elektrin komplex .

ravana

Domaćin
Poruka
4.537
Sve ste cule za edipov kompleks . Manje je poznat elektrin , dakle zenska osoba zaljubljena u svog oca . Bila je samnom u srednjoj jedna sto je od oceve kosulje napravila jastuk i spavala na njemu . Mislim da je to to . Iako zene vise privlace stariji muskarci nego ocevi i to postoji kao devijacija . Ne govorim sada o incestu vec o zaljubljenosti i mislim da to nije toliko rijetko . Znate koju slicnu pricicu ?

Sve ste cule za edipov kompleks . Manje je poznat elektrin , dakle zenska osoba zaljubljena u svog oca . Bila je samnom u srednjoj jedna sto je od oceve kosulje napravila jastuk i spavala na njemu . Mislim da je to to . Iako zene vise privlace stariji muskarci nego ocevi i to postoji kao devijacija . Ne govorim sada o incestu vec o zaljubljenosti i mislim da to nije toliko rijetko . Znate koju slicnu pricicu ?
hteo ne hteo, oba kompleksa te formiraju i odreduju tvoje sablone ponasanja u buducnosti sa ljudima sa kojima budes bio, a to upravo kopiras iz porodice iz koje si izasao....ni kriv ni duzan mozes da zavrsisi ponavljajuci pricu tvojih roditelja,sto moze ili ne mora da bude dobro...zato kad mi neko isprica neku tuznu dramaticnu sta god ljubavnu pricu uvek pitam iz kakve porodice dolazi neko, tj iz relativno tradicionalne, razbijene itd itd....jer ovako ili onako,u svima nama cuci mali edip ili elektra koja ce ponavljati neke naucene sablone...licno mi je vrlo bitno da osoba sa kojom planiram neku buducnost dolazi iz normalne porodice sa normalnim roditeljima, jer zaista ne zelim da mi se u nekom trenutku u zivotu ponovi neki katastrofalni scenario, jos gore ako imamo i decu....najtuznije je sto su to izgleda stvari na koje ne mozes da utices, cak i kad si ih svestan, ili jos manje da si odgovoran za to....ali ybg, mnoge stvari u zivotu su lutrija.

Jesu.
Mama je za njegov problem znala, ja u pocetku nisam. Ali imas pravo, mozda tu i ima neke veze...

Апсолутно има али не у смислу неразрешеног електриног/едипалног комплекса. :)
Просто, идентификовала си се са мајком и нашла мужа сличног оцу.

То је природно и зато често понављамо моделе које смо гледали у кући.

Што се теме тиче, електрин комплекс се односи на тражење оца у партнеру, не мора по правилу бити много старији. Мада му је то једна од најчешћих одлика.

Ne bas. Opisao si krajnju granicu neceg sto vecina ljudi ima manje ili vise u sebi u ovom ili onom pravcu.

Negiranje majke, potenciranje oca, nesvesno izbegavanje svega ocevog u partneru, nesvesno ponavljanje majcinog izbora...sta reci osim da su roditelji veoma vazni, kako njihov odnos medjusobno tako i odnos prema deci pojedinacno...da li funkcionisete kao porodica ili se slabo i znate, da li je neko porocan, hladan pa ispravljate greske preko drugih kasnije ili je sjajan pa ga niko ne moze nadmasiti...

...samosvest, nista vise, iz kakve god porodice dalazili, smatram da je razvijena samosvest veoma vazna, preispitivanje, kriticko razmisljanje, gusenje u sebi nekih podsvesnih zelja, razvijanje i jacanje racionalizacije...i tako...svi mi vucemo svoje komplekse, razlika je u tome kako se sa njima nosimo, konstruktivno ili desktruktivno

Back