Ekonomisti, pomoc

wiz019

Početnik
Poruka
9
Dali je moguce otvoriti SZR,a da se prinadleznosti (penzijsko,socijalno,porez...) naplacuju na osnovu ostvarenog prometa,a ne fiksno? Sta ako na pr. ovog meseca nemam nijednu musteriju,odakle u tom slucaju novac za drzavu,a i za mene?:rtfm:

Za socijalno i penziono moras imati za minimalne propisane dazbine.
I ne samo to.
Kad otvoris, placas otvaranje, pa komunalne takse, pa industrijska struja, grejanje i voda u lokalu, pa opstinska taksa za isticanje firme.....
Verovatno ima jos ponesto, ja sam to ovkao napamet nabrojao .......

Koliko je samo naivnih ljudi uletelo u privatan posao i propalo iz razloga sto su ih odmah poceli cerupati drzavni cinovnici sa silnim nametima.
Nema sanse da se opstane u ovakvom poslovnom ambijentu osim ako nisi neki lopov i secikesa koja ima debelu zaledjinu i zastitu politicara.
Dazbinama i kojekakvim porezima nema broja a tek kazne pa to je zla kob od koje se ne mozes odbraniti.Inspekcije dolaze sa naumom da te odrape i nema sanse da budes ispravan.Dakle kad ti inspekcija bane u firmu nije pitanje da li si ispravan nego koliko ce da te ocepe.
Zato se lepo treba drzati rada na crno i zabole te bas za drzavu, ne daj im nista.

NMe slazem se sa tim , jer to generalno nije dobro, ali.........
Kao da drzava sama podstice rad na crnoi.
Primer:
Udje ti inspekcija u radnju, i najde neku nepravilnost, najmanja kazna je 50 000 dinara
Udje ti inspekcija u lokal, i nadje te da radis na crno(da nisi otvorio firmu), kazna je 5000 dinara.

Pa da,svugde kazne za sve i svasta,a nekog vida stimulacije nigde.Kada bi odobrili placanje kao sto sam pomenuo,po ostvarenom prometu prijavilo bi se mnogo vise zanatlija medju koje spedam i ja,i garantovano bi se ubralo vise love od poreza itd.Kao u "Majstorskoj radionici" gde Z.Radmilovic kontrolise onaj svoj "bukvar"od cirka 3 kg,a inspektori izvol'te pa neka me svaki dan kontrolisu.

Da li neko moze prikazati koje sve dazbine placaju samostalne radnje i preduzeca i po kojim stopama?Da li drzava nije uvela mnogo tih obaveza,kako tvrde neki strani ulagaci?

Hm...duga prica..., ali evo osnovno:

troskovi osnivanja preduzeca, posebno su skupe notarske usluge, imas troskove nabavke osnovnih sredstava za rad, troskove nabavke vozila, kancelarijske opreme, kad pocnes sa poslom na ostvareni promet placas PDV, u BIH je to 17% koji se "prebija" sa tzv. ulaznim PDV-om, ali je ovaj "izlazni" najcesce veci od ulaznog pa moras da placas, imas trosak za opstinsku taksu oko 250 eur/god, na republicku taksu oko 750 eur/godisnje, imas trosak za knjigovodju, zakup poslovnog prostora i sjedista preduzeca, zakup magacinskog prostora, troskove odrzavanja vozila i troskove goriva za ta vozila, plate za radnike i doprinose i poreze na te plate, porez na dobit, osiguranje imovine, ako nisi imao novca na pocetku i uzeo si neki kredit imas i troskove otplate kredita, troskove provizije koje placas banci koja te prati, imas tekuce troskove za struju, vodu, kancelarijski materijal, telefonske racune, razna uvjerenja, dozvole, potvrde za ucesce na tenderima itd., sredstva za higijenu, troskovi registracije vozila, eto to je osnovno, ima jos, dopunice me neko...

Back