EFT tapkanje

Pre nekih 15ak godina sam probavao tu tehniku, no na mene nije imala neki efekat, i ne secam se vise detalja.
Nekim drugima je pak pomagala, negde je bila diskusija na krstarici i nekima je pomagala ova tehnika.
Verovatno zavisi od same osobe koliko ce neka tehnika ili pristup biti uspesan.

Pre nekih 15ak godina sam probavao tu tehniku, no na mene nije imala neki efekat, i ne secam se vise detalja.
Nekim drugima je pak pomagala, negde je bila diskusija na krstarici i nekima je pomagala ova tehnika.
Verovatno zavisi od same osobe koliko ce neka tehnika ili pristup biti uspesan.
Krenuo sam pa videćemo. Takođe mi nije jasno koliko ciklusa treba da ponavljam u toku dana, ili koliko minuta dnevno da vežbam.

Krenuo sam pa videćemo. Takođe mi nije jasno koliko ciklusa treba da ponavljam u toku dana, ili koliko minuta dnevno da vežbam.
Na zalost ne secam se, mislim da se radilo o 15ak minuta po jednoj seansi ili vezbi, mislim da je moglo “po potrebi”- a tu je, barem meni bilo ogranicenje jer ako dobijem glavobolju na poslu bilo mi je neprakticno poceti se tapkati.

Nikada nisam tapkala i ne verujem da tako mogu da privučem novac, jer novac ne pada sa neba. 🙂

Ne mogu da znam da li bi ta tehnika tapkanja mogla da pomogne kad imam glavobolju, nesanicu ili kad nisam dobro raspoložena.

Priznajem da sam skeptična pomalo.

Nikada nisam tapkala i ne verujem da tako mogu da privučem novac, jer novac ne pada sa neba. 🙂

Ne mogu da znam da li bi ta tehnika tapkanja mogla da pomogne kad imam glavobolju, nesanicu ili kad nisam dobro raspoložena.

Priznajem da sam skeptična pomalo.
Ne služi za privlačenje novca nego za to kako naš nervni sistem reaguje na pitanje novca.

Principi "delovanja" kvazipsiholoških metoda se zasnivaju na placebo efektu i autosugestiji.
Takva ispomć je kratkog daha, ako je uopšte ima i dovodi klijenta u zabludu.

Principi "delovanja" kvazipsiholoških metoda se zasnivaju na placebo efektu i autosugestiji.
Takva ispomć je kratkog daha, ako je uopšte ima i dovodi klijenta u zabludu.
Vecina metoda su kvazi-psiholoske dok ne postanu prihvacene, nekada su se psihijatri podsmevali meditaciji, mindfulnesu i niz drugih stvari koji su sada vec deo mnogih terapija.
Placebo je sam po sebi koristan efekat.

Vecina metoda su kvazi-psiholoske dok ne postanu prihvacene, nekada su se psihijatri podsmevali meditaciji, mindfulnesu i niz drugih stvari koji su sada vec deo mnogih terapija.
Placebo je sam po sebi koristan efekat.
Znači svakakvo kvazipsihološko lupetanje treba da prihvatimo jer je neko drugo nekad pre toga bilo isto kvazipsihološko.
Frenologija recimo, koja je bila jedno vreme popularan metod procene ličnosti i mislilo se "da radi" je odbačena.

Ne, ozbiljni psihološki metodi nikad nisu bili kvazipsihološki, oni su bili samo u fazi ispitivanja i to od strane naučnih stručnjaka, a ne tamo neke Ane Bučićević, Endrjau Tejta i sličnih lajfkoučeva.

Prihvaćeni su u akademskoj zajednici, zdravstvenim organizacijama, stručnoj praksi jer se zasnivaju na naučnim istraživanjima, standardizaciji i validaciji: KBT, psihodrama, sistemska porodična, psihodinamska terapija, geštalt itd. I koriste ih obučena lica.

Samo određeni oblici meditacije su prihvaćeni u SAD, i to kao dopuna psihoterapiji

S druge strane, kvazipsihološki metodi, u koju spada i ovo "tapkanje", nisu prihvaćeni. S razlogom. Oni su samo privlačni jer dalu lepa i laka rešenja ali trenutna i lažna. Zato što laž (u koje spada autosugestija) na duže staze donosi štetu, pored gubljenja vremena.

Nisam siguran da je samo to, mislim da je i do uticanja na energiju. Ali i da je samo autosugestija ako radi - super.

U članku bukvalno piše da je EFT priznata metoda i da se može koristiti. :)

U članku postoji i ovaj deo

"

Zašto može biti opasno?

Dok tapkanje može da pronađe opravdano mesto u alternativnoj medicini, problem je kada se zloupotrebljava od strane gurua samopomoći.

Na Balkanu postoji dosta „koučeva“ koji pokazuju kako tapkati da bi nam došao finansijski uspeh ili nova ljubav u život – a ova metoda nikada nije bila predviđena za nešto takvo. Među njima je najpoznatija Ana Bučević. "

U članku postoji i ovaj deo

"

Zašto može biti opasno?

Dok tapkanje može da pronađe opravdano mesto u alternativnoj medicini, problem je kada se zloupotrebljava od strane gurua samopomoći.

Na Balkanu postoji dosta „koučeva“ koji pokazuju kako tapkati da bi nam došao finansijski uspeh ili nova ljubav u život – a ova metoda nikada nije bila predviđena za nešto takvo. Među njima je najpoznatija Ana Bučević. "
Ako se pravilno shvati EFT nije problem.

S druge strane, kvazipsihološki metodi, u koju spada i ovo "tapkanje", nisu prihvaćeni. S razlogom. Oni su samo privlačni jer dalu lepa i laka rešenja ali trenutna i lažna. Zato što laž (u koje spada autosugestija) na duže staze donosi štetu, pored gubljenja vremena.
Autosugestija moze biti vrlo korisna, zavisi sta se autosugestira ne mora biti laz.

Placebo efekat takodje je vrlo koristan.

Tapkanje jeste u (ogranicenoj) meri prihvaceno, siguran sam da nekom pomaze, isto kao i religija/molitva, Tai Ci ili joga ili meditacija, zavisno od okolnosti, licnosti…

Autosugestija moze biti vrlo korisna, zavisi sta se autosugestira ne mora biti laz.

Tapkanje jeste u (ogranicenoj) meri prihvaceno, siguran sam da nekom pomaze, isto kao i religija/molitva, Tai Ci ili joga ili meditacija, zavisno od okolnosti, licnosti…

Autosugestija je trenutno korisna, kao što je u psihološkom smislu koristan i alkohol. Ali na duže staze je štetna.

Nije prihvaćen metod jer se zasniva na placebu a može da bude umirujuće kao i bilo kakva autosugestivna mantra

Dakle kvazipsihologija.

Par puta sam i sama koristila autosugestiju, tj. kad razmislim, samo u vezi jedne stvari. Ali ta stvar je bila na detaljnoj introspekciji i analizi, racionalnom preispitivanju, a mantra je bila samo oruđe da pomogne kad to uverenje bude poljuljano, jer neke stvari kad se ne izgrade na vreme, teško ih je posle iz cuga ugravirati u svest iako su ispravne.

Baš sad čitam knjigu Džoa Dispenze o placebu.

Baš sad čitam knjigu Džoa Dispenze o placebu.
Dosta je popularan u odredjenim krugovima, nisam citao njegove radove no citao sam neke clanke u vezi "Breaking habit of being yourself", bio sam razmisljao da je kupim- dosta dobrih ideja, no nekako mi deluje da previse vuce u ono sto bih nazvao "New age", o njegovoj knjizi o placebu ne znam nista, bilo bi dobro da kad zavrsis napravis temu o tome.

Dosta je popularan u odredjenim krugovima, nisam citao njegove radove no citao sam neke clanke u vezi "Breaking habit of being yourself", bio sam razmisljao da je kupim- dosta dobrih ideja, no nekako mi deluje da previse vuce u ono sto bih nazvao "New age", o njegovoj knjizi o placebu ne znam nista, bilo bi dobro da kad zavrsis napravis temu o tome.
Čitao sam i tu knjigu i odradio program od 4 nedelje. Planiram da se tome opet vratim.

Iskaču reelsi sa ovom tematikom po x-u ili fejsu, nisam videla Bučevićku i ne za novce ali recimo ako ste uznemireni , nervozni i sl. tapka se grudni koš malo iznad grudi na sredini.
Nisam probala ali ako i jeste autosugestija bar je bezbedno, a u komentarima pišu ljudi da im radi.
Ili prstima jedne ruke ivicu šake druge ruke što može da se radi bilo gde, a da ne izazivaš pažnju .

Back