Električari u Kanadi

vessna

Početnik
Poruka
50
Koliko smo shvatili električari su jako traženi u Kanadi. Moj suprug je elektricar i interesuje nas šta je potrebno da bi tamo mogao da nastavi da se bavi ovim zanimanjem. Mi smo malo istraživali i evo konkretnijih pitanja:
- Da bi se neko bavio ovim zanimanjem u Ontario nije neophodno da poseduje Certificate of Qualification ali kada smo gledali oglase, svi traže ovaj sertifikat. Da li je to tačno, tj da li se može naći posao i bez sertifikata? Pri tom ne mislim naravno na apprenticeship već na posao Industrial electrician ili samo electrician.
- Ako već mora da se polaže da li će mu kao neophodnih 5 godina apprenticeship priznati rad u Srbiji?
- Da li je neko polagao ispit, koliko je težak?
- Da li je neko išao u neku školu i kako to izgleda?
Bila bih jako zahvalna ako neko zna nešto više. Nadamo se da ćemo imati vize u pasošima do kraja godine i hoćemo da već počnemo da se pripremamo kako bi nam dolazak u Kanadu bio što lakši.

Hvala svima

elektricari, pogotovo pogonski i instalateri su nenormalno trazeni.
za instalatera ce mu trebati licenca da bi imao svoj biznis, za pocetak moze da radi kod nekog i odradi neke kurseve i polozi ispit da onda moze sam da radi instalacije i garantuje za njih.

pare su nevidjene.

Koje su to "nevidjene" zarade za elektricara u Kanadi? Jestre trazen posao ali da su plate ogromne su cista bajka. Sve naravno zavisi od tvojih veza i koliko si zaista dobar.

Prosecna plata elektricara je $25 na sat. Daleko od "nevidjene" zarade.

Naravno ako odlucis da odes u Albertu gde su svi poslovi vezani za naftu trazeni, plata moze biti duplo veca.... cuo sam otprilike $150,000 godisnje. I da... trebace ti brdo licensi..... ne zaposljavaju svakoga.

Poslednja izmena:
Koje su to "nevidjene" zarade za elektricara u Kanadi? Jestre trazen posao ali da su plate ogromne su cista bajka. Sve naravno zavisi od tvojih veza i koliko si zaista dobar.

Prosecna plata elektricara je $25 na sat. Daleko od "nevidjene" zarade.

Naravno ako odlucis da odes u Albertu gde su svi poslovi vezani za naftu trazeni, plata moze biti duplo veca.... cuo sam otprilike $150,000 godisnje. I da... trebace ti brdo licensi..... ne zaposljavaju svakoga.

instalater sa licencom (kojih gotovo da nema nigde) zaradjuje par stotina hiljada ovde u hamiltonu.
pozovi elektricara da ti uradi instalacije za novu kucu i pitaj za cenu pa se javni.

ma zovi ga da ti uvede uzemljenje i pitaj za cenu.

ali, ako nemas licencu i radis kod nekog ko ima, onda dobijes 25 dolara po satu, sto jes jes.
al to nije elektricar, to je onako, zanatlija.

elektricar instalkatrer sa licencom chak i ne prlja ruke, ima svoje radnike, sve sto treba je da nabavi klijente, a klijenti uglavnom chekaju dugo

pogonskih elektricara nema nigde recimo, moj drug radi u fabrici delova za automobile, mole ga da nadje pogonskog elektricara, plata preko 60k sa jednom godinom iskustva.

najmanje sto sam naso, a burazer mi je elektricar pa sam trazio za njega je bila 25 dolara po satu i to da radi na brodu i odrzava motor, najniza plata za elektricara

Han Pritcher, hvala puno na odgovorima :). Ovo sve sjajno zvuči. Da li znaš, da li je moguće naći posao iz Srbije? Tj. da li ima agencija ili nekakvih kanala koji regrutuju električare iz inostranstva, pa makar za posao zanatlije? Nekako mi je logično da ako je takva potražnja da sigurno postoji neko ko zapošljava ljude iz inostranstva. Izvini, ako pitam previše, ali vidim da imaš nekakve veze sa tom strukom, pa možda znaš.

Veliki pozdrav

Vladster, tvoja negativnost postaje dosadna. Ne bih imala ništa protiv, štaviše, svaki komentar je dobrodošao, ali su tvoji isključivo negativni tako da gube na kredibilitetu. U svakom slučaju, niko se ne oduševljava niti premalo niti previše, jednostavno komentarišemo i pokušavamo da pronadjemo bilo kakav način da odemo odavde.

Han Pritcher, baš me interesuje tvoj komentar na ovo sa sindikatima.

Znaci volis da slusas bajke? Pitala si da li je moguce naci posao iz Srbije i to u poslu koji je nevidljeno regulisan u Kanadi? Pa jeste, super je lagano.

Sto se mene i moje lokacije tice, trenutno sam u Torontu u svojoj gajbi u centru grada koju sam krvavo zaradio tako da bar u neku ruku znam sta pricam.

Evo ti malo linkova koje sam skinuo sa drugih ozbiljnijih foruma gde ljudi ne pricaju bajke, pa ti vidi.

http://britishexpats.com/forum/showthread.php?t=743983

http://britishexpats.com/forum/showthread.php?t=713920

http://www.canadavisa.com/canada-im...cian-always-wellcome-to-canada-t104196.0.html

Poslednja izmena:
Bajke? Baš naprotiv, kao što rekoh, cenila bih komentare zasnovane na iskustvu a ne na razocaranju. Nismo svi isti prijatelju, ima ljudi koji su otišli u Kanadu, progutali malo slatkog, malo gorkog, pronašli neku sredinu i pustili korenje. Ti tvrdiš da se ne može naći posao električara u Kanadi iz Srbije i to bez ikakvih argumenta. Na linkovima koje si ostavio, i dalje, nema argumenata za tvoju tvrdnju, naprotiv, ima vrlo konkretnih odgovora na moje prvobitno pitanje koji će nam biti vrlo korisni, i na tome se zahvaljujem.

Nemam lično ništa protiv tebe, ali se u poslednje vreme trudim da preskočim tvoje postove, i to upravo zato što konstantno pljuješ po Kanadi ali bez argumenata. U svakom slučaju, želim ti sve najbolje i da nađeš sebi mesto.

Bilo bi fino kada bi se javio neko ko je zapravo polagao test, pa da usmerimo priču u tom pravcu, a ne da pričamo o tome da li se može ili ne može naći posao električara u Kanadi.

Ok, ali samo da znas da je tvoje pitanje bilo da li se moze naci posao elektricara iz Srbije. Mislim da ce ti svako odgovoriti da za to nema nikakve sanse i po linkovima koje sam ti dao valjda vidis da su prilicno rigorozni cak i prema onima kojima je maternji jezik Engleski. To je sve sto sam rekao.

Usput, ja sa tim poslovima naravno nemam nikakve veze ali zivim ovde dosta dugo da znam kada neko prica gluposti. Taj primer iz Hamiltona mi je posebno cudan posto je Hamliton malte ne rupa u Ontariju gde su cene nekretnina jako niske pa me zivo interesuje kako Elektricari mogu tako da prave brdo para koje su vece nego u Alberti.

Bolje bi ti bilo da nakuckas par pitanja na Engleskom na jednom od tih foruma i dobijes konkretne odgovore.... posto ovde niko nema pojma ukljucujuci i mene.

Poslednja izmena:
Ok, ali samo da znas da je tvoje pitanje bilo da li se moze naci posao elektricara iz Srbije. Mislim da ce ti svako odgovoriti da za to nema nikakve sanse i po linkovima koje sam ti dao valjda vidis da su prilicno rigorozni cak i prema onima kojima je maternji jezik Engleski. To je sve sto sam rekao.

Usput, ja sa tim poslovima naravno nemam nikakve veze ali zivim ovde dosta dugo da znam kada neko prica gluposti. Taj primer iz Hamiltona mi je posebno cudan posto je Hamliton malte ne rupa u Ontariju gde su cene nekretnina jako niske pa me zivo interesuje kako Elektricari mogu tako da prave brdo para koje su vece nego u Alberti.

Bolje bi ti bilo da nakuckas par pitanja na Engleskom na jednom od tih foruma i dobijes konkretne odgovore.... posto ovde niko nema pojma ukljucujuci i mene.

Vidim da se lepo dopisujete i kad neko da realistican odgovor, onda to nije dobro.

Mozes biti zaposlen i da radis kao elektricar- kucnih instalacija i da i nasi traze ovde ljude koji mogu to da rade. Ali Inspektori traze da se primenjuju striktni njihovi propisi i drzava trazi LICENCU prilikom prikljucenja na Mrezu.

A da mora da ima licencu i da mora da polozi za nju, Lica koja imaju Diplome iz Srbije prevode bas kao i potvrde iz radnog mesta sa opisom rada i to prilazu kao dokaz da imaju radno iskustvo, sa takim dokumentima dobit ce privremenu dozvolu i u zakonskom roku mora poloziti ispit.

Na BROWN COLLEGE Toronto, svaka 3 meseca organizuju predavanja tj pripreme za polaganja ispita. Kosta dosta. Ukucajte na google i dobit cete sve informacije.

Za pogonske Elektricare- ovde se zove Industrijski elektricar je isti postupak i privatne firme zaposljavaju ljude koji znaju da odrzavaju automatiku- mesna industrija, etc.

Za rad u Drzavnim organima, zaposlenje ide preko Sindikata i mora se imati DOZVOLA za rad.i da veoma je tesko uci u KOLO......

Ako vas interesuje standard koji se primenjuje je na daleko nizem nivou od Evrope ali da se ne zaboravi: ONI MISLE DA SU SVET OTKRILI I DA BEZ KANADSKOG ISKUSTVA TI NE VREDIS NIMALO a da posle polaganja, mora se dugo cekati i polagati ispit za ispitima da se dobije kako ONI KAZU MASTER LICENCE.

Ranijih godina pokusao sam da pomognem jednoj osobi da dodje da radi bas kao elektricar i OBEZBEDIO SAM MU POZIV ZA POSAO u struci i........nije proslo, cak ni na onim programima Alberta Tipa. Cuj sve je bilo radjeno legalno Preko Advokata, prijatelja i ni on nije uspeo da sredi.

Sretno svima koji zele da se dokopaju Boljeg zivota.

Koliko smo shvatili električari su jako traženi u Kanadi. Moj suprug je elektricar i interesuje nas šta je potrebno da bi tamo mogao da nastavi da se bavi ovim zanimanjem. Mi smo malo istraživali i evo konkretnijih pitanja:
- Da bi se neko bavio ovim zanimanjem u Ontario nije neophodno da poseduje Certificate of Qualification ali kada smo gledali oglase, svi traže ovaj sertifikat. Da li je to tačno, tj da li se može naći posao i bez sertifikata? Pri tom ne mislim naravno na apprenticeship već na posao Industrial electrician ili samo electrician.
- Ako već mora da se polaže da li će mu kao neophodnih 5 godina apprenticeship priznati rad u Srbiji?
- Da li je neko polagao ispit, koliko je težak?
- Da li je neko išao u neku školu i kako to izgleda?
Bila bih jako zahvalna ako neko zna nešto više. Nadamo se da ćemo imati vize u pasošima do kraja godine i hoćemo da već počnemo da se pripremamo kako bi nam dolazak u Kanadu bio što lakši.

Hvala svima

Ljudi, šta vam je? Moram da ponovim svoje pitanje, koje je čini mi se vrlo konkretno. Da li neko zna odgovore, da li je neko prošao kroz proces? Mnogo ćete nam pomoći ako neko ko zna jednostavno odgovori na pitanje. Nikome ovde ne trebaju bajke, niti komentari tipa - ma nemoj ni da pokušavaš to je previše teško. Jednako je nerealno reći, ma ništa lakše, test se polaže vrlo lako, obogatićete se posle prve godine, ili, ma nema ništa od toga, nema šanse da položite test, skup je i pretežak, pa ako i položite, nema šanse da dobijete licencu, a ako je i dobijete nikad se nećete zaposliti??????

Čitate li vi šta napišete? Da li vidite kako to zvuci? Šta sad treba? Po savetu onog prvog da odmah zapucamo za Ca ill vas dvojice da potpuno zaboravimo. Meni bi mnogo znacilo da mi neko odgovori na konkretna pitanja, ako zna, i tu ce se sam odgovor pojaviti.

Ljudi, šta vam je? Moram da ponovim svoje pitanje, koje je čini mi se vrlo konkretno. Da li neko zna odgovore, da li je neko prošao kroz proces? Mnogo ćete nam pomoći ako neko ko zna jednostavno odgovori na pitanje. Nikome ovde ne trebaju bajke, niti komentari tipa - ma nemoj ni da pokušavaš to je previše teško. Jednako je nerealno reći, ma ništa lakše, test se polaže vrlo lako, obogatićete se posle prve godine, ili, ma nema ništa od toga, nema šanse da položite test, skup je i pretežak, pa ako i položite, nema šanse da dobijete licencu, a ako je i dobijete nikad se nećete zaposliti??????

Čitate li vi šta napišete? Da li vidite kako to zvuci? Šta sad treba? Po savetu onog prvog da odmah zapucamo za Ca ill vas dvojice da potpuno zaboravimo. Meni bi mnogo znacilo da mi neko odgovori na konkretna pitanja, ako zna, i tu ce se sam odgovor pojaviti.

A sta ti nije jasno?

Ako hoces da radis kao Elektricar, moras imati Licencu, Za pripremu za polaganje je , Brown college i znao sam jednog koji je predavao ( hrvat - elektro inzinjer ) i dosta je tezak za one koji ne znaju engleski i nisu prosli kurs.

Evo ti link iz novina " www.torontosun.com/classifieds

" Electrician Licensed 4th, 5th year apprentice. Indust/commerc
Fax 905-850-6629

A u prevodu Lice koje je zavrsilo i ima polozen ispit i da ima iskustva 4 ili 5 godina posle polaganja ispita.

Ranije su nasi ljudi isli da polazu, Ja sam im prevodio i davao prave odgovore na engleskom i jesu dobili Licence. Ima vec 10 godina kako je zaustavljen taj nacin polaganja, moras znati i jezik i pismeno da odgovaras kao i da pronadjes gde je problem u sematskom prikazu problema.

A zasto nisi usla na sajt Brown collega pa da vidis koji su uslovi. Da bi se doslo za Canadu ako imas nekoga da ti pomogne oko vize , nema problema, uvek ce se naci neki posao, pogledaj na krsti , na medije, klikni na Toronto novine i dobit ces oglase i tu mozes i da das oglas kao i da vidis druge stvari.

Posto Jako zelis da saznas kako da se dobije posao, isto to mozes da saznas i na Canadskom sajtu.

Zelim ti uspeh u tvom trazenju.

Pa evo šta nije jasno:

Prema http://www.workingincanada.gc.ca/ontario/report-eng.do imamo:
Electricians (Exept Industrial and Power System) - Potreban Certificat (Relulated)
Industrial Electricians - Nije potreban Certificat (Non - regulated)
Power System Electricians - Nije potreban Certificat (Non - regulated)

Opet kada proverim oglase za posao za Industrial Electrician kod većine se traži Industrial Electrician Trade Certification, što znači da certifikat nije neophodan ali ga poslodavci ipak traže... Otud i moje prvo pitanje. Meni je ovo izgledalo kao prva, da se tako izrazim, tačka prolaza, tj da bi uz malo sreće uspeli da nadjemo poslodavca na osnovu iskustva u Srbiji. Ajd nema veze, neka uzmemo da je obavezan.

Sledeće pitanje se odnosilo na priznavanje radnog iskustva iz Srbije. Evo šta se ovde kaže http://www.ontarioimmigration.ca/en/working/OI_HOW_WORK_INDELEC_CM.html :
To become a certified Industrial Electrician in Ontario you must do one of the following:
•complete a four- to five-year apprenticeship.
or
•complete five years of work experience as an Industrial Electrician
or
•prove equivalent work experience
When you have done this, you must also:
•apply for the Certificate of Qualification
•pay the required fees
•write and pass the Certificate of Qualification exam

Dakle, kako dokazati iskustvo iz Srbije i zadovoljiti traning consultanta koji traži sledeće:
The training consultant will ask you for documentation that describes your past work experience and training. Take as many of these documents as possible to this first meeting:
•dated letters written on company letterhead from the companies (or unions, if applicable) for whom you worked, stating: •your job title
•the exact start and finish dates of your employment in the trade
•the number of hours you worked
•a detailed description of the skills your demonstrated on the job, and a complete description of your job duties

•your Social Insurance Number (SIN)
•trade certificates, diplomas, or licences
•official school transcripts from your training
•a detailed list of the subjects covered in each course and the length of each course

Što se tiče prve četiri tačke, to bi nam obezbedio poslodavac iz Srbije. Diplomu ima samo onu iz srednje elektrotehničke, i poslednju i pretposlednju tačku možemo pokriti jedino ako priložimo njegova svedočanstva ili eventualno kontaktiramo školu i zatražimo transcripte i detailed list of the subjects. Dakle, prema vašem iskustvu, da li je ovo u redu, da li mislite da na ovaj način možemo da dokažemo equivalent work experience? Ako nije equivalent, traning consultant može zatražiti dodatne kurseve, i ukoliko ti kursevi zahtevaju dodatne dve godine, ovde možemo slobodno da odustanemo pošto to vreme nemamo.
Ukoliko dokažemo petogodišnje iskustvo ili završimo dodatne kurseve ili treninge (ako je neophodno i ako ne traju duže od 3 -4 meseca) sledeći korak je apliciranje za Certification of Qualification.

Za uspešno polaganje ispita potrebno je:
The best way to prepare for the exam is to make sure that you can perform all the skills described in Apprenticeship Training Standards – Industrial Electrician. Study the competencies and be sure that you can explain the theory behind each task. Work experience is helpful before writing the exam. You should also study the Ontario Electrical Safety Code, available at most community college libraries in Ontario. The following readings are also recommended for preparation for the exam:
•Canadian Electrical Code by R. Gilmour (Canadian Standards Association)
•Delmar’s Standard Textbook of Electricity (Delmar Publishers)
•Electronics for Industrial Electricians by Stephen L. Herman (Delmar Publishers)

I kad pročitamo i sve što kažu možemo da krenemo da se pripremamo za ispit i evo šta kažu:
Many community colleges offer pre-exam or exam preparation courses. These courses give applicants practice in writing the exams. They usually provide training over several weekends and cost about $300. A evo i link (malo skuplje je $695) http://www.epic-college.ca/trades_ConstructionAndMaintenance.asp. Na Brown College Toronto nisam našla ništa korisno - oni uopšte nemaju program pre-exam preparation for Certificaton of Qualification.

Some community agencies may also offer special training courses for internationally trained Industrial Electricians. Contact the Ontario Council of Agencies Serving Immigrants (OCASI) at the address shown at the end of this fact sheet. OCASI can provide information about settlement agencies in your community.

Dakle, ovde nam treba pre exam or exam preparation a ne Industrial Electrician Engeenering College. Odogovor sam uglavnom dobila, tj samo da je test jako težak (šta god i za koga značila reč težak).

Na kraju
If you pass the exam, your Certificate of Qualification will be mailed to you (znači ne posle 4 ili 5 godina dodatnog iskustva).

Fees:
Overeni prevod diplome, transcripti, subjects... između 100 i 200 dolara
Pre exam - 300 - 700 dolara
Exam - 100 doalara
Sve u svemu najviše 1000 dolara za dobijanje Certificate of Qualification uz uslov da se prizna iskustvo koje imamo u Srbiji.

Zaključak:
Ukoliko mu se prizna iskustvo koje ima u Srbiji, dalji proces ne izgleda komplikovan a ni previše skup.

Evo na šta sam ja naišla u svom istraživanju i postujem to zbog drugih kojima ove informacije mogu značiti. Ja cenim vaše iskustvo ali osim što mračite, ništa korisno od vas.

Ipak pozdrav

Ja radim kao elektricar ovde u Srbiji u jednoj firmi. Imam prijatelje u Torontu. Interesuje me da li je bolje otici u Kanadu i raditi bilo sta sa malo vise slobodnog vremena kako bi se raspitao za posao, licence... i sve to sredio? Ovde sam zavrsio PTT skolu ELEKTROTEHNICAR TELEKOMUNIKACIJA. Imam 8 godina iskustva i interesuje me da li moja skola moze da mi pomogne ili odmogne tamo? Hvala

lepe vesti za elektricare, nema vise poena za struke koje se traze:

New Federal Skilled Trades Stream to Begin Accepting Applications on January 2, 2013

Mississauga, December 10, 2012 — To address Canada’s growing demand for skilled tradespersons, a new Federal Skilled Trades Program is being launched on January 2, 2013, Citizenship, Immigration and Multiculturalism Minister Jason Kenney announced today.

“The new Skilled Trades Stream will help address serious labour shortages in some regions of the country, and support economic growth,” Minister Kenney said. “For too long, Canada’s immigration system has not been open to these in-demand skilled workers. These changes are long overdue and will help us move to a fast and flexible immigration system that works for Canada’s economy.”

The program criteria are built around four requirements that ensure applicants will have the right skills and experience needed to succeed here in Canada. In order to qualify, applicants will need to:

have an offer of employment in Canada or a certificate of qualification from a province or territory to ensure that applicants are “job ready” upon arrival;
meet a basic language requirement;
have a minimum of two years of work experience as a skilled tradesperson, to ensure that the applicant has recent and relevant practice as a qualified journeyman; and
have the skills and experience that match those set out in the National Occupational Classification (NOC B) system, showing that they have performed the essential duties of the occupation.

http://www.cic.gc.ca/english/department/media/releases/2012/2012-12-10.asp

Hej, hvala na pitanju, nama su se otvorila druga vrata. Prošle godine smo izvučeni na DV2013 lutriji, u maju smo obavili intervju, vizirali pasoše i pre desetak dana kupili one-way ticket to Seattle :). Sada se pripremamo za put, suprug se polako sprema za WA electrician licence i tako.... Šteta što na ovoj temi nismo imali korisnih saveta. Da se bar jedan električar iz Kanade javio, verujem da bi to mnogima pomoglo. Pozdrav :)

pozdrav svim ljudima dobre volje i debelih zivaca :)
ukratko i konkretno..imam 28 godina,zdrav,prav i uporan, kupio sam kartu za toronto za 27 maj i tada putujem makar isao preko malezije... imam HR pasos i idem kod kumovog rodjenog brata u goste sa nadom, ni zenom ni devojkom ,vec verom da cu uspeti
dokopati se radne vize ili jos bolje boravisne vize.

Ako neko kojim slucajem moze da me uputi na nekoga ili me bar malo usmeri umecu to da cenim i bicu mu na raspolaganju za bilo sta jer cenim pomoc i volim da pomognem.
znaci ako neko zna nekoga ko me moze zaposliti u oblasti toronta,kitchenera,hamiltona savim mi je svejedno samo da se radi.

Zavrsio sam tri skole i imam dosta iskustva s tim u vezi.
zavrsio sam za autoelektricara,elektro montera mreza i postrojenje ili elektricar banderas i za elektrotehnicara energetike.
bilo kakva pomoc o bilo cemu pa i o prvim koracima kada stignem tamo bice mi od velike pomoci.
mozete me i kontaktirati na mail
grubjesic.n@gmail.com ili sonebmw@hotmail.com
u napred zahvalan na vasem vremenu.
nebojsa

Back