Ego

gost 333986

Legenda
Poruka
58.056
Na koji način branite svoj ego kada ga neko povredi, kojim se odbrambenim mehanizmom najviše služite i u kakvim sve situacijama?Ko sve koristi mehanizme odbrane?
Da li ste nekada branili svoje JA, čak i bespotrebno, kada ono u realnosti i nije bilo napadnuto?
Šta mislite, da li su oni uvek korisni ili ne i zbog čega?
Da li nakon povrede vašeg ega dolazi i do frustacija, kakva su vaša iskustva?

Na koji način branite svoj ego kada ga neko povredi, kojim se odbrambenim mehanizmom najviše služite i u kakvim sve situacijama?Ko sve koristi mehanizme odbrane?
Da li ste nekada branili svoje JA, čak i bespotrebno, kada ono u realnosti i nije bilo napadnuto?

uh
ne znam sta bih ti odgovorila jer jos uvek upoznajem sebe kroz svoj ego
pokusavam da ne budem sujetna i da ego kanalisem za konstruktivne stvari
uglavnom ako reagujem bude blaga reakcija, jer mi se cini da ljudi kada se inate
i kada isteruju svoje, bude bas to, ego
a ja nisam takva
msm da sve sto radimo radimo i umesamo ego, nije zrelost licnosti

Udaljim se od osoba koje negativno uticu na moju licnost.

I trudicu se da uvek mogu sebi da dozvolim tu slobodu/luxuz :)

Uh, regularno se desi neprijatna scena jer krenem da se branim, pravdam, branim, raspravljam, branim, objasnjavam, branim i tako pobesnim da se posle kajem sto sam uopste ulazila u pricu.

Nerviram se zato sto obicno dopustim prelazak granice a imam osecaj da nisam sve dovoljno pojasnila a to je zato sto ne verujem sebi dovoljno i zaista ne volim kada neko krene tu duboku nesigurnost da rusi...narocito ciljano gadjanje u tanke zice jer ako mi uvredis ego ja cu da reagujem impulsivno...sto je greska. Trebalo bi posloziti u glavi ljude i njihove argumente drugacije.

Medju mnostvom ljudi koji drze do svog ega i po svaku cenu ga brane, narocito bez stvarne potrebe, izdvojio bih komsiju Rodju, mog gentosa i dobrog prijatelja mojih dobrih prijatelja, koga postujem i gotivim, jer i on mene ceni. Medjutim, tezak je, taj covek ni pod kakvim okolnostima ne da na sebe, do te mere da nikada ne prihvata sopstvenu krivicu kada ona postoji i nikada nikome ne priznaje da nije u pravu kada gresi u necemu, uvek druge osporava i krivicu svaljuje na druge. Nekada se desi da mu taj odbrambeni mehanizam popusti kada dospe u corsokak i kada tesko moze da eskivira posledice necega sto je ocigledno njegova falinka ili propust, a ne napad na njegovu licnost i delo, ali cim oseti ili stekne utisak da uziva makar i truncicu necije podrske u njemu se momentalno aktivira taj stit jos jaci nego pre i nema te sile koja ce ga osporiti, do poslednje kapi pljuvacke i poslednjeg atoma snage branice njegovo ja. :D Taj odbrambeni mehanizam je stalni izvor anegdota vezanih za njega, sto nama koji ga poznajemo zivot cini vedrijim, ne laksim, nego bas vedrijim. :D

jaoooo..
ja sam jako castan i pravedan..
osobe kao ja mnogo pate kad im neko povrredi ego,,,
branim svim silama..ako treba mogu i da bijem ..pruticem od 2 met po duppence ;)

Konkretno, kolega i komsija Rodja su prevozili posiljku novca u jedan od nasih vecih gradova, i ulazeci vise puta tokom dana iz razlicitih pravaca u taj grad nasli su se u nedoumici kojim putem treba da stignu u filijalu banke koja je tu posiljku ocekivala. Kolega je stalozeno i mudro reagovao, rekao je Rodji kako misli da se njihovo odrediste nalazi u drugom delu grada i predlozio mu usplahirenom i smetenom da pozovu centralu firme i potraze objasnjenje i pomoc, ako treba i GPS navigaciju, medjutim to je Rodji bilo ispod casti, mozes misliti da on cima dispecere i raspituje se, on, stari vuk, ne dolazi u obzir tako nesto. Osorno je odbio kolegin predlog i naredio mu kuda da krene, a ovaj se nerado povinovao tome. Kada su stigli do banke sada vec uvredjeni Rodja je komandovao kolegi da se prihvati tereta i dzakove s novcem sam unese u prostorije banke, da bi ga tako naucio pameti i odvikao ga ubuduce od razmisljanja. Cim se covek nasao unutra sa tom lovom docekali su ga zblanuti cinovnici banke. Naravno da to nije bila filijala koju su oni trazili, novac je trebalo odneti u onu drugu, kolega je bio u pravu. Suocen s tim zajebom i cinjenicom da je ispao glup Rodja je popizdeo i poceo da dreci na kolegu: "Eto, tako mi i treba kada slusam tebe, a odmah sam rekao da krenemo na drugu stranu!" :lol: :lol: :lol: Kolega nije mogao da poveruje sta ga je snaslo, da neko tako moze da izvrne cinjenice i da sam sebe ubedi u tudju krivicu.

Back