EKSPERIMENT 3

Rešena da budem stara ja, vratila sam se nekada­šnjem ritmu: išla na faks, dreždila po kafićima, flertovala sa mladićima … ali sve vreme mi je u glavi brujalo pitanje gde sam pogrešila. I nada, taj užasan opsenarski spoj nerealnih želja i iščekivanja, da će mi se javiti ili ću ga negde sresti. Od svakog mladića u kariranoj košulji, visokog, mršavog, proćelavog, pričinjavao mi se Marko. Odjednom su takvi postali upadljivi i odskakali iz mase drugih, bezličnih.

Bila sam duboko uvređena njegovim nejavljanjem. Ko te j.ebe, Marko, misliš da si mi toliko bitan? – pomislila sam jedanaestog dana i pozvala ga telefonom.
„Korisnik trenutno nije dostupan“, u devet ujutru.
„Korisnik trenutno nije dostupan“, u tri popodne.
„Korisnik trenutno nije dostupan“, u deset uveče.
„Korisnik trenutno nije dostupan“, u sredu, četvrtak, petak, subotu …
U nedelju se napokon javio nepoznat muški glas.
„Dobar dan“, promucala sam, podrhtavajući od zbunjenosti i uzbuđenja, „mogu li dobiti Marka?“
S druge strane tajac. Zatim: „Ko ga traži?“
„Njegova devojka“, odgovorila sam, iako nisam bila sigurna šta sam mu ikada bila, i da li smo i dalje u vezi. Brzo sam dodala: „Ne Ljilja.“
„Ovde Markov otac“, rekao je glas, ravan poput glasa automatske sekretarice. Onda se čuo dubok uzdah, kao da se iz glasa u tom trenutku otkinuo poslednji trag ljudskosti. „Marko je preminuo prošle nedelje u bolnici.“
Nisam odmah poverovala. Mislila sam da neko (možda lopov koji mu je ukrao telefon) pravi neslane šale. „Kako, zašto?!“, viknula sam u slušalicu.
„Borio se sa leukemijom dve godine i, eto, nije uspeo.“ Poslednje reči prešle su u jecaj, i razgovor se okončao.

Ne umem da opišem završnu fazu prokletog eksperimenta. Ne umem da objasnim ono što sam osećala i što još uvek osećam. Praznina. Dani koji se vuku u uzaludnom pokušaju pronalaženja Marka među visokim, mršavim mladićima u kariranim košuljama. Strah da ću zaboraviti, strah da ću – ako ikad i ponovo doživim nečije obožavanje – biti još nepoverljivija prema ljubavi.

Poslednje što sam napisala u beležnici glasi: „Jedino što bi me ponovo učinilo srećnom jeste saznanje da sam ga usrećila. Ali, kako da saznam?“

...jedini experiment
na koji nemamo pravo
experiment
-da pokusamo,-mozda ce i nesto od Toga biti...
...mladost nije vlasnik ljubavi
niti njenog kilimandzarstva
ali je strogo pozvana da sva vrata otvara i tabue rusi
jedino ljudsko suststasvo koje ima pravo na sve...
Ljubav kad se gasi
bilo samoblijedjenjem
ili smrcu jedne strane
pise svoje najistinitije redove postojanja i vrijednosti...

Јако лепо написано, но то није ништа ново за Вас :) зато вас молим да нам чешће на овај начин улепшавате блог :)

Back