Elementary OS - Линукс за обичне кориснике

Dr.Jackson

Iskusan
Moderator
Poruka
5.947
elementaryos-7-horus.jpg

Зашто је Elementary OS једна од најбољих Линукс дистрибуција кад су у питању обични корисници?

1. Изгледа као MacOS и затворен је систем као MacOS. На Elementary-у све је као флатпак а додатне програме можете да инсталирате познатим Епл изразом "сајдлововањем" са флатхаба. Од најновије верзије 7 такве апликације у App Center имају знак питања и више нема упозорења да вршите сајдлодаиниг већ имате дискретно обавештење да се налази са флатуба на којем можете да пронађете готово све апликације
2. Од верзије 7 постоји опција "аутоматске надоградње" а како флатпак апликације не захтеву додатне привелигије неће вам бити потребна шифра већ ће се надоградња сам извршити. Једном само инсталите програм и немате бригу.
3. Оно што не можете да пронађете на флатхабу , Deb пакете такође можета да инсталирате тако што преузмете са AppCenter програм Eddy. Одете само на сајт, преузмете deb пакет као што би то учинили на Виндовсу са exe а затим покренете инсталацију преко Eddy-a.
4. Наравно ту је фанстастичан изглед познатог Pantheon-a који никога неће оставити равнодушним.
5. Што се тиче цена цео ElementaryOS се води филозофијом финансирања пројекта "pay-what-you-can" што значи да ако не желите да донирате новац деволеперима само ставите на 0 као жељени износ.
Screenshot_1.png

Ових 10 Линукс дитрибуција препоручујем почетницима на почетку 2023!

• Elementary OS
  • Linux Mint
  • ZorinOS
  • Linux Lite
  • Kubuntu
  • Pop_OS!
  • FerenOS
  • Ubuntu
  • Deepin
  • Nitrux

Poslednja izmena:
wow, revolucija :hahaha:

Зато што је Линукс сигуран по дизајну и једини да се обезбеди аутоматска надоградња је управо преко контејнеризованих пакета. Наравно постоје и праве немутабилне дистрибуције Vanilla OS, Nitrux (на списку) као и Fedora Silverblue.

ElementaryOS није немутабилан систем, нормална је Линукс дистрибуиција само што преферира да све апликације буду инсталиране као флатпак.

Poslednja izmena:
Изгледа као MacOS и затворен је систем као MacOS
macOS nije potpuno zatvoren zato shto je OS, na kome se zaasniva, open source (Darwin). No GUI je zatvoren kod i sve zhive
biblioteke... no ne znam kako mozhe bilo shta na Linuxu biti zatvorenog koda? Ako podleshu GPL2+ licenci moraju uz distro
da daju i source code. Niko im ne brani da naplatjuju, kao Red Hat...

macOS nije potpuno zatvoren zato shto je OS, na kome se zaasniva, open source (Darwin). No GUI je zatvoren kod i sve zhive
biblioteke... no ne znam kako mozhe bilo shta na Linuxu biti zatvorenog koda? Ako podleshu GPL2+ licenci moraju uz distro
da daju i source code. Niko im ne brani da naplatjuju, kao Red Hat...

Све апликације код њега су њихове и флатпак су али и даље ради apt/dpkg команда. Зато је и могуће да се инстирају .deb пакети.

Пробај аpt/dpkg да урадиш на Vanilla-и или Nitrux-у а обе су базиране на Debian/Ubuntu. Не може. Све мора у контејнер. На то сам мислио кад сам рекао затворен ("locked down") а не да није "open source". Све је "open source" код ЕlementaryOS. Не знам одакле ти такав закључак. :D

Poslednja izmena:
Све апликације код њега су њихове и флатпак су али и даље ради apt/dpkg команда. Зато је и могуће да се инстирају .deb пакети.

Пробај аpt/dpkg да урадиш на Vanilla-и или Nitrux-у а обе су базиране на Debian/Ubuntu. Не може. Све мора у контејнер. На то сам мислио кад сам рекао затворен ("locked down") а не да није "open source". Све је "open source" код ЕlementaryOS. Не знам одакле ти такав закључак. :D
Onda bolje da kazhesh "zakljuchan" :P

flatpack je zakon.

Повлачи много међузависности, скида читав оперативни систем за један програм. Appimages je бољи. Предност flatpaka je што је већи избор апликација него за appimages.

Flatpak ради свуда. Чак и на Musl C Library Linux дистроима па је тако могуће покренути готове све апликације на Void (Musl верзија) и Alpine. Аppimage захтева GNU C Library.

Flatpak ради свуда. Чак и на Musl C Library Linux дистроима па је тако могуће покренути готове све апликације на Void (Musl верзија) и Alpine. Аppimage захтева GNU C Library.
Appimage захтева мањи број међузависности да би радио, тј. на већини дистрибуција ради у самом старту, без додавања и мењања саме дистрибуције.
Евентуално му треба fuse2.
Ради и на Gentoo уз инсталирање пар пакета, док на осталим дистрибуцијама није потребно ни то.
Flatpak повлачи по 500 и више мегабајта пакета за једну апликацију.

Appimage захтева мањи број међузависности да би радио, тј. на већини дистрибуција ради у самом старту, без додавања и мењања саме дистрибуције.
Евентуално му треба fuse2.
Ради и на Gentoo уз инсталирање пар пакета, док на осталим дистрибуцијама није потребно ни то.
Flatpak повлачи по 500 и више мегабајта пакета за једну апликацију.

Nitrux користи AppImage али је доступан и флатпак. Систем је закључан. Пакете које нису доступне ни као Флатпак ни као Appimage инсталира помоћу distrobox-a. Иначе интерсантно решење и за Alpine да се користи као десктоп. Аlpine је баш специјализован за контејнере. :D

Овде можеш да видиш све о Distrobox-у.
https://github.com/89luca89/distrobox/blob/main/docs/README.md#distrobox

Back