Elektrolitski kondenzatori

snejks

Elita
Poruka
18.272
ovih dana mi je stigao računar na servis sa par nadutih elektrolitskih kondenzatora , i ajd rešio sam se da zamenim te nadute posle desetak godina sam na jedvite jade iskopao lemilicu male stege i ostali alat , LUPU za uvećanje i oljuštio par par starih (praistorijskih matičnih ploča ) od raznoraznih kondezatora tj. svega što sam mogao poskidati i naravno iste ploče zaukao u smeće i sada sve sam promenio te nadute sem jedne tačnije 4volti 820 mikrofarada , nemogu da nađem ni za lek taj od 820 mikrofarada pa čak ni da je malo veće voltaže , našao sam od 1000 mikrofarada ali 6,3 volti ali mi se ne stavlja taj , da ne napravim neku štetu sa njim ipak je ovaj elektrolit do samoga procesora .nisam još krenuo ovde po gradu jer ima samo jedno mesto gde ću možda naći sitni elektronički materijal MOŽDA, tražio sam na netu ali sve ispod 6 volti kao da nema .ako neko ima info ko prodaje sitan takav materijal i šalje pouzećem bio bih mu zahvalan.

Stavi 680 mF + 150 mF

13173300.bmp

ovako, jedan preko drugog u visinu :)

hvala aliizglesda da po njihovom sajtu nemaju neki baš izbor , ranije sam ja naručivao iz neke subotičke i senćanske prodavnice koji su imali bukvalno sve

Stavi 680 mF + 150 mF

13173300.bmp

ovako, jedan preko drugog u visinu :)
ovo m i je sasvim izašlo iz glave mada sam i sam ranije lemio u vazduhu dok sam se bakćao izradom antenskih pojačala thx

I sa tim od 1000 će raditi bez problema... A za napon nebrini ako je veći,to je samo max napon koji kondenzator može da izdrži pre nego što rikne...
za napon sam bio siguran da može veći ali koliko znam ako stavim malo jači peglanje oscilacija neće biti baš najbolje - pa ništa ako ne nađem drugi rešiću ga na ovaj način inače sam mu zamenio gomilu 6,3volti 1500 mikrofarada pa jedno 9 komada svi bili naducveni , ma i ovo radim za poznanika komp znam da nije pri parama za novi a ovaj počeo da mu otkazuje , teško je palio iz svakoga 10 pokušaja , a i on ima par maih deca iovako ionako znam da mu neću naplatiti .

KELCO - Šalju pouzećem ;)

A što se tiče kapaciteta - možeš komotno da staviš od 1000µF i što veći radni napon :ok:, naravno obratiti pažnju da nije većeg gabarita zbog ugradnje :think:

Proizvođači " Namerno " ugrađuju elektrolite sa donjim graničnim vrednostima kapaciteta i napona, jer da rade kontra - OPALA BI IM PRODAJA :( _ :aha2:

Poslednja izmena:
samo da vam kažem pošto su mi lemilica ovih par dana pri ruci malopre sam od tri neispravna miša napravio dva ispravna , dojadilo mi da ih kupujem svake godine , kada sam ih otvorio sve tri ustanovio sam da imaju iste tipove mikroprekidača tako da sam odlemio neispravne a treći sam žrtvovovao da bih napravio dva ispravna , sada sam ih oba isprobao i vidim da lepo rade :)

samo da vam kažem pošto su mi lemilica ovih par dana pri ruci malopre sam od tri neispravna miša napravio dva ispravna , dojadilo mi da ih kupujem svake godine , kada sam ih otvorio sve tri ustanovio sam da imaju iste tipove mikroprekidača tako da sam odlemio neispravne a treći sam žrtvovovao da bih napravio dva ispravna , sada sam ih oba isprobao i vidim da lepo rade :)

Čak možeš i otvoriti te mikroprekidače pa ih očistiti,pa ćeš imati 3 ispravna miša,ali to samo ako si baš zaludan :)

otvorio sam bio jedan idi bre , običan lim ipak nisam ga sastavljao jer mislim da su ti limići došli do kraja izdržljivosti savijanja a to kada jednom popusti .... ako budem kupovao neku sitnu elektroniku mislim da se i to može naručiti za sitne novce isplativije je samo ga zalemiti nego ga popravljati.

Ništa to nije, pravi znalac od 2 neispravna miša, napravi 4 ispravna miša za Mac :D

alooooooooooooooooo o čemu ti pričaš ????? radi se o vga kablu koji je jedan normalan kraj a na drugom kraju imaš dva priključka jedan 6-portni koji se kači u kutiju na crt katodnoj cevi i drugi sedmoportni koji se kači na štampanu ploču unutar monitora + masa.

Back