Едмунд Глез фон Хорстенау, свједок генезе једног зла

, и могуће закључке, да су Броз и партизански покрет Хитлеру одговарали у неким његовим комбинацијама.
- post 41 ponovo nisi razumeo kako teba , ne postoji nikakav zakljucak !!!
-post 45 opet pokusavas da falsifikujes, u citatu pise "и могуће закључке"

Da li postoji dokument da je Hitler imao neke vizije da saradjuje tj da racuna na Tita i partizane ?
"ne postoji nikakav zakljucak" u citatu pise "и могуће закључке" "
eto sam si citirao, pa moze li prostije od samo sedam reci objasnjenja a tebi i dalje nije jasno !!!

dokument ti je postavljen ,
i ti si ponovo citirao ono sto je napisano u tom dokumentu i opet ne razumes i trazis dokaz ,
sta ocekujes od drugih ?

jedino da zaposlimo nekog sluzbenog prevodioca koji ce da radi umesto google translate i da ti svaki put kad nesto ne razumes docara ono sto je napisano nekim jos prostijim recenicama !!!

"ne postoji nikakav zakljucak" u citatu pise "и могуће закључке" "
eto sam si citirao, pa moze li prostije od samo sedam reci objasnjenja a tebi i dalje nije jasno !!!

dokument ti je postavljen ,
i ti si ponovo citirao ono sto je napisano u tom dokumentu i opet ne razumes i trazis dokaz ,
sta ocekujes od drugih ?

jedino da zaposlimo nekog sluzbenog prevodioca koji ce da radi umesto google translate i da ti svaki put kad nesto ne razumes docara ono sto je napisano nekim jos prostijim recenicama !!!
Ti ko svba tara la la la
Postavio sam ti pitanje Da li postoji dokument da je Hitler imao neke vizije da saradjuje tj da racuna na Tita i partizane ?
Imas odgovor ili nemas, a ne da valjas praznu pricu

Ti ko svba tara la la la
Postavio sam ti pitanje Da li postoji dokument da je Hitler imao neke vizije da saradjuje tj da racuna na Tita i partizane ?
Imas odgovor ili nemas, a ne da valjas praznu pricu
Добио си одговор прочитај поново и не спамуј.
Изгледа да ти се овај Немац не допада много.

Da zakljucim nema odogovra, da je Hitler imao kombinacije sa Titom i partizanima.

Ал је то Јосипу Брозу баш тешко пало :D

Милован Ђилас оставио је сведочење о расположењу у Врховном штабу када су стигле вести да су Немци почели нападати и партизане: ‘Тито је, узбуђено машући извјешћем, довикнуо Ранковићу и мени: То значи да Немци лажу! Никада нисмо били у већој опасности! Одлазећи од Тита, ја сам Ранковићу добацио – заједљиво према себи колико и према Титу: Ето нам преговора с Немцима! А Ранковић увређено, мање на Тита и себе него на мене: Сад не треба ништа причати!‘

"антифашисти" и "народни ослободиоци":hahaha:

Imas konkretno pitanje da li je hilter pravio kominacije sa Titom i partizanima ? Da ili ne, i gotovo prica, ali ti poceo kao i koca
pa ja sam ti vec konkretno odgovorio , sta imam ja sa tim sta si ti umislio :hahaha:
s obzirom da si ti
JEDINI KOJI JE OVDE KONSTATOVAO DA SU POSTOJALI NEKAKVI DOGOVORI I KOMBINACIJE

ti si jedini koji to moze i da dokaze.
ali s obzirom da si kasnije zakljucio da nema takvog dogovora , ostaje da se ti sam sa sobom dogovoris koji je tvoj konacni zakljucak :cepanje:

dakle na tebi je da to sto si tvrdio pa kasnije opovrgao potvrdis ili negiras , ako je to uopste moguce :mazi:

pa ja sam ti vec konkretno odgovorio , sta imam ja sa tim sta si ti umislio :hahaha:
s obzirom da si ti
JEDINI KOJI JE OVDE KONSTATOVAO DA SU POSTOJALI NEKAKVI DOGOVORI I KOMBINACIJE

ti si jedini koji to moze i da dokaze.
ali s obzirom da si kasnije zakljucio da nema takvog dogovora , ostaje da se ti sam sa sobom dogovoris koji je tvoj konacni zakljucak :cepanje:

dakle na tebi je da to sto si tvrdio pa kasnije opovrgao potvrdis ili negiras , ako je to uopste moguce :mazi:
Nisi odogovorio nista, ocigledno da je da ne znas.

Вриједност свједочанстава Едмунда Глез фон Хорстенауа записаних кроз своје мемоаре објављених у виду књиге Између Хитлера и Павелића. јесте да из прве руке сазнамо и сагледамо перцепцију и доживљај важних актера тог времена, како су гледали на те процесе и догађаје, и може нам помоћи и да разумијемо то вријеме
Везано за генезу зла у самој монструм творевини ендехазији, имамо бројна свједочења да су се њемачки нацистички официри згражавали због звјерстава усташких хорди, но управо Хорстенау нам казује да однос нациста према монструозностима бјеше амбивалентан, на једној страни згражавање, понекад и протести али би се све свело на окретање главе над тим звјерствима и да то бјеше како пише Хорстенау на стр. 70-71
Ovo, međutim, ima samo teoretsku vrednost. U grubom svetu činjenica, firer, time što je Austrijanac, ne povlaĉi nikakve krajnje zakljuĉke. Neposredno pred Pavelićevu posetu fireru, Ler je razgovarao sa Hitlerom i ukazao na užasnu politiku ustaškog reţima. I tokom poslednjeg razgovora Ler je o tome razgovarao sa Hitlerom. Stekao sam utisak da ovoga puta Ler uživa podršku ĉak i od Himlera.
Hitler je, medutim, odbacio Lerove prigovore. Kada je započelo razgovor o ustaškim užasnim zloĉinima, Hitler je primetio da mu je Pavelićev režim u Hrvatskoj odan, te da zato nema nikakvog razloga da i dalje ne podržava ovaj režim.
Nemaĉka nema previše dobrih prijatelja. Dobri Hrvati, zakljuĉio je firer, neka se "slobodno ižive". On je pod ovim mislio na ubijanje Srba. U istom trenutku nemačko ministarstvo spoljnih poslova ima velike muke zbog Nedića, a to je pre svega posledica hrvatskog režima koji je ogrezao u krvi. Nedić i ĉlanovi njegove vlade 20. septembra 1942. predali su nemačkim vojnim vlastima memorandum i ponudili ostavku.
U memorandumu su nabrojali razloge koji su ih naveli na taj korak: nemačke vlasti, kao prvo, prekomerno eksploatišu Srbiju; dalje, na snazi je zakon o odmazdi nad srpskim civilnim stanovništvom; treće, bugarske trupe okupirale su deo srpske teritorije; ĉetvrto, komandu nad Nedićevom policijom imaju viši ĉinovnici iz SS jedinica i nemačke policije (HSSPF).
Majsner (Meyszner) odbio je da prihvati Nedićevu ostavku tako daje on i dalje bio predsednik srpske vlade i pored toga što su mu nemačke okupacione vlasti dale samo neznatne ustupke.
Ali šta briga moćnike i siinike za tako sitne stvari kao što je, eto, srpski problem sa ove i one strane reke Drine; ili, pak, sećanje na situaciju iz 1903. izmedu Austrije i Srbije, koja je prouzrokovana smrću poslednjeg Obrenovića!
"Iživljavanje", to je postao temeljni princip naše međunarodne politike. i ovo "iživljavanje", razume se, mora, verovatno, ako se pokaže potreba i okolnost, da ima svoje granice, ali njih će da pokaže moćna ruka sudije.
бјеше ипак диктирано од самог врха, Хитлера лично, "допустити добрим Хрватима да се слободно иживе" као награда што су били вјерни и послушни керови нацистичкој врхушки.
Важан је и део опдмах у наставку јер нам говори
Kada su naše trupe umarširale u Ukrajinu, po kratkom postupku smo istoĉnu Galiciju pripojili Poljskoj. A u torn predelu žive mnogi narodi. Isto tako je Transinistrija sve do Odese prikljuĉena Rumuniji. Naša politika postupala je jednako prema dobrim Ukrajincima kao i prema Rusima, koji su „untermenšen" (koji, dakle, ne pripadaju ljudskom rodu, nego pre životinjskom svetu, prema ideologiji nacista, prim. prev.). Sudbinu Ukrajinaca odredili smo zakonom prema kome oni dve stotine godina moraju da vode život robova kojima se, dakle, iskljuĉuje svaka mogućnost da napreduju u društvu. Malo kasnije, ipak smo u Ukrajincima otkrili ljude koji su zapravo „Rusi, ali stoje na skali ljudskih vrednosti daleko iznad Rusa". Odnedavno smo Ukrajince izjednaĉili sa Hrvatima. Ukrajinci, navodno, svoje poreklo vuku od germanskog plemena Istoĉnih Gota. Otkrili smo da Ukrajinke imaju duge noge, a njihovi muževi da su, uglavnom, plavooki.
Hitler, kao dobar Rozenbergov dak, to objašnjava na sledeći naĉin: seobu Istočnih Gota iz Ukrajine ne treba tumaĉiti tako kao da su svi pripadnici ovog germanskog plemena napustili Ukrajinu. Ne. Ukrajinu su napustili, uglavnom, mladi pripadnici lstoĉnih Gota, dok su stariji ostali u Ukrajini. (Ja se na ovom mestu pitam odakle bi onda ti lstoĉni Goti, starci, dobili potomstvo. Hitler nam nije pružio istorijsko objašnjenje za ovaj fenomen.) Budućnost nemačke nacije ne nalazi se više na dalekim morima gde postoji opasnost za nas kao kolonijalne gospodare, da nam se rasa iskvari. Naša budućnost leži u Ukrajini gde se nalazi najplodnija, crna zemtja. On, Hitler, ima danas već 54 godine i vise nije sposoban da se privikne na beskrajnu širinu i veliĉinu te ravnice. Nemaĉka omladina, medutim, neće s tim pitanjem imati nikakvih problema. Toliko o Hitlerovim idejama. .
Да су у нацистичком врху, све Словене сматрали инфериорним бићима, који ће на овај или онај начин имати улогу робове. У том свом изопаченом поимању су "класификовали" Словене на еволуцијској скали, зависно да ли би им нашли у генези неку везу са германским прецима, Готима, па су ту Хрвати и Украјинци нешто боље котоирали од Руса и других Словена, но и даље су инфериорна створења које ваља подјармити.
Ово није лоше знати и због тренутне актуелне трагедије у Украјини и да би разумјели извјештавања праћена озлојеђеношћу (што не иде баш како су пројектовали у сатирању руске нације) њемачких и других западних медија.

Мене буни изговор његовог имена. Како њемачко Glaise постаје Глез у српском?
Па ту би одговор како се име и презиме изговара требао дати неки врснији познавалац њемачког. Мада не мислим да је то толико битмо.

На другој теми је форумаш @Q. in perpetuum hibernum примијетио;
Valjda je jasno da su se stvari u NDH dešavale uz odobrenje Hitlera, ...
А што је више везано за ову тему. И овдје је форумаш ("де факто") у праву. Формалних одобрења, докумената којим се одобравају злочињења државног апарата ендехазије над православним Србима и другим заједницама вјероватно баш и немамо, но управо управо дневник Хорстенауа који је објављен у виду књиге Између Хитлера и Павелића. разоткрива да су постојале усмене директиве које су омогућиле тајве размјера злочињења и без којих у коначници не би биле ни могуће.
То се истина наслућује и из неких изјава самог Хитлера (приложена књига стр. 70-71)
Ovo, međutim, ima samo teoretsku vrednost. U grubom svetu činjenica, firer, time što je Austrijanac, ne povlaĉi nikakve krajnje zakljuĉke. Neposredno pred Pavelićevu posetu fireru, Ler je razgovarao sa Hitlerom i ukazao na užasnu politiku ustaškog režima. I tokom poslednjeg razgovora Ler je o tome razgovarao sa Hitlerom. Stekao sam utisak da ovoga puta Ler uživa podršku ĉak i od Himlera.
Hitler je, medutim, odbacio Lerove prigovore. Kada je započelo razgovor o ustaškim užasnim zloĉinima, Hitler je primetio da mu je Pavelićev režim u Hrvatskoj odan, te da zato nema nikakvog razloga da i dalje ne podržava ovaj režim.
Nemaĉka nema previše dobrih prijatelja. Dobri Hrvati, zakljuĉio je firer, neka se "slobodno ižive". On je pod ovim mislio na ubijanje Srba. U istom trenutku nemačko ministarstvo spoljnih poslova ima velike muke zbog Nedića, a to je pre svega posledica hrvatskog režima koji je ogrezao u krvi. Nedić i ĉlanovi njegove vlade 20. septembra 1942. predali su nemačkim vojnim vlastima memorandum i ponudili ostavku.
U memorandumu su nabrojali razloge koji su ih naveli na taj korak: nemačke vlasti, kao prvo, prekomerno eksploatišu Srbiju; dalje, na snazi je zakon o odmazdi nad srpskim civilnim stanovništvom; treće, bugarske trupe okupirale su deo srpske teritorije; ĉetvrto, komandu nad Nedićevom policijom imaju viši ĉinovnici iz SS jedinica i nemačke policije (HSSPF).
Majsner (Meyszner) odbio je da prihvati Nedićevu ostavku tako daje on i dalje bio predsednik srpske vlade i pored toga što su mu nemačke okupacione vlasti dale samo neznatne ustupke.
Ali šta briga moćnike i siinike za tako sitne stvari kao što je, eto, srpski problem sa ove i one strane reke Drine; ili, pak, sećanje na situaciju iz 1903. izmedu Austrije i Srbije, koja je prouzrokovana smrću poslednjeg Obrenovića!
"Iživljavanje", to je postao temeljni princip naše međunarodne politike. i ovo "iživljavanje", razume se, mora, verovatno, ako se pokaže potreba i okolnost, da ima svoje granice, ali njih će da pokaže moćna ruka sudije.
Но више је примјетно из свједочења овог генерала о усташким непочинствима (рецимо на стр. 85-86)
Kada smo se vratili iz Rusije, ja sam, prirodno, odmah saznao za neizmerne i strašne svinjarije koje je uradila ova rulja zloĉinaca i ubica. Ponovo sam se obratio Paveliću, a on mi je preko Iva Perĉevića, ĉiji su uloga i položaj iz dana u dan sve nesnošljiviji i teži, pismeno odgovorio da su u Bjelovaru, nažalost, bili prinudeni da uhapse ĉetvoricu komunista.

U torn ĉasu, a to je istina, bilo je uhapšeno najmanje šest hiljada i pet stotina nesrećnih ljudi, oba pola i svih uzrasta, ili odvedeno u strašni Iogor, ili ubijeno.
I dalje su nastojali da mi podvale** - i da me bezoĉno lažu. To mi je, posle svega, toliko postalo glupo i neizdržljivo da sam, u prisustvu Kašea i novog šefa generalštaba Prpića, zatražio da se u Bjelovar uputi jedna mešovita nemaĉko-hrvatska komisija.
Slika sa kojom se ova komisija suoĉila bila je, najblaže reĉeno - jeziva. U samom Bjelovaru najmanje je šest hiljada ljudi palo u kandže zloĉinaca, a da ne govorimo o Grubišinom Polju, rodnom mestu Petra Preradovića, koji je i sam bio pravoslavac, i to sve do stupanja u Vojnu akademiju u Beĉkom Novom Mestu.
A i druga mesta su svedoĉila o strahotama. Svuda su žrtve bile iskljuĉivo Srbi, obeleženi svojom religijom i nacionalnom pripadnošću, a njihovi oĉevi i dјedovi borili su se generacijama pod carskom, austrijskom zastavom.
Tomić je zbog toga smenjen i Pavelić je obećao da će ga likvidirati. Kada sam, međutim, posle nekoliko dana, zbog jednog drugog sluĉaja, izašao na teren, mogao sam da vidim na glavnoj železniĉkoj stanici u Sisku kako se kreću, bez nekog vidnog reda, tamo-amo, teretni vagoni kroz ĉije su okovane prozore provirivale žene sa decom, koje danima nisu jele. Sve žrtve divnog ustaškog režima.
Drugi događaj! Još moj bes nije bio nestao zbog Bjelovara kad sam doznao da su ustaški zloĉinci iz logora Jasenovac (mesto strave) upali u tri sela na reci Savi, koja su pred kraj 1941. prešla u rimokatoliĉku veru. Na moju telefonsku intervenciju Pavelić je obećao da će preduzeti odgovarajuće mere. Samo dva dana kasnije moj hrvatski prijatelj mi je javio daje došlo do novog napada na ova nesrećna sela.
Rešen na sve, požurio sam do šefa države i izjavio mu da ću liĉno da posetim taj strašni logor u Sisku, a" pored toga i sela (srpska, prim, prev.) na Savi. Zahtevao sam da sa mnom pođu i ustaški funkcioneri. Voz je trebalo da krene kroz dva sata.
Pavelić mi je dodelio jednog državnog sekretara, kao i svog ađutanta, ustašu. Pored mene i gore spomenutih na put su krenuli i Mecger, garnizonski lekar i nekoliko ĉinovnika nemaĉkog biroa za rad u Zagrebu. Srce me uvek zaboli kada putujem ovom od boga blagoslovenom i lepom zemljom, a pri torn mislim kakvu su joj veliku nesreću naneli zlikovci.
U Sisku na železničkoj stanici doživeo sam scenu o kojoj sam već govorio. Poslao sam lekara da pobliže pogleda i pregleda ljude u vagonu.
Sam nisam prišao nijednom. Izbegao sam da to uradim jer nijedan nemaĉki general ne bi smeo da to uradi a da odmah ne reaguje i zaustavi ovu svinjariju. Meni je, medutim, bilo zabranjeno da politiĉki delujem.
Posle toga krenuli smo u koncentracioni logor koji je bio smešten u jednoj fabrici. Bilo je malo muškaraca, mnogo žena i dece slabo odevene, kojima je krevet bio hladni kamen. Goli kosturi. Zatvorenici su plakali, zapomagali.
Komandant logora, dripac, bilmez. Kada sam se kasnije video sa Pavelićem, o komandantu logora je govorio veoma dobro. Nisam ga ni pogledao. Ustaškoj pratnji sam kazao: ”Kad čovek ovo vidi, on može samo da pljune... samo da pljune, da, moja gospodo!'; I najstrašnije: u jednoj prostoriji, duž zida, na retko nabacanoj slami, svakako tek odskora, zbog moje "inspekcije", ležalo je oko pedesetoro gole dece, delom već mrtve, delom na izdisaju! Ne treba zaboraviti da su tvorci koncentracionih logora Britanci, i to tokom Burskog rata. No, ova mesta strave i užasa u Hrvatskoj, pod Pavelićem, koga smo mi doveli na vlast, vrhunac su užasa. Najgore, međutim, jeste u Jasenovcu u koji obiĉan smrtnik ne sme ni da priviri.
Preko tumaĉa sam razgovarao s nekim od ovih nesrećnih i jadnih ljudi, pruţio im ruku i mnogi od njih su, najverovatnije odmah po mojoj poseti, mogli da odu kući gde su sigurno zatekli uništeno sve, bez izuzetka.
Nastavili smo putovanje vozom, a pridružio nam se hrvatski komandant korpusa general Rumler, koji je služio i u staroj Austriji. Posle kraće vožnje izašli smo iz voza i ušli u nemaĉki automobil koji nas je ĉekao. Hteli smo da razgledamo lepu šumu pored Save. Reĉeno nam je da je to "partizanski kraj". Mi nismo videli nijednog. Ali smo primetili mnogo konja koji lutaju sami, bez gospodara, i krdo krava, a da ne spominjem i bezbroj gusaka. U Crkvenom Boku, blizu reke Save, javio mi se komandant tenkovskog odeljenja zajedno sa svojim oficirima.
Dan ranije sam ga poslao ovde. Kapetan je Švaba (iz kraja oko Štutgarta), poručnik prve klase dolazi iz severne nemaĉke pokrajine Holštajn, a poručnik iz Hanovera.
Sva trojica su tako divni momci da ĉoveku ne preostaje drugo već da ih zagrli jer su pristojni, lepo vaspitani i gnušaju se onoga što se dogodilo i što su videli.
U nesrećno selo upalo je dva puta po pet stotina fukara i zlikovaca, stari između petnaest i dvadeset godina, pod komandom dvojice ustaških poruĉnika. Pobili su sve one do kojih su stigli, žene silovali, a zatim muĉili sve dok nisu umrle; i decu su ubijali. U Savi sam video jedan ženski leš iskopanih oĉiju i sa komadom drveta uguranog u polni organ. Sirotica nije imala vise od dvadeset godina kada je dopala u ruke ovim nemanima i vampirima. Na uglu jedne kuće gladne svinje kidale su leš nekog muškarca. Sve kuće su bile opljaĉkane. One "srećnike" koji nisu bili ubijeni odmah u selu ukrcali su u kamion. Neki od njih su tokom vožje presekli sebi vene.
Neke od izbeglih (Srba, prim, prev.), koji su pobegli u obližnju šumu, toliko je ohrabrila pojava nemačkih tenkova da su se vratili u svoje selo. Ljudi su bili uplašeni, ali su ipak izgledali i nekako srećni. Koliko smo dobroga mogli da uradimo u ovoj zemlji, samo da nam je pružena prilika i da nam je bilo dozvoljeno! A ovako smo mogli samo da gledamo kako se ovi neljudi, sadisti iživljavaju!
Ja sam, razume se, svaki put protestovao, no, moja vlast nije bila tolika da sprečim sva nedela. Tešim se da mi je ipak pošlo za rukom da spreĉim neke zločine ii ovom neizdrživom moru zla.
Mogu da se sa punim pravom donekle tešim da sam spasao živote nekoliko hiljada ljudi. Da sam makar mogao da spasem živote stotinama hiljada ljudi,
Њемачки високи официри јесу интервенисали у неким ситуација, нису увијек окретали главу пред звјерствима над православним Србима, сам Хорстенау пише еда је својим интервенцијама спасио неколико хиљада Срба али није могао спасити стотине хиљада, а по мени не претјерује.
И ту је у причи важан лик Зигфрид Каше који формално бјеше њемачки амбасадор у ендехазији, но "де факто" бјеше комесар нацистичке врхушке у тој монструм творевини. Преко њега су ишли ти протести, негодовања њемачких високих официра (мање због бриге због судбине Срба мада и то би изазилвало згражавање, више јер таквим терором онемогућуујете пациофикацију освојеног простора којој сваки освајач тежи), које је тај Каше амортизовао, отупио, и таквим амбивалентним односом омогућавао апарату ендехазије да настацља своја злочињења.
То нам казују и примјери када би на њемачку интервенцију коловође крволока били смијењени, они би након неког времена како би се указала потреба опет предводили усташке хорде у новим крвавим пировима.

Државни апарат ендехазије јесте тај који је спровео геноцид над православним Србима, по звјерствима и монструозности егзекуција гдје су свирепо убијана и дјечица никад забиљежен у свјетској историји, но и њемачка врхушка у том вртемену нема право на амнестију, они су својим чињењем, нечињењем и злочињењем тај геноцид и омогућили а некад и помогли.

Back