta ima veze bitno je da prolazi kod zemskih...

Nekada se retorika bila važno i cenjeno umeće, veština ili umetnost dobrog (ubedljivog) govora...
A danas... sve neki nemušt jezik, praznina, trivijalnost i vulgarnost... Sakloni bože, danas najviše pričaju ovi što imaju najmanje pametnog da kažu...:(

Они који су елоквентни делују мање искрено, док неелоквентни делују искреније. Додуше ово је виђење из мушког угла, жене на то гледају вероватно супротно. Зато неелоквентни као ја немају проћу код жена. У том смислу, јесте битно бити елоквентан. Јебите се елоквентни. ;)

Nekada se retorika bila važno i cenjeno umeće, veština ili umetnost dobrog (ubedljivog) govora...
A danas... sve neki nemušt jezik, praznina, trivijalnost i vulgarnost... Sakloni bože, danas najviše pričaju ovi što imaju najmanje pametnog da kažu...:(

Sofisti su retoriku razvili do savršenstva i za njih je Platon tvrdio da im je važno da svojim govorima zavaraju i ubede druge u svoje stavove, a da kod njih pravog znanja nema.

Oni su bili pisci političkih govora i začetnici nekog vida advokatskog nastupa.

Sofisti su retoriku razvili do savršenstva i za njih je Platon tvrdio da im je važno da svojim govorima zavaraju i ubede druge u svoje stavove, a da kod njih pravog znanja nema.

Oni su bili pisci političkih govora i začetnici nekog vida advokatskog nastupa.

kako se to zavaraju drugi?
msm čisto me zanima dal su ti drugi tolko glupi jer, ako su glupi onda nema šta da ih zavaravaš, šta god da kažeš ima da popiju, right?

A ako nisu, onda šta se tu desi te ih zavaraju?

Elokvencija je svakako jedna druželjubiva alatka, ali kao i većina obrazovanja, služi samo da se laž boje plasira.
Npr muvaš devojku i munjevit si kao Byron, očaravajuć kao Lorca a ustvari juče si bio s jednom sutra ćeš s drugom, nije ti mnogo stalo, i baš zato što ti u suštini nije stalo možeš da kitiš i kitiš i ukrašavaš ali iza toga ne stoji ništa.Kad ti se devojka stvarno sviđa ti nemaš mnogo texta na raspolaganju, emocija je blokirala mozak, izustiš nešto kao, trebaš mi i to drhtavim glasom, i ona naravno ne misli da je doživljavaš kao princezu nego misli vidi bolida smotanog. Ili npr stojiš pred stablom jabuke i nećeš da ubereš onu na dohvat ruke nego se penješ na vrh da dohvatiš onu najcrveniju.
Sve je to pohvalno, ljudi će misliti da si hrabar, istančan, tražiš pravu stvar itd ustvari samo nisi gladan pa ti se ne žuri i oćeš malo da se zabavljaš i to je sve. Elokvencija služi i da bi plasirao 95% istine i u to ubaciš 5% laži a tih 5 će da ti uradi posao.
Ne verujte elokvenciji ako ikako možete :)

Back