ekskurzije i škole u prirodi

Upoznata sam sa visinom dnevnice koje imaju razredne starešine (a o dodatku na platu za starešinstvo da i ne govorim). To može da izgleda kao velika cifra nekome ko je lišen osećanja odgovornosti ili misli da to nije potrebno. Razredni starešina mog sina se ove godine vratila sa ekskurzije bez glasa i bez snage, a vodila je odeljenje kome je prosek 4,30 i kaže nam da su bili sjajni. Žena me oduševljava svaki put. Moj sin kaže da je stroga i pravedna.
Volim decu. Mislim da im treba pružiti šansu. Često poredim vreme i okolnosti pod kojima sam se ja školovala i odrastala (i ti). Imali smo povoljnije uslove u svakom smislu. Nas su vodili u osnovnoj školi u Hrvatsku i Sloveniju i nije bilo mrtvih. A i znalo se ko je učitelj i kako se prema njemu ophodi. Smeta mi devalvacija tog zvanja i neću da prihvatim nečija mišljenja da sam imala puku sreću da moje dete, eto, slučajno ima dobre pedagoge od početka školovanja.

Мени као просветном раднику годи да видим овакав коментар јер знам да у свакој бранши има и ,,оваквих и онаквих'' људи.
Али, уз сарадњу родитеља и наставника може се много тога постићи.

( Не знам сам шта си мислила под додатком за старешинство, тај ,,додатак'' износи 0,4 % на сваку плату, јер у старешинство спада сарадња са родитељима, вођење силне документације...)

Дневнице су различите, зависе од одлуке Савета родитеља.
Лично мислим да бих водила ђаке и без дневнице, али исто тако, нема тих пара које плате све оно што тамо радимо и шта преживимо.
Но, и то је део посла, не жалим се, мислим да то све деци веома, веома вреди...А вреди и онима који их воде, тек у таквим ситуацијама упознамо децу каква су заиста. И они се међусобно тамо добро упознају.

А ми у трећем средње ишли на Тару у Бели бор, и било нам је толико лепо да смо тражили да и следеће године, као матуранти, опет идемо тамо. И опет је било фантастично!
Спавали смо у истом хотелу, али нисмо обилазили исте садржаје као претходне године.

Ја сам изнела своје личне разлоге зашто сам против иностранства. Ако иде само пола одељења - онда то није права екскурзија. А шта са оном другом половином деце која не могу сваке године да одвоји по иљаду евра за путовање? Она су лишена таквих доживљаја као што је средњошколска екскурзија.
Кажете - студенти нам нису путовали у иностранство. Па ко им брани? Постоје студентске ексурзије, а у тим годинама ја сам, рецимо, путовала по иностранству сама са друштвом. Пунолетан си, уплатиш аранжман - и терај!

Regularne ekskurzije u inostranstvo kostaju od 300 do 450 evra,za one slucajeve sa kojima sam ja upoznata.I uglavnom ide ceo razred.
Ova druga putovanja koja vode profesori su dosta skuplja i na njih ide deo djaka....
Sto se studenata tice-taj podatak je stvarno porazavajuci,a od tih koji su bili u inostranstvu ogroman procenat je bio samo na ekskurzijama..,A kada bi se one ukinule....

Regularne ekskurzije u inostranstvo kostaju od 300 do 450 evra,za one slucajeve sa kojima sam ja upoznata.I uglavnom ide ceo razred.
Ova druga putovanja koja vode profesori su dosta skuplja i na njih ide deo djaka....
Sto se studenata tice-taj podatak je stvarno porazavajuci,a od tih koji su bili u inostranstvu ogroman procenat je bio samo na ekskurzijama..,A kada bi se one ukinule....

Чекај, ко спречава студенте да иду у иностранство?
Зар је већа трагедија што неко из Бабине Греде никад није био у Барселони, него што никад није био у Београду?

Нек 450 евра кошта аранжман - пут и ноћење са доручком, колико још треба понети?
Да ли си сигурна да и деца која похађају средњу школу у Ковачици или Новом Пазару путују у истом проценту као и деца из БГ?

Niko ne sprecava studente,ali je zalosno sto oni tek sa 18,19 godina izadju iz zemlje...
Ne mora se nositi 500 evra za soping.....
Uglavnom sve skole iz unutrasnjosti imaju jednu ekskurziju u Beograd.....Da li pred kraj osnovne,ili na pocetku srednje....Sad ako je pojedinac sprecen da ide,to su individualni slucajevi...
Naravno da ne,ali opet i veoma veliki broj skola iz unutrasnjosti vodi decu na ekskurzije u inostranstvo....I to cesto na mnogo "luksuznije" ekskurzije....

Slazem se, dovoljno je osam godina da se Srbija upozna.
A sto se tice komentara da su putovanja sa profesorima za vreme prolecnog raspusta mnogo skuplja od ekskurzija - nije tacno. Nas je sedmodnevna maturska ekskurzija po Italiji kostala vise nego desetodnevno putovanje u Francusku, Spaniju i severnu Italiju. Moguce da je razlog u tome sto se ne placaju gratisi za ucenike (to nije malo) i direktora.

Slazem se, dovoljno je osam godina da se Srbija upozna.
A sto se tice komentara da su putovanja sa profesorima za vreme prolecnog raspusta mnogo skuplja od ekskurzija - nije tacno. Nas je sedmodnevna maturska ekskurzija po Italiji kostala vise nego desetodnevno putovanje u Francusku, Spaniju i severnu Italiju. Moguce da je razlog u tome sto se ne placaju gratisi za ucenike (to nije malo) i direktora.

Гратис заиста значи гратис. То нико не плаћа. Значи, ако иде 20 ученика, онда наставник има право да води једног ученика гратис. Ако иде 19 или 30 свакако је цена иста, а на 40 још један гратис. Цена и даље иста. Не знам одакле прича да неко плаћа гратис за ученике. Једино ако је договор родитеља да остали плате онима који намају.

Pa pazi, novac za gratis je automatski uracunat u cenu ekskurzije. Ne postoji 'to niko ne placa', agencije jednostavno to ukljucuju u cenu. Znaci ako postoji jedan gratis na 25 ucenika (plus za profesora) a cena ekskurzije je 500 evra, znaci da tih 25 ucenika placa 20 evra vise zbog tog jednog gratisa ;) I onda se gratis deli na vise ucenika, ili ide jednom, stvar dogovora. Plus, moguce da su ova prolecna putovanja jeftinija i jer se ne placa dnevnica za profesora, nego samo cena njegovog putovanja. (nisam sigurna ali mislim da je tako)
p.s.
Ако иде 19 или 30 свакако је цена иста, а на 40 још један гратис.
Mislim da se gleda koliko je gratisa na nivou skole, pa smo tako mi ove godine dobili jedan ceo gratis i jos cetvrtinu drugog, jer nas je islo oko 30.
p.p.s. nije istina da iz svakog odeljenja mora 80% da ide - to je na nivou generacije! Bio je kod nas slucaj da je iz jednog odeljenja islo desetak ucenika, od trideset, ali su druga odeljenja isla komplet, pa je ekskurzija organizovana.

p.p.s. nije istina da iz svakog odeljenja mora 80% da ide - to je na nivou generacije! Bio je kod nas slucaj da je iz jednog odeljenja islo desetak ucenika, od trideset, ali su druga odeljenja isla komplet, pa je ekskurzija organizovana.

Јесте истина. Једино ако је у питању била та приватна варијанта - онда нико не мора никаве законе да поштује (што бих ја строго кажњавала).
Или ако је неко нешто избуџио и фалсификовао стање - опет ван закона. Али, по закону мора 80% из одељења.

Pa pazi, novac za gratis je automatski uracunat u cenu ekskurzije. Ne postoji 'to niko ne placa', agencije jednostavno to ukljucuju u cenu. Znaci ako postoji jedan gratis na 25 ucenika (plus za profesora) a cena ekskurzije je 500 evra, znaci da tih 25 ucenika placa 20 evra vise zbog tog jednog gratisa ;) I onda se gratis deli na vise ucenika, ili ide jednom, stvar dogovora. Plus, moguce da su ova prolecna putovanja jeftinija i jer se ne placa dnevnica za profesora, nego samo cena njegovog putovanja. (nisam sigurna ali mislim da je tako)
p.s. Mislim da se gleda koliko je gratisa na nivou skole, pa smo tako mi ove godine dobili jedan ceo gratis i jos cetvrtinu drugog, jer nas je islo oko 30.

Кад рекох да то нико не плаћа, мислим да нико посебно не плаћа, то је свакако урачунато у цену. Није истина да неко плаћа више, јер ако иде 19 ученика, иста је цена и ако иде 30.
А ја не желим да причам са ђацима о прописима министарства, Службени гласник каже 80% на нивоу разреда. Али, инспекција тражи да буде 80 % по одељењу.
А како која школа излази на крај са инспекцијом, није ствар закона, него избегавања закона. Значи, не разговарајмо напамет!

Јесте истина. Једино ако је у питању била та приватна варијанта - онда нико не мора никаве законе да поштује (што бих ја строго кажњавала).
Или ако је неко нешто избуџио и фалсификовао стање - опет ван закона. Али, по закону мора 80% из одељења.
Hm, okej, mozda su ovi nasi nekako zaobisli zakon. Moguce.
Кад рекох да то нико не плаћа, мислим да нико посебно не плаћа, то је свакако урачунато у цену. Није истина да неко плаћа више, јер ако иде 19 ученика, иста је цена и ако иде 30.
Ma svi placaju po 20 evra vise i od toga se placa gratis :) Pa ne daje agencija to tek tako, oni to uracunaju u cenu. Nema izbora hocemo li ili ne da damo po tih 20 evra, nego nam to ukljuce u cenu, kao i smestaj, ishranu... I onda svako odeljenje dobije odredjen broj gratisa, u zavisnosti od toga koliko djaka ide. Znaci skola recimo dobije 11 gratisa i to se onda deli po odeljenjima, neko odeljenje dobije 1, neko 1, 25 itd. E toga nema kod 'dodatnih putovanja' , niko ne dobija gratis i zato je automatski niza cena ;) Definitivno bi trebalo da studiram ekonomiju :lol:
А ја не желим да причам са ђацима о прописима министарства, Службени гласник каже 80% на нивоу разреда. Али, инспекција тражи да буде 80 % по одељењу.
Ok, znaci nasi su radili po Sluzb. glasniku :lol:
A za boldovano.. Glupa fora.

Poslednja izmena:

Back