Економски раст

gost 159032

Veoma poznat
Poruka
12.404

Занимљиво излагања нобеловца Мајкла Спенца о економском расту неразвијених земљи.

Иако истиче да цео процес није у потпуности јасан, неке стваре се показују као битне.

Промена политичке свести, кад политичари уместо грабљења и израбљивања, почињу да подржавају економски развој и да та промена углавном мора да дође изнутра.

Улагање у капитална стредства, алате, машине, инфраструктуру.

Преузимање технологије и знања из свих области, не само технике и економије, али посебно из тих области.

Предвиђа свет у коме ће економски доминирати Кина и Индија.

zanimljivo je jedino naprezanje ovog novinara da shvati trivijalne stvari... ”odakle inovacije?”... vanzemaljci nam ih poturaju, zao im je sto smo zaostali, svasta koliko je neobavesten.
11: 09 - novinar nobelovcu kaze da ce da citira knjigu, koja se nalazi na stolu, koju je taj nobelovac napisao, i pojasni mu ”this is you”, haha

zanimljivo je jedino naprezanje ovog novinara da shvati trivijalne stvari... ”odakle inovacije?”... vanzemaljci nam ih poturaju, zao im je sto smo zaostali, svasta koliko je neobavesten.
11: 09 - novinar nobelovcu kaze da ce da citira knjigu, koja se nalazi na stolu, koju je taj nobelovac napisao, i pojasni mu ”this is you”, haha

Овакав стил вођења разговора није редак у Америци, али претерано наглашени покрети, драмске паузе и прекидања ометају ток разговара, то ипак не значи да је изречено незанимљиво.

Питање порекла изума и иновација није једноставно. Има своју техничку, економску, социјалну, политичку и друге компоненте. У видеу се доста говори о економској и политичкој компоненти.
Нобеловац заговара предузетничку теорију (иако неки мисле да је то тек друга фаза) и креативну деструкцију као економску компоненту и потребу за одговарајућим руководством, као политичку компоненту.

gomila gluposti, sam pita sam odgovara.. to su uspele samo zemlje koje su imale izuzetno srece pa su ostavljene same sebi od strane velikih sila
,ili su ih velike sile pozvale u klub razvijenih i pomogle im.
koga veliki dave kao nas nema sanse.

gomila gluposti, sam pita sam odgovara.. to su uspele samo zemlje koje su imale izuzetno srece pa su ostavljene same sebi od strane velikih sila
,ili su ih velike sile pozvale u klub razvijenih i pomogle im.
koga veliki dave kao nas nema sanse.

Види овако, можда ти не одговарам као саговорник, то је ок, дешава се.

Али, навео је, као битан елеменат престанак колонијализма и све што говори је базирано на теорији коју и сами користе у развоју својих индустрија.

Back