Ekonomija Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme Gooja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Gooja

Početnik
Poruka
25
Svega sam sam se naslušao i nagledao .Čitao šta sve treba da uradimo kao zemlja i društvo nebili nam bilo bolje i tako jedno 30-40 godina.I šta je bilo ...pa ništa ako izuzmemo jedan kratak period tamo negde 1991 .g za vreme Ante Markovića kad smo živeli dobro bolje reći odlično.Dal je to bilo realno ili nije neznam al pamtim dobro taj period i znam kako smo živeli.E nedavno mi padne pod ruke knjiga
Praktikum za vladu koja želi dobro svom narodu
i šokantna knjiga napisana tako da ili je autor lud ili su naši političari ludi
sve kako je sad okreni naopačke i biće dobro.Iskreno savetujem da svako ko može odvoji samo malo vremena i pročita tu knjigu.A s druge strane svestan sam da se taj program iz knjige nažalos neće nikad primeniti bar tako mi se čini.
pozz

Kao prvo,za vreme vladavine Savezne vlade A.Markovica,nije bas celo vreme bilo dobro,ali u odnosu na danas i sve posle njega bilo je bajno.Mi smo bili vec u dubokoj krizi,ekonomskoj,politickoj,socijalno nezadovoljstvo se prelivalo u druge vidove nezadovoljstva,kada je kormilo Saveznog Izvrsnog Veca(tako se tada zvala Vlada)preuzeo covek koji je svoju karijeru zapoceo u ,,Radi Koncaru" u Voltinom naselju u Zagrebu,kao obican pogonski elektricar,zatim pogonski inzinjer,pa direktor Sluzbe odrzavanja..pa do generalnog direktora firme koja je sklapala posklove sirom sveta,sve do fotelje Saveznog premijera,gde nije dosao da se zavali i lencari,nego da pokusa da izvuce kola iz gliba u koji smo svi sve dublje tonuli.Nije uspeo ne sto nije znao,nego prvenstveno opstrukcioji Milosevica i Seselja,podrzanih Milom Djukanovice, i Momirom Bulatovicem;ostale republike nisu bile ni ZA ni PROTIV njega,a razlaz je bio izgleda definitivan i neumitan.Da bi dobio pare sa Zapada za svoj ekonomski program,on je najpre morao da im obeca da ce raspisati prve stranacke parlamentarne izbore,kojima se prekticno ukida socijalisticko drus.uredjenje.Sada,toliko godina [posle,znajuci sta se sve desilo i kako je ko zavrsio,namece se jedno logicno pitanje,,Jesu li ga obmanuli,tu postenjacinu i idealistu,zakletog Jugoslovena???Kao da je neko tamo na Zapadu znao sta se sve moze odigrati,kao da su znali da nece uspeti,pa su rekli,,Bilo kako bilo,iza njega cemo se sakriti,a oni ce sami uprljati javno ruke umesto nas."Njegovo ekonomsko opredelenje bila je ekonomska slobodna trgovina,uz sudelovanje drzave u tom pogledu sto nece dozvoliti stampanje para i tako pokrenuti inflaciju uisled reformskih procesa.Doneo je zakone kojim se moze ici na osnivanje privat.firmi,pustio je da trziste odredi cenu hleba i po toj ceni je kontrolisao ponasanje naroda prema njegovom radu.Tamo gde je uradio gresku,koja tada nije bila toliko vidljiva(kao neka bolest sa neznatnim znacima)jste sto je dozvolio uvoz strane robe i jos je omogucio direktivom bankama da se ta ista roba moze prodavati za 6 mesecnih rata,sto je dovelo do ekspanzije prodaje te robe,koja je kupljenim novcem prsla u devize,koje su se na taj nacin vratile odakle su nam i dosle kao kredit.To je bila njegova greska,kurs je bio stabilan,strana roba se prodavala,devize su otisle van zemlje.Bez te greske,zemlju nije mogao da sacuva,cirkusa i divljastva je bilo na svim stranama koliko hoces.

Knjigu nisam citao,ali po onom sto pises,moze se svesti na kinesku formulu,,Sve uradi suprotno od onog sto ti predlaze i kazuje MMF i neces omanuti".Kod nas je vec mnogo,mnogo vremena od kad se radi sve naopako,tako da smo od te voznje u rikverc i svega postavljenog naopako i izvrnuto,doziveli koektivnu vrtoglavicu,pa smo upali u nekakav trans iz kojeg nas ne moze nista izvuci,osim propasti(bakrota )drzave ili gradjanskog rata.

Knjigu nisam citao,ali po onom sto pises,moze se svesti na kinesku formulu,,Sve uradi suprotno od onog sto ti predlaze i kazuje MMF i neces omanuti".

Ovo je upravo suština koju sam ja svatio ćitajući knjigu bravo
Sva rešenja u knjizi su jednostavna samo da se niko ne meša sa satrane što je manje verovatno.
Za Antu se slažem nije sve bilo idealno al sa prosečnom platom od preko 1000 maraka ko te pita za finese

Svega sam sam se naslušao i nagledao .Čitao šta sve treba da uradimo kao zemlja i društvo nebili nam bilo bolje i tako jedno 30-40 godina.I šta je bilo ...pa ništa ako izuzmemo jedan kratak period tamo negde 1991 .g za vreme Ante Markovića kad smo živeli dobro bolje reći odlično.Dal je to bilo realno ili nije neznam al pamtim dobro taj period i znam kako smo živeli.E nedavno mi padne pod ruke knjiga
Praktikum za vladu koja želi dobro svom narodu
i šokantna knjiga napisana tako da ili je autor lud ili su naši političari ludi
sve kako je sad okreni naopačke i biće dobro.Iskreno savetujem da svako ko može odvoji samo malo vremena i pročita tu knjigu.A s druge strane svestan sam da se taj program iz knjige nažalos neće nikad primeniti bar tako mi se čini.
pozz

Ta Antina godina kako se popularno zove, nas je i dovela ovde gde smo...to je bila samo kapija pakla u kome se sada nalazimo i nema u tome ničeg dobrog.To što neko kaže živeli smo ko carevi godinu dve, da bi posle toga živeli 20 ko prosjaci, nije nikakav primer dobre ekonomije čak naprotiv.:neutral:

Ta Antina godina kako se popularno zove, nas je i dovela ovde gde smo...to je bila samo kapija pakla u kome se sada nalazimo i nema u tome ničeg dobrog.To što neko kaže živeli smo ko carevi godinu dve, da bi posle toga živeli 20 ko prosjaci, nije nikakav primer dobre ekonomije čak naprotiv.:neutral:
Цитираћу Минимакса (Радио ТВ ревија из те епохе, Позајмљено из Туп-Тупа)- Натера нас Анте, да лижемо канте.

Taj MMF nije dobrotvorna organizacija vec privatna banka, koju bash briga za dobrobit drustva. To je cesto lose protumaceno. Kako MMF funkcionise :

1. Daj drzavi preveliki kredit, koji nema sanse da vrati. Neka zvuci povoljno.
2. Daj novi kredit da se ukapira da stari ne moze da se otplati. Ovaj moze da ima kakve god kamate MMF pozeli, posto drzava nema izbora. Znaci nepovoljan.
3. Primoraj drzavu da rasproda sta ima, posto tek ovaj nepovoljan nece moci da otplati.
4. Nateraj drzavu da primeni stednju. Prvo stradaju socijalni programi. Samim tim i drustvo kao drustvo ce se srozati.
4. Dobij jeftinu radnu snagu. Srozani ljudi koji duguju nemaju izbora.
5. Uzivaj u novoj modernoj koloniji.

Sve je pocelo sa zemljama Latinske Amerike. Nastavlja se polako svuda.

Ne mislite valjda da je jedna godina pod Antom kriva za sve što nam se sad dešava?Pa naravno da nije niti može da bude.Kriva je vlast i mi zajedno sa njom koju je biramo.A MMF to je propast za svaku državu pa i za našu.Proizvodnja i,turizam,poljoprivreda su izmedju ostalog glavni pokretači svake ekonomije ali sve to bez potrošnje slaba vajda,a šta kaže MMF sve možete samo da se ne diže potrošnja????Zašto
pa zato što žele da obezbede povraćaj kredita sa pripadajućim kamatama boli njih uvo za standard .Sve je to lepo obljašnjeno u gore pomenutoj knjizi doduše ne i oko ante markovića to sam ja ubacio jer mi je lepo da se setim mada autor knjige Praktikum za vladu koja želi dobro svojim građanima nema visoko mišljenje o tom periodu.

Kako i moze da ima visoko misljenje o periodu "Ante Markovic"? Plate su bile kao i one u Svedskoj ili Nemackoj, a proizvodnja je bila nula.

Ali se naravno trosilo:))
Draga devojko,[posto sam verovatno stariji od tebe),da ti dam za ubuduce jedan savet!Nemoj da repliciras na takve postove.
O njemu(A.Markovicu),njegovoj karijeri,zalosnoj sudbini u periodu rata,te posebno o njegovom radu na mestu Saveznog Premijera se mogu napisati knjige...ako ne vise,a ono jedna podeblja sigurno.Ko ne zna o cemu se radi,nevezano za A.Markovica,a pise o tome,ne treba mu replicirati,jer to je kao kad bi se neko upisao na Matematicki-prirodoslovni fakultet u nadi da mu ti na pauzi pokazes kako se pisu brojevi,te ih on nauci na brzinu ,a sve ce ostalo lako.Prvi puta sam cuo,a citao sam bas o tome dosta,da nas je ta godina toliko iskasapila,da se dan-danas ne mozemo sastati sa zdravom pamecu.

Knjigu nisam citao,ali po onom sto pises,moze se svesti na kinesku formulu,,Sve uradi suprotno od onog sto ti predlaze i kazuje MMF i neces omanuti".

Ovo je upravo suština koju sam ja svatio ćitajući knjigu bravo
Sva rešenja u knjizi su jednostavna samo da se niko ne meša sa satrane što je manje verovatno.
Za Antu se slažem nije sve bilo idealno al sa prosečnom platom od preko 1000 maraka ko te pita za finese

Izvini sinko a gde si ti i šta radio za platu od preko 1000 maraka?Ja tu platu video nisam u životu a radio sam kao SSS u dosta solidnoj firmi...i zarađivao 400-600 u godini Ante Markovića koja nije ni trajala ''godinu dana'' jer ako se sećaš već u Septembru je marka ''skočila'' na 9 dinara sa pređašnjih 7 po zvaničnom kursu a na ulici je bila skuplja,već u Januaru 1991-e marka se na ulici prodavala po 12 a u banci si mogao sa deviznog računa da podižeš jedino u dinarima po kursu 1:9...dakle u startu si riknuo...
Osim toga kad je plata bila 400-600 registraciju starog ''keca'' sam platio 350 maraka a moj kolega registrovao zadnji put svog 125PZ za tričavih 550 DM...iliti celu platu...
Narod se rado seća te godine jer je bio dozvoljen uvoz video rekordera , TV-a i muzičkih stubova što do tad nije bilo moguće,otvarali se free-shopovi gde si mogao da kupiš SNICKERS čokoladicu ili finsku votku,viski,kafu its.čak i duvan za savijanje DRUM koji je koštao tačno duplo skuplje nego u Nemačkoj....
Bilo je sve papreno skupo pa džabe ''dobra plata''...

Hm....nije li taj Ante osnovao ''stranku jugoslovena''(reforma SFRJ)?Što mu je trebalo da se meša u politiku?Zato da bi pola Srba u BiH glasalo za tu stranku a ne za Karadžića pa se tako i desilo da dobije Fikret koji je izbornu pobedu ''predao'' Aliji...znamo šta je iz toga proisteklo...
...ali nekako ne mogu da se otmem utisku da je to urađeno smišljeno znajući Srbe u Bosni...

Taj MMF nije dobrotvorna organizacija vec privatna banka, koju bash briga za dobrobit drustva. To je cesto lose protumaceno. Kako MMF funkcionise :

1. Daj drzavi preveliki kredit, koji nema sanse da vrati. Neka zvuci povoljno.
2. Daj novi kredit da se ukapira da stari ne moze da se otplati. Ovaj moze da ima kakve god kamate MMF pozeli, posto drzava nema izbora. Znaci nepovoljan.
3. Primoraj drzavu da rasproda sta ima, posto tek ovaj nepovoljan nece moci da otplati.
4. Nateraj drzavu da primeni stednju. Prvo stradaju socijalni programi. Samim tim i drustvo kao drustvo ce se srozati.
4. Dobij jeftinu radnu snagu. Srozani ljudi koji duguju nemaju izbora.
5. Uzivaj u novoj modernoj koloniji.

Sve je pocelo sa zemljama Latinske Amerike. Nastavlja se polako svuda.

vrlo dobro zapazanje kolega..

Izvini sinko a gde si ti i šta radio za platu od preko 1000 maraka?Ja tu platu video nisam u životu a radio sam kao SSS u dosta solidnoj firmi...i zarađivao 400-600 u godini Ante Markovića koja nije ni trajala ''godinu dana'' jer ako se sećaš već u Septembru je marka ''skočila'' na 9 dinara sa pređašnjih 7 po zvaničnom kursu a na ulici je bila skuplja,već u Januaru 1991-e marka se na ulici prodavala po 12 a u banci si mogao sa deviznog računa da podižeš jedino u dinarima po kursu 1:9...dakle u startu si riknuo...
Osim toga kad je plata bila 400-600 registraciju starog ''keca'' sam platio 350 maraka a moj kolega registrovao zadnji put svog 125PZ za tričavih 550 DM...iliti celu platu...
Narod se rado seća te godine jer je bio dozvoljen uvoz video rekordera , TV-a i muzičkih stubova što do tad nije bilo moguće,otvarali se free-shopovi gde si mogao da kupiš SNICKERS čokoladicu ili finsku votku,viski,kafu its.čak i duvan za savijanje DRUM koji je koštao tačno duplo skuplje nego u Nemačkoj....
Bilo je sve papreno skupo pa džabe ''dobra plata''...

Hvala za ovo sinko
u mom okruženju su svi imali znatno više od 1000 maraka za vreme Ante Markovića ne tako mali broj ljudi i preko 2500 maraka možda se tako zalomilo .Sve što si naveo je manje više tačno i slažem se sa tobom samo ja bi ipak menjao ovo vreme za ono vreme.Sad mi nije dovoljna prosečna plata da registrujem kola, o zaposlenosti da i ne govorim.Mnogo toga je bilo bolje nego sad .Nije meni bila namera da veličam Antu Markovića već sam bio odušvljen knjigom koju sam pročitao pa napisah post de spomenu i Antu.

Evo očukao sam jednu stranu knjige nadam se da mi ne zamerate

Nažalost, čovek zvani „srpska privreda” već 20 godina funkcioniše sa 1,5 litara krvi. Pokušajte da se sa ovakvom krvnom slikom požalite lekaru na neki zdravstveni problem. Reći će
vam da prvo morate da dobijete transfuziju od 3,5 litara krvi,pa da onda lečite bubrege, razne upale, frakture, operišete kuk... ili mozak ‡ ukoliko ste monetarista po ubeđenju. Rodonačelnik
monetarizma gospodin Milton Fridman rekao je da novčana masa treba da raste samo toliko koliko je porastao GDP. To jeste tačno, ali za države koje nisu pretrpele hiperinflaciju kao
Srbija. Jednostavno, građani Srbije bi sada trebalo da naplate sve one teškoće koje su im prouzrokovale hiperinflacija i permanentna inflacija poslednjih 20 godina. Nalazimo se u poziciji
koja nam omogućava da finansiramo rešenje svih strukturalnih problema na bazi domaćih izvora finansiranja (primarneemisije). Tačnije, u prilici smo da nam kreiranje nedostajućeg
obrtnog kapitala, „pojedenog” u vreme hiper i obične inflacije,bude dugoročni beskamatni izvor finansiranja. Hvala na gluposti, nemaru i neznanju ekonomistima od Miloševićevog pe-
rioda do danas, tj. na problemima koje su nam izazvali. Ti problemi jedino nama omogućavaju enormne rezerve za ubrzan razvoj. Da, razvoj, nije greška. Kada budete završili čitanje
ovog teksta shvatićete da Srbija može da obezbedi stabilan rast GDP-a za više od 10% godišnje i to bez obzira na svetsku krizu.Verovatno ćete reći da je to nemoguće. Potrošite još neko
vreme da stignete do kraja ove priče, pa onda donesite svoj sud.Videćete. Još više od mene vi ćete verovati da je to moguće. S obzirom na veličinu disbalansa u novčanoj masi i rizik od in-
flacije, emitovanje novca mora da se sprovodi smisleno, tj. Bez i jedne greške. Nije svejedno, kao što kaže reklama za „nektar”sokove, da li se novac plasira na jedan ili drugi način. Slučaj je
isti kao i sa vodom, električnom energijom ili, recimo, atomskom energijom. One obezbeđuju raznovrsne blagodeti, ali 26 Milorad Ilićukoliko ne znate pravilno da ih koristite, onda mogu da vam
nanesu veliku štetu ili da vas odvedu u smrt. Opasnosti su posledica neznanja, a mi znanja imamo. Gde mi je skromnost?Volim da kažem da je skromnost vrlina glupih ljudi. Neka tu
vrlinu veličaju monetaristi. Mada te opasnosti trenutno nema, hoću da razmotrimo pre-
poruke „eksperata” iz sveta da bi sve zemlje, pa tako i naša,koje imaju velika zaduženja indeksirana u evrima, trebalo da pređu na evro kao sredstvo plaćanja. Za Srbiju ne postoji veća
šteta koju bi sebi mogla napraviti negoli da posluša ovaj savet.Naime, ukoliko bi zamenili domaći dinar evrom, izgubili bismo monetarni suverenitet i mogućnost da emitujemo nedostajuću
količinu novca. Pričamo o 13 milijardi evra u dinarima. Svi prihodi od privatizacije, svi otpisi dugova i sva zadu že nja države do sada ne mogu zbirno da dosegne tu cifru. Ukoliko bismo
prihvatili navedeni savet, „zakucali” bismo se na sadašnjem nivou razvoja narednih 100 godina. Teško bi nam pomoglo I da u Kolubari vadimo dijamante umesto lignita. Ko se pri k lju -
čio „svetskim ekspertima”? Naravno, najveći „eks pert” u Srba ‡ dr Miroljub Labus. Imajući u vidu i njegove zasluge kod liberalizacije uvoza, tj. snižavanja carinskih stopa, možemo reći da
je čovek za istoriju. Trebalo bi ga uzeti za mernu jedinicu, kao etalon za glupost. Padneš na ispitu, a profesor ti kaže: „Sedi, labus”. Nadam se da će ovo pročitati i predsednik Privredne
komore Srbije gospodin Miloš Bugarin, tek da „ne trči pred rudu” zahtevajući uvođenje evra. Nestabilnost nacionalne valute je posledica neznanja onih koji moraju da vode računa o
stabilnosti dinara.

Hvala za ovo sinko
u mom okruženju su svi imali znatno više od 1000 maraka za vreme Ante Markovića ne tako mali broj ljudi i preko 2500 maraka možda se tako zalomilo .Sve što si naveo je manje više tačno i slažem se sa tobom samo ja bi ipak menjao ovo vreme za ono vreme.Sad mi nije dovoljna prosečna plata da registrujem kola, o zaposlenosti da i ne govorim.Mnogo toga je bilo bolje nego sad .Nije meni bila namera da veličam Antu Markovića već sam bio odušvljen knjigom koju sam pročitao pa napisah post de spomenu i Antu.

Hm,...ko zna šta voziš...prosečna plata u mom kraju je možda 25.000 a registracija Yuga sa novim tablicama 13.800 ...
Šta li ste radili za tolike plate da mi je znati?U privredi niste,to je sigurno....
Ne možeš da menjaš vremena nažalost a i bolje...jer ono vreme nije bilo normalno...zamisli SOUR koji se sastoji od desetak OUR-a a samo dva OUR-a posluju pozitivno,ostali sa gubicima...ova dva dotiraju i ostale pa u proseku svi zarade slično...Da li je to normalno?
Šest fabrika u opštini a samo dve nisu ''gubitaši''...pa što ih ne zatvore idioti?Ne mogu jer svi moraju da rade i primaju platu...a dokle to tako može da funkcioniše?

Hm,...ko zna šta voziš...prosečna plata u mom kraju je možda 25.000 a registracija Yuga sa novim tablicama 13.800 ...
Šta li ste radili za tolike plate da mi je znati?U privredi niste,to je sigurno....
Ne možeš da menjaš vremena nažalost a i bolje...jer ono vreme nije bilo normalno...zamisli SOUR koji se sastoji od desetak OUR-a a samo dva OUR-a posluju pozitivno,ostali sa gubicima...ova dva dotiraju i ostale pa u proseku svi zarade slično...Da li je to normalno?
Šest fabrika u opštini a samo dve nisu ''gubitaši''...pa što ih ne zatvore idioti?Ne mogu jer svi moraju da rade i primaju platu...a dokle to tako može da funkcioniše?

Vozim Opel Astru 1997g. 2.0 benzinac sa ugrađenim plinom
Moja supruga tada pripravnica u privatnoj firmi startna plata 1300 maraka
Moja majka sss pošta 1980 maraka
Moj otac ing.saobraćaja u pošti 2250 maraka
Ja u privatnoj firmi 1500 maraka
Nemogu da menjam vreme ,to je tačno, tačno je i da sve nije bilo dobro, daleko od toga da je bilo sve super samo mislim da je bilo bolje nego sada.Ko zna kako bi ispalo da se političari nisu umešali i počeli da prekrajaju.Uzmimo drugi primer deda Avram i tada su političari opet za kratko prepustili ekomomiju ekonomisti pa je živnula privreda.Ovoj zemlji ima spasa samo ako se politika ne meša u privredu.Pokretanje privrede se ne radi sa liberalnim uvozom,malom novčanom masom,smanjenjem potrošnje ,sve ono što te MMF savetuje već obrnuto.Nadam se da će ti pasti pod ruku gore pomenuta knjiga i da ćeš je pročitati.Rešenja su tu samo političari to neće dozvoliti.Šta da ti kažem ako se u knjizi tvrdi da se penzioni fond može kompletno revitalizovati oporaviti i srediti za 5 godina (sa konkretnim rešenjem).I mnoga druga rešenja su tu.
Što se oura i soura tiče, fabrika koje rade i koje ne rade, to je vreme iza nas, nisi mogao ni onda a ni sad da zatvaraš državnu imovinu u koju su i sami radnici ulagali, već da je oporaviš ili prodaš. Dali treba zatvoriti Galeniku ili rukovodioce?Treba je privatizovati kao i javna preduzeća ali su to dobre muzare za političke stranke pa baš im se i ne žuri.

...hm,pošta je bila firma i onda i sad...
Da nema političara svet bi bio lepši ali politika i lova uvek idu zajedno pa se to zato valjda upliće i prepliće...i ranije i sad a uvek su me izluđivali i uvek sam se pitao koji će nam q ***c toliki političari....
Komplikovano je suviše na ovim prostorima i ne verujem da ću ja dočekati da se nešto ikad promeni....nema to ko da uradi...a i što bi?
Uzgred je i kriza svuda u svetu...ko zna šta će se sve izdešavati u narednih 10 godina ali ja ne vidim ništa dobro...kod nas pogotovo....

Ovde je vec dosta toga napisano kako bi se trebalo raditi da bi se zemlja izvukla iz krize,koja vise nije samo ekonomska nego je kao kancer zahvatila i druge delove drustva;od pojedinca i porodice do politicra na najodgovornijim drzavnim funkcijama.Nista skoro ne funkcionise,a u tunelu u kojem se nalazimo,svetlosti na kraju tog tunela nema nigde.Najgore od svega jeste to sto nema pol.partije koja bi pruzila alternativu ovoj vlasti koja ne zna,ne zeli i ne ume.Prof.Avramovic na jedan, a A.Markovic opet na drugi nacin ;pokazali su da se moze uvesti stabilnost u zemlji,da se moze tako obezbediti klima za pozitivno poslovanje,a na grteskama Markovica moze se puno toga promeniti tako da sistem funkcionise besprekorno.Nravno,sada kako se radi i ponas,to je teoretski i prakticno nemoguce ni poceti menjati.No,mislim da se ovo moze resiti samo ratom ili slicnom nekom krvavom revolucijom,sasvim je i nebitno da li ce se to desiti ovde ili negde drugde ,ali bankarski sistem koji je sve ovo pruzrokovao i korumpirani politicari koji taj sistem i podrzavaju na taj nacin sto se i dalje kod njih zaduzuju,mora zauvek da ode,da se nikad vise ne vrati zarad dobrobiti covecanstva.Mora postojati miran period,bez ratova i ekon.kriza koje izazivaju depresiju,kako bi se ostvario realan progres,kako u ekonomiji,tako i u drugim granama ljudskog delovanja.Mi smo samo jedna u nizu velikog broja zemalja koja ide u ponor bez dna,a onaj ko vozi nasa kola jedini to ne vidi.Zato je postalo i pisanje po forumima jako besmisleno.

Back