Elektromotor kao generator

Martin 91

Početnik
Poruka
1
Da li je moguce da se elektromotor pretvori u generator? Ako je izvodljivo da li neko moze da mi objasni kako? Generator bi bio pokretan pomocu dizel motora jacine 12kw. rec je o trofaznom elektromotoru jacine 4kw sa mogucnoscu vezivanja zvezda-trougao.

Pozdrav svima ja sam ovdje novi i ne snalazim se bas najbolje tako da mi oprostite ako napravim neku gresku :D Imam jedan problem nesto me interesuje ali nikako ne mogu da odgonetnem u cemu je fora naime interesuje me da li zna ko kako se odredjuje sema spajanja rotora elektricnih masina brusilica,busilica...Postoje dva nacina motanja tih rotora sa jednom i sa dvije zice paralelno fabrike to obicno rade sa jednom zicom ali mene vise interesuje ovaj nacin sa dvije zice koje se spajaju na kolektor odnosno na jednu lamelu kolektora.Ja imam seme za mnoge masine ali neznam kako se snimaju ali znam jednog covjeka koji to snimi sa obicnim izstrumentom za ispitivanje dioda ili kako neki zovu sa zujalicom.Molim za pomoc KAKO SNIMITI ROTOR ELEKTRICNE MASINE

Evo što se tiče generatorskog režima rada asinhronog elektromotora, treba da uradite par stvari.

Prvo pogledate na natpisnoj tablici generatora podatak o faktoru snage (cosf) ili drugim rečima kosinus fi. Ko se bavi kompenzacijom električne energije odmah će znati da izračuna koliko kondenzatori su vam potrebni da biste obezbedili kapacitivni kosinus fi, jer asinhroni elektromotor radi na induktivnom kosinusu fi. Nakon što ste uspeli da odredite kondenzatore (kapacitivne baterije), povežete ih otočno ili paralelno sa fazama elektromotora. Elektromotor bi najbolje bilo povezati u spregu zvezda i u skladu sa naponima faza, koji su u tom slučaju jednaki sa linijskima i kondenzatorima, koji su odabrani za taj napon i popravak faktora snage, dobijate asinhroni generator u takozvanom ostrvskom radu.

Generator snage 4kW će u praksi davati toliko kilovata ako su na njega priključeni oni uređaji, koji imaju nominalnu snagu od zbirno 4kW pri navedenom naponu.

Back