Eksplozije, pucnjava i teške borbe u glavnom gradu Sudana

Askari

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.604

Eksplozije, pucnjava i teške borbe u glavnom gradu Sudana​

U Kartumu se čula jaka paljba kada su izbili sukobi između sudanske vojske i paravojnih snaga za brzu podršku; borbe i u sjevernom gradu Merowe.
Sudan.jpg

Sukobi su uslijedili nakon višednevnih tenzija između vojske i moćne paravojne grupe RSF (Reuters)
Published On 15 Apr 202315 Apr 2023
|
Ažurirano:
15 Apr 2023
04:20 PM (GMT+2)
Novinarka Al Jazeere Hiba Morgan, izvještavajući iz Kartuma, rekla je da se borbe nastavljaju odvijati u u glavnom gradu Sudana unatoč pozivima na deeskalaciju.
“Možemo čuti tešku artiljeriju kako puca u raznim dijelovima glavnog grada. Možete vidjeti kako se dim diže u sjevernim i zapadnim dijelovima glavnog grada”, rekla je.

Morgan je kazala da su se sukobi intenzivirali oko kontrole raznih aerodroma diljem zemlje, kao i drugih ključnih objekata.
“Obje strane pokušavaju kontrolirati aerodrome, jer će oni biti glavne opskrbne rute za onoga ko ih uspije kontrolirati.”

Borbe za predsjedničku palatu

Sudanska glavna paravojna skupina kaže da je zauzela predsjedničku palatu, rezidenciju komadnata vojske i međunarodni aerodrom u Kartumu u očitom pokušaju puča, ali vojska je rekla da uzvraća udarac.
Sukobi su uslijedili nakon višednevnih tenzija između vojske i moćne paravojne grupe RSF (Reuters)
Published On 15 Apr 202315 Apr 2023
|
Ažurirano:
15 Apr 2023
04:20 PM (GMT+2)
Novinarka Al Jazeere Hiba Morgan, izvještavajući iz Kartuma, rekla je da se borbe nastavljaju odvijati u u glavnom gradu Sudana unatoč pozivima na deeskalaciju.
“Možemo čuti tešku artiljeriju kako puca u raznim dijelovima glavnog grada. Možete vidjeti kako se dim diže u sjevernim i zapadnim dijelovima glavnog grada”, rekla je.

Morgan je kazala da su se sukobi intenzivirali oko kontrole raznih aerodroma diljem zemlje, kao i drugih ključnih objekata.
“Obje strane pokušavaju kontrolirati aerodrome, jer će oni biti glavne opskrbne rute za onoga ko ih uspije kontrolirati.”

Borbe za predsjedničku palatu

Sudanska glavna paravojna skupina kaže da je zauzela predsjedničku palatu, rezidenciju komadnata vojske i međunarodni aerodrom u Kartumu u očitom pokušaju puča, ali vojska je rekla da uzvraća udarac.

https://balkans.aljazeera.net/news/...avnom-gradu-izmedju-vojske-i-paravojnih-snaga

Zao mi je sto se gine u jednoj lijepoj muslimanskoj zemlji kakav je Sudan. Nadam se da cese ovo smiriti i da nece biti vise ozbiljnijih sukoba. Kartum je lijep grad i dobar je za zivot svakom muslimanu.Arapi trebaju da se udruze i da svako pitanje rjesavaju dijalogom. Jutros kad sam ustao, odmah sam procitao ovu tuznu vijest sukoba u muslimanskom Sudanu. Egipat treba odmah poslati svog covjeka u Sudan kako bi pomirio ove dvije frakcije pri vojsci Sudana.

U Sudanu izgleda nema Siita nego su svi Sunniti ali ipak sve je to ista muslimanska krv jer nismo ludi da se mrzimo kao Pravoslavci i Katolici. Procitao sam u neke novine da u Sudanu ima prilican broj Sufija (Dervisa) ali ipak sve je to moja krv muslimanska jer svaki Siit je u nekom smislu i Sufija.
Ne treba vam suni - šia pa da zakrvite. Dovoljno je čitati Kuran po ceo dan. :lol:

Shiaism and its related Mahdist ideology have recently grown in popularity in Sudan. A growing number of Shias, for example, have emerged in Khartoum and surrounding villages.[8]

Sufism and Shia Islam support Prophet Muhammad's bloodline, Ahl al-Bayt. Some Shias prefer to practice their faith under the umbrella of Sufism for the sake of safety as Sufism tends to be less socially and politically controversial in Sudan than Shia Islam
https://en.wikipedia.org/wiki/Relig...n in Sudan,traditional faiths is also present.

Back