Egipatski mit o stvaranju sveta

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
390.287
Prvotno je postojao ocean Nun, koji se spominje kao i bog. Na početku je iz Nuna rođen bog Sunca – Ra ili po nekim drugim verzijama Atum. Bog Sunca je ispljunuo blizance – Šua (boga vetra i vazduha) i Tefnut (boginja vode,vlage i kiše), a iz njegovog oka je nastala Hator (boginja ljubavi lepote i plesa). Šu i Tefnut su počinili incest i rodili Geba i Nut. Kada se Nut, suprotno željama boga Ra, udala za svog brata; Ra je bio toliko ljut da je naredio Šuu da razdvoji zaljubljeni par. Šu je gurnuo Nut gore, i ona je stvorila nebo; a Geba dole, pa je on stvorio zemlju. Bog Ra je takođe uskratio Nut moć rađanja u bilo kom mesecu u godini. Bog Tot (bog znanja) se sažalio na njih i kockao se sa bogom meseca. Kada je pobedio, uzeo je dovoljno mesečine da stvori 5 novih dana. Do tada je jedna godina imala 360 dana kao što pun krug ima 360 stepeni, a tih 5 dana je dodato na kraj godine. Tokom tih 5 dana, Nut je svakog dana rodila po jedno dete: Ozirisa, Seta, Izidu, Neftis i Horusa.

Bog Ra
1627501327143.png

Simpatično.
Ono što je meni interesantno je da su svi stari narodi bili mnogobošci.
Ništa tu meni nije nelogičnije nego što su hrišćanstvo ili islam, pa ipak je skoro sve propalo - zašto?
Zašto je nama jedan Bog logičniji od više bogova, svaki sa određenim moćima ili čak zadatkom?
Da li je to namera da se ljudi izdresiraju da samo preko jedne crkve može da se ode u Raj, da se izbegnu razni hramovi
i razni sveštenici koji služe različitim Bogovima čime bi se takoreći razvodnila vera i mogućnost manipulisanja njom?

Simpatično.
Ono što je meni interesantno je da su svi stari narodi bili mnogobošci.
Ništa tu meni nije nelogičnije nego što su hrišćanstvo ili islam, pa ipak je skoro sve propalo - zašto?
Zašto je nama jedan Bog logičniji od više bogova, svaki sa određenim moćima ili čak zadatkom?
Da li je to namera da se ljudi izdresiraju da samo preko jedne crkve može da se ode u Raj, da se izbegnu razni hramovi
i razni sveštenici koji služe različitim Bogovima čime bi se takoreći razvodnila vera i mogućnost manipulisanja njom?
Sve je to ista gomila gluposti.

Back