Elektricni automobili.....

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
...kucaju na vrata...

A industrija nafte im ne da da udju.

Koliko ce jos izdrzati pritisak?

9dn-foto-c.jpg

Pa zato sto drzava neda da se registruje...
Mislis da ga ja ne bih napravio....sipak....i ispostovao sve sto se tice i saobracaja i kW, jos ubacio nesto sto industrija ne bi...ali sipak....nedaju da registrujes....
Mada najveca prednost nije u samoj elektrici...niti ono sto svi navode kao prednost....ima tu drugih stvari...i naravno isplativost....

Eektrični auti imaju jednu ogromnu manu: malu autonomiju kretanja. Moraju to riješiti. I naravno izmisliti brži način punjenja. Zamisli pođeš na more i moraš negdje stati 2-3 sata da se napuni baterija.

imaju dovoljnu autonomiju kuca posao , kući ima gde na napuni na poslu su duzni da na parkinzima firme imaju instalirane prikljucke za punjenje
nemaju ili imaju veoma male izdatke prema drzavi za registraciju
tihi su ne prde smrde ubrzavaju ko besni
iskreno ko ima novca za nekog teslu tesko da ce se znojiti na makedonskoj granici na putu za grčku

jos uvek je golf 2 kod nas nedosanjan san ali svet ide punom parom napred

Tesla je za sada najozbiljniji proizvođač.Navodno doživotno besplatno punjenje na njihovim stanicama(kojih ima u Sloveniji i Hrvatskoj,'nači uskoro će i kod nas),500km za 20 minuta punjenja.Moguće je kupiti brzi punjač za kućnu upotrebu al' to je luksuziranje na ionako ogromnu cenu auta.Vlasnici ih najčešće pune na običnoj utičnici(naročito dok su na poslu :twisted: ).

imaju dovoljnu autonomiju kuca posao , kući ima gde na napuni na poslu su duzni da na parkinzima firme imaju instalirane prikljucke za punjenje
nemaju ili imaju veoma male izdatke prema drzavi za registraciju
tihi su ne prde smrde ubrzavaju ko besni
iskreno ko ima novca za nekog teslu tesko da ce se znojiti na makedonskoj granici na putu za grčku

jos uvek je golf 2 kod nas nedosanjan san ali svet ide punom parom napred

Izdatke za registraciju će imati čim omasove. z:lol: To što su tesle brzi i bijesni ne znači da su svi takvi. Na kom to poslu su dužni da obezbjede utikač za punjenje auta. z:lol: I gdje da ga punim ja koji živim u zgradi? Kažeš imaju dovoljnu autonomiju. Je li dovoljna za npr taksi, službeno i flotno vozilo, hitnu, vatrogasce? Je li dovoljna da u cugu odeš u Grčku na more? Ili u istom danu na relaciji ne znam Vranje-Beograd?

Tesla je za sada najozbiljniji proizvođač.Navodno doživotno besplatno punjenje na njihovim stanicama(kojih ima u Sloveniji i Hrvatskoj,'nači uskoro će i kod nas),500km za 20 minuta punjenja.Moguće je kupiti brzi punjač za kućnu upotrebu al' to je luksuziranje na ionako ogromnu cenu auta.Vlasnici ih najčešće pune na običnoj utičnici(naročito dok su na poslu :twisted: ).

Sada ima cak i boljih od Tesle.

Radius kretanja 700 km sa jednim punjenjem od pola sata.

Izdatke za registraciju će imati čim omasove. z:lol: To što su tesle brzi i bijesni ne znači da su svi takvi. Na kom to poslu su dužni da obezbjede utikač za punjenje auta. z:lol: I gdje da ga punim ja koji živim u zgradi? Kažeš imaju dovoljnu autonomiju. Je li dovoljna za npr taksi, službeno i flotno vozilo, hitnu, vatrogasce? Je li dovoljna da u cugu odeš u Grčku na more? Ili u istom danu na relaciji ne znam Vranje-Beograd?

svakodnevna autonomija ne vranje -beograd ali beograd pozarevac da
da video sam taxista koji voze teslu
ne nije dovoljna da odes u cugu u grcku ali beograd ns da
verovatno im je i veca autonomija stvarno ne mogu da potvrdim pogledaj na netu ako te interesuje
uticnica za punjenje kod jos toga nema u norveskoj ima

ne putuje svako svaki dan do grcke ili vranja u cugu

ako imas novca da vozis teslu mozda ces imati da izvuces i uticnicu negde za njega iako u zgradi zivis

nisu ovo sedamdesete kad se slavlje pravilo ko za svadbu kad je prvi put paljena ringla na elektricnom sporetu ili svetlo u kuci

necujan auto sa letnjim gumama
milina ga videti

- - - - - - - - - -

Gledas gde cigani skidaju struju za sebe , pa se i ti pridruzis, platis pivo i najbolji si drugar...

bandera na ulicnoj rasveti al samo od mraka do jutra :), skinuto direkt sa sks-a dok distribucija ne primeti sreca samo taka

ima jos nacina

Poslednja izmena:
Ovde u Norveskoj je velika prednost imati elektricni automobil,mnogima je to auto broj dva s akojim idu na posao i do prodavnice ili na krace ture,a tu je i najveca usteda goriva,bas na tim kratkim turama.Veliki plus ovde je to sto mi u NOrveskoj ne placamo porez pri kupovini elektricnog autmobila,registracija je odprilike osmi deo od cene registracije za aute na fosilna goriva,takodje parkinzi,trajekti i puraterine su gratis.
Ja i supruga planiramo da kupimo elektricni auto na leto jer je usteda ogromna.

Tesla motors, gledao sam dokumentarac o njima. Legendarni... su! Od prve povisice kupujem jedan auto na struju :)
jbg kada naftne plaforme ne daju auto na vodu, vec zataskavaju. Ogrovni bi gubitci to bili za naftnu industriju...
Mada, home made. je home made... :)
Neki rus, koliko sam mogao da vidim je napravio takav jedan auto na vodu.
A o inovacijama, ima ih...

Tesla motors, gledao sam dokumentarac o njima. Legendarni... su! Od prve povisice kupujem jedan auto na struju :)
jbg kada naftne plaforme ne daju auto na vodu, vec zataskavaju. Ogrovni bi gubitci to bili za naftnu industriju...
Mada, home made. je home made... :)
Neki rus, koliko sam mogao da vidim je napravio takav jedan auto na vodu.
A o inovacijama, ima ih...

Tesla motori...Autonomija kratanja novih elektricnih automobila sa ovim motorima je preko 450 km....

https://cmccdfernandez.jimdo.com/principales-fabricantes/tesla-motors/

Sviđalo se to nama ili ne budućnost su vozila na alternativna pogon. Da će to nužno biti električni automobili ne mora znači. Ako budu električni moraće da riješe dva nedostatka. Prvi je da im tehnologija proizvodnje bude jeftinija. Sada su preskupi. Drugo moraće se izmisliti nešto za brže punjenje.

Sviđalo se to nama ili ne budućnost su vozila na alternativna pogon. Da će to nužno biti električni automobili ne mora znači. Ako budu električni moraće da riješe dva nedostatka. Prvi je da im tehnologija proizvodnje bude jeftinija. Sada su preskupi. Drugo moraće se izmisliti nešto za brže punjenje.

Vec se planira postavljanje punjaca na teritoriji EU koji ce imati snagu punjenja oko 300KW.Teslini najjaci supercharger je trenutno 145kW koji napuni jedan Model S za 45 minuta.
Mercedes,BMW i VW su se udruzili da bi se mreza punjaca brze prosirila.Tako da ce punjenje trajati oko 15-20 minuta.Sto je skroz ok.

Automobili na benzin imaju jwedan jos mnogo veci nedostatak: cenu benzina.

Back