Veliko BRAVO za post,ali zanima me model.to napisi,kako bi ti izveo restauraciju ekonomije nase zemlje.Da se ne gubimo u analizi nestrucnosti pojedinih likova u zadnjih 10 godina,nego sta sada.
Naravno da postoji model kako se izvuci iz blata i da sam dosta razmišljao na tu temu. Koliko god nam trenutna situacija izgleda beznadežna i nerešiva, toliko je u isto vreme i laka. Zvuči paradoksalno, ali tako je. Polazna osnova je da ekonomiju uopšte nemamo, ona je razorena, možda baš kao nakon drugog svetskog rata, ma kako nekome to neobično zvučalo. Proizvodnja je uglavnom uništena, od brojnih fabrika su ostale zgrade koje propadaju, mašinski park zastareo ako ga neko nije prethodno rasprodao.Putevi se pre mogu zvati parčetom asfalta kojeg povezuju rupe i zakrpe, nego putevima. Vozovi nam idu tek nešto malo brže nego kada su prve pruge napravljene pre jednog veka. Ono što je od firmi još ostalo u retkim slučajevima realizuje dobit, najčešće se svi bore za opstanak, prezadovoljni ako su na nuli. Kada pomenuh nulu da je odmah i označim kao našu početnu tačku ili tek nešto malo više od nje. Kada nemaš ništa, znaš da moraš da stvaraš sve što ti treba za život dostojan čoveka i naroda i moraš da se boriš. I upravo je zato lakše da kreneš, jer kada nemaš ništa krećeš iz početka.
Prvi stub i nosilac razvoja bi bila izgradnja infrastrukture i komunikacija i tu država treba da se pobrine, jer to mora biti i ostati nacionalno dobro. Telekomunikacije, izgradnja putne mreže, naročito železničke, zatim osavremenjivanje rečnih terminala i osposobljavanje rečnih puteva.
Izgradnja putne i železničke mreže bi podigla gradjevinarstvo, a poznato je da ovaj sektor generiše razvoj ostalih segmenata u ekonomiji.
Uporedo sa podizanjem infrastrukture, raditi na ulaganju u poljoprivredu i proizvodnju hrane, kao drugom stubu razvoja
Treci stub bi bio ulaganje u uslužne delatnosti i laku proizvodnju čiji bi nosilac bila mala i srednja preduzeća i gde bi najveći broj trenutno nezaposlenih ljudi mogao sebi naći uhljebljenje.
Da bi se ovo postiglo bitni su kvalitetni ljudi da pokrenu i sprovode, nezavisni od političkih kretanja, pre svega zato što je ovo sve što sam pomenuo proces koji bi trajao dugi niz godina i kroz taj period bi se mnoge političke ekipe menjale, dok ljudi koji bi ovo vodili bi morali biti konstantni i nezavisni od političkih dešavanja. A kvalitetnih ljudi imamo.
Ne bih da budem opširan sa obrazlaganjem detalja kako sprovoditi svaku od ovih faza, ali za većinu takodje imam svoje vidjenje.
A kako obezbediti sredstva? I to je moguće, potreban je samo zamajac, kvasac, posle jedna vrednost stvara drugu. Mi godinama nismo stvarali novu vrednost, već smo trošili rezerve prethodnih generacija. Sada ako hoćemo da opstanemo i kao nacija i kao društvo, moramo krenuti da stvaramo novo.