Ванда
Elita
- Poruka
- 18.051
Upoznata sam sa visinom dnevnice koje imaju razredne starešine (a o dodatku na platu za starešinstvo da i ne govorim). To može da izgleda kao velika cifra nekome ko je lišen osećanja odgovornosti ili misli da to nije potrebno. Razredni starešina mog sina se ove godine vratila sa ekskurzije bez glasa i bez snage, a vodila je odeljenje kome je prosek 4,30 i kaže nam da su bili sjajni. Žena me oduševljava svaki put. Moj sin kaže da je stroga i pravedna.
Volim decu. Mislim da im treba pružiti šansu. Često poredim vreme i okolnosti pod kojima sam se ja školovala i odrastala (i ti). Imali smo povoljnije uslove u svakom smislu. Nas su vodili u osnovnoj školi u Hrvatsku i Sloveniju i nije bilo mrtvih. A i znalo se ko je učitelj i kako se prema njemu ophodi. Smeta mi devalvacija tog zvanja i neću da prihvatim nečija mišljenja da sam imala puku sreću da moje dete, eto, slučajno ima dobre pedagoge od početka školovanja.
Мени као просветном раднику годи да видим овакав коментар јер знам да у свакој бранши има и ,,оваквих и онаквих'' људи.
Али, уз сарадњу родитеља и наставника може се много тога постићи.
( Не знам сам шта си мислила под додатком за старешинство, тај ,,додатак'' износи 0,4 % на сваку плату, јер у старешинство спада сарадња са родитељима, вођење силне документације...)
Дневнице су различите, зависе од одлуке Савета родитеља.
Лично мислим да бих водила ђаке и без дневнице, али исто тако, нема тих пара које плате све оно што тамо радимо и шта преживимо.
Но, и то је део посла, не жалим се, мислим да то све деци веома, веома вреди...А вреди и онима који их воде, тек у таквим ситуацијама упознамо децу каква су заиста. И они се међусобно тамо добро упознају.