Електрика у кући

Zavisi kako se hladi kabal.
Mreža u gradu ne može leti da izdrži opterećenje koje izdržava zimi (jer je hlađenje daleko bolje).

:tick: apsolutno tačno,.. ali to je do loših utičnica (kineskih ili turskih), nije tu bitan kabel,.. spoj je loš - kontakt !

OK, hteo sam samo napomenuti da nisu mali potrošači jer dugo rade non-stop .. ( isprekidani pogon ali 24/7/365 ..
Snaga kompresora je oko 1kW a kod frižidera dosta manja.
Treba razlikovati el. SNAGU, od potrošnje,.. to je Energija (snaga puta vreme)..
ali nešto sam drugo mislio kada sam ovo pitao:..
Naprotiv,frizideri i zamrzivaci imaju termostat i ne rade non stop.Tako da nisu veliki potrosaci.recimo pumpa od kotla je 150W i kada se pocne sa grejanjem,ukljuci se,a kada se prestane iskljuci se.Ona je za to vreme veliki potrosas,posto u poslednju deceniju grejanje traje vise od 6 meseci.Prosle godine pocelo oko 20 Septembra,a zavrsilo oko 10 Juna.Pa sad izracunaj,koliko je potrosila pumpa za parno grjanje.

:D izračunao sam:
0,15 X 24 X 30,5 X 7 = 768,7 kWh (oko 770 kilovat-časova)

(snnaga pumpe) X (broj sati u danu) X (dana u mesecu) X ( broj meseci u sezoni grejanja) = 770 kWh

Bojim se prijatelju, ako mi ovaj račun ne valja, da će ministar prosvete da mi smanji platu,.. ( mmene plaća država Srbija da to znam :) )
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A, snaga kompresora u zamrzivaću je bar sedam puta jača od cirkulacione pumpe,.. pa kada pumpa radi 7 sati, - to je kao kad zamrzivač radi jedan sat,.. ali 12 meseci u godini. - Znači, ipak zamrzivač više troši ,..
(nisam ja napisao da rashladni uređaji rade non stop, već isprekidano (nismo se razumeli):)

O K, hteo sam samo napomenuti da nisu mali potrošači jer dugo rade non-stop .. ( isprekidani pogon ali 24/7/365 ..
Snaga kompresora je oko 1kW a kod frižidera dosta manja..
..
---------------------------------------------------------------------------------------
Još čekam da mi neko kaže, zašto mi treba kabal od 2,5mm2 u kući i šupi ? - kad i onaj od 1.5mm2 nosi amperažu od 16A, tj 3kW,.. a po propisu i ne sme više da se optereti.

Poslednja izmena:
:D izračunao sam:
0,15 X 24 X 30,5 X 7 = 768,7 kWh (oko 770 kilovat-časova)

(snnaga pumpe) X (broj sati u danu) X (dana u mesecu) X ( broj meseci u sezoni grejanja) = 770 kWh

Bojim se prijatelju, ako mi ovaj račun ne valja, da će ministar prosvete da mi smanji platu,.. ( mmene plaća država Srbija da to znam :) )
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A, snaga kompresora u zamrzivaću je bar sedam puta jača od cirkulacione pumpe,.. pa kada pumpa radi 7 sati, - to je kao kad zamrzivač radi jedan sat,.. ali 12 meseci u godini. - Znači, ipak zamrzivač više troši ,..
(nisam ja napisao da rashladni uređaji rade non stop, već isprekidano (nismo se razumeli):)

..
---------------------------------------------------------------------------------------
Još čekam da mi neko kaže, zašto mi treba kabal od 2,5mm2 u kući i šupi ? - kad i onaj od 1.5mm2 nosi amperažu od 16A, tj 3kW,.. a po propisu i ne sme više da se optereti.
To je neki standard za instalaciju u prostorijama.Znaci 2,5 kvadrata, presek.Racuna se obim,ili debljina,a ne u milimetrima.

Back