Edrian Belu (Adrian Belew) - gitarista sa posebnim stilom

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.259
Edrian Belu (Adrian Belew) se smatra jednim od najinovativnijih gitarista 21. veka,

Frank Zappa je slučajno video Edriana kako svira u nekom kover bendu i uočio je protraćen talenat. nakon nekoliko meseci, Belu se obreo u Zapinom bendu.

„Da Frenk nije došao u to vreme, bio sam nekako na kraju svog užeta. Ponekad se pitam šta bi se dogodilo“, razmišlja Edrian. „Mislim da ne bih mogao da se provlačim više od nekoliko godina a da se ne osećam kao grandiozni neuspeh... Možda sam morao da budem jedan od onih ljudi koji sviraju muziku iz zabave i imaju stvarni posao... . Bože sačuvaj!"

Beluov boravak sa Zapom otvorio je mnoga vrata, i ubrzo je svirao sa Talking Heads-om, Dejvidom Bouvijem i brojnim drugim muzičarima pre nego što je postao pokretačka snaga u King Crimson-u.

Belevov progresivni pristup sviranju gitare, zajedno sa njegovim tehnički izazovnim pisanjem pesama, koji je pokretao Crimson, The Bears, i njegovim solo naporima učvrstili su njegovu reputaciju muzičara koji razmišlja.

Poslednja izmena:
Svakako da je bugarin promenio i drasticno uticao na zvuk kada su se Krimsoni ponovo okupili 81` godine u novoj postavi sa njime i Tony Levinom na basu. Njegovi preci su emigranti iz Bugarske i originalno prezime im je je bilo Belev ili Belov, ne secam se vise a originalni clanak o tome nisam mogao naci.
On je takodje svirao na cuvenom Zapinom abumu Sheik Yerbouty. Koncertni "Baby Snakes" sa Haloween koncerta Zape u Nju Jorku je dugo bio rasprodat cim je objavljen iako je tada (1977g.) kostao $200 dolara na VHS kaseti. Bio je izvan printa i nije se se mogao naci sve do pre destak godina kada je reizdat na DVD formatu. Za taj koncert, Zapa je trazio da se Adrian obuce u uniformu stjuardese sve zajedno sa suknjom, dok je bubnjar Teri Bozio, bio samo u gacama. Zapa je tada dopustio Teriju da peva "Punky`s Whips" pesmu a Zapa je u toj pesmi odsvirao jedan od najboljih gitarskih soloa koji sam ikada cuo. Pesma inace zeza Punky Medowsa, gitaristu glam rok grupe "Angel" koji i danas, jos uvek ima istu glam frizuru kao i 1975-te kada su Angel svirali.
Adrain je fenomenalan muzicar.

Sad kada sam dodao video u gornji post vidim da svira Parker Fly Deluxe, a ja imam ama baš isti takav, hehe... pre nego sam ga kupio gledao sam po internetu razne komentare i sećam se da ga je Edrian (a i još neki) hvalio kao najbolju gitaru IKADA napravljenu. I desi se da jedan iskrsne na prodaju...
Adrian je morao da to izjavi sa obzirom da je Adrian pomogao u dizajniranju Parker Fly gitare i da je bio njen glavni promoter. U svakom slucaju cestitam i zavidim ti. Priznajem da nikada nisam ni video Parker Fly gitaru uzivo. Imas li neki od tvojih You Tube videa u kojem sviras tu gitaru? Voleo bih to da vidim.
Citao sam da je neverovatno laka gitara (po tezini). Imao sam prilku da vidim King Crimson dva puta u postavi sa Adrianom, Tony Levinom, Brafordom i Fripom, ali Adrian ni jednom nije svirao Parker gitaru na tim koncertima vec iskljucivo Stratokastere. Sad kada si ga spomenuo u ovoj temi, dobio sam zelju da ponovo vidim Beleva na koncertu sa obzirom da svira u Torontu marta meseca tokom svoje americke turneje.

Adrian je morao da to izjavi sa obzirom da je Adrian pomogao u dizajniranju Parker Fly gitare i da je bio njen glavni promoter. U svakom slucaju cestitam i zavidim ti. Priznajem da nikada nisam ni video Parker Fly gitaru uzivo. Imas li neki od tvojih You Tube videa u kojem sviras tu gitaru? Voleo bih to da vidim.
Citao sam da je neverovatno laka gitara (po tezini). Imao sam prilku da vidim King Crimson dva puta u postavi sa Adrianom, Tony Levinom, Brafordom i Fripom, ali Adrian ni jednom nije svirao Parker gitaru na tim koncertima vec iskljucivo Stratokastere. Sad kada si ga spomenuo u ovoj temi, dobio sam zelju da ponovo vidim Beleva na koncertu sa obzirom da svira u Torontu marta meseca tokom svoje americke turneje.
nije važan video klip, bolje da ti prepričam.
Važi za najlakšu gitaru. OPblikovana je da bude ergonomična za muzičara. Pod pretpostavkom da imaš i stomak :).
Ja uglavnom sviram sedećki (pozdravio me Frip, hehe) i u tom položaju je izuzetno neudobna.
Tačno je da je tremolo dobar i drži štim prilično dobro čak i ako ga maltretiraš. Profil vrama nekima odgovara a nekima ne. Meni da, mada više volim pliće pragove.

Ispade da je jedan od mojih prijatelja imao Parker Fly nekada davno, ali me je samo zbunio jer se ne seca objasnjenja. Mislio sam da su Parker Fly gitare napravljene od kompozitnih materijala dok on kaze da je njegov Parker Fly bio napravljen od drveta. Telo je jedan komad mahagoni a da je vrat takodje od drveta. Vrat, koji je izuzetno tanak celom duzinom, je zalepljen za telo. Cela gitara, dakle telo, vrat i glava su zatim sa unutrasnje strane stavljeni u tanak kalup nacinjen od kompozitnih materijala koji odgovora telu gitare i koji je zalepljen sa telom sto daje cvrstinu vratu i telu.....

Ispade da je jedan od mojih prijatelja imao Parker Fly nekada davno, ali me je samo zbunio jer se ne seca objasnjenja. Mislio sam da su Parker Fly gitare napravljene od kompozitnih materijala dok on kaze da je njegov Parker Fly bio napravljen od drveta. Telo je jedan komad mahagoni a da je vrat takodje od drveta. Vrat, koji je izuzetno tanak celom duzinom, je zalepljen za telo. Cela gitara, dakle telo, vrat i glava su zatim sa unutrasnje strane stavljeni u tanak kalup nacinjen od kompozitnih materijala koji odgovora telu gitare i koji je zalepljen sa telom sto daje cvrstinu vratu i telu.....
Da, napravljene su od drveta sa kompozit "prekrivačem" pozadi i na vratu uključujući i "fingerboard".

Back