edipov sindrom

Edipov kompleks je osećanje naklonosti i seksualne želje ka roditelju suprotnog pola i neprijateljska osećanja (mržnja, ljubomora) prema roditelju istog pola.
Edipov kompleks karakteriše ponašanje deteta od tri do pet godina
. Posle pete godine života ovaj kompleks se modifikuje i potiskuje, ali utiče na funkcionisanje ličnosti tokom čitavog života.

Kako se ispoljava ?​

U početku i dečaci i devojčice vole svoju majku jer ona zadovoljava njihove potrebe i gaje neprijateljstvo prema ocu koji predstavlja suparnika za maminu ljubav.
S obzirom na to, da kod devojčica Edipov kompleks teži da opstane, ove razlike u načinu razrešavanja kompleksa predstavljaju osnovu za mnoge psihološke razlike između polova.
U ponašanju dečaka karkteristična je privrženost majci i borba za njenu ljubav, dečak ne želi da otac prilazi majci ili je dodiruje, dok devojčice mogu da izraze želju da se udaju za svog oca.

Razrešavanje Edipovog kompleksa kod dečaka i devojčica​

Kod dečaka se javlja zavist i mržnja prema ocu i seksualne težnje ka majci.
Dečak smatra da ga njegov otac, suparnik, može povrediti, pre svega njegove genitalne organe.
Javlja se strah od kastracije koji potiskuje seksualne žudnje za majkom i neprijateljstvo prema ocu nakon čega dolazi do poistovećivanja (identifikacije) sa ocem i bezopasne, nežne ljubavi prema majci.

Kod devojčica Edipov kompleks teži da opstaje i ne prevazilazi se na isti način kao kod dečaka.
Prvobitnu ljubav prema majci zamenjuje mržnja kada devojčica shvati da dečaci imaju isturen seksualni organ, dok ona ima samo šupljinu. Devojčica smatra majku odgovornom za svoj nedostatak i preusmerava svoju ljubav na oca koji poseduje vredan organ.
Međutim, ta ljubav prema ocu je pomešana sa zavisti jer muškarci poseduju nešto što ona nema,
pa se ovaj kompleks ne potiskuje tako snažno kao kod dečaka. Kod žena se nedostatak penisa na neki način kompenzuje kada postanu majke, naročito muškog deteta.
U oba slučaja, konflikt se razrešava identifikacijom sa roditeljem istog pola.

https://www.stetoskop.info/psihologija-danas/edipov-kompleks-simptomi-resavanje

Dobro, inace ja sam ovo citala pre
I gde ti tu vidis ovo:
Edipovac je narcis, koji iskorisćava zene, boji se muskaraca i takmici se sa njima. Ako takve vidis samo mora da i ti imas neke mane.
Pre bih rekla da je edipovac labilna licnost, bez svojih stavova i razmisljanja, kome je majka najveci i jedini oslonac, a ne on sam sebi. Nije se odvojio od nje

Dobro, inace ja sam ovo citala pre
I gde ti tu vidis ovo:

Pre bih rekla da je edipovac labilna licnost, bez svojih stavova i razmisljanja, kome je majka najveci i jedini oslonac, a ne on sam sebi. Nije se odvojio od nje
U odraslom periodu se odvaja, ali osvaja udate zene ili ih iskoriscava i plasi se odgovornost zbog strogog oca, cesto je nadmen, prepotentan, takmici se sa svima. U sustini je izuzetno labilna licnost.

moram da saznam i malo vise informisem kako da zastitim sina od babe sa "edipovim sindromom"
Ovde se 'lome koplja' o definiciji, značenju, ustvari ti si ljuta na njegovu majku, zar ne?

Zašto bi ti štitila čoveka od njegove majke? da ne sme da je nazove, ili nedaj bože brine o njoj?

Da li on tebe štiti od tvoje babe?

Znam, neće ti se dopasti post ni pitanja, čovek treba da bude iskren prema sebi prvenstveno.

U odraslom periodu se odvaja, ali osvaja udate zene ili ih iskoriscava i plasi se odgovornost zbog strogog oca, cesto je nadmen, prepotentan, takmici se sa svima. U sustini je izuzetno labilna licnost.
Zasto otac mora da bude strog? Jeste da pise onde negde kao da dete ne sme da se pobuni protiv oca jer je kao jaci, ali ne bih rekla da je tako u svakim slucajevima.

Jer citala sam i pre, i kazu, pokusacu na neki parafraziran nacin da docaram: da smo kao mali svi mi edipovci i elektre, a da se tek kad dostignemo neku odredjenu godinu ili problizno poistovecujemo sa istopolnim roditeljom (valjda prpces identifikacije) .
To bih rekla da je frojd rekao i objasnio i zastupao

I nije mi jasno kako moze da bude nadmen i da se takmici kad je mamin sin? To mi je nespojivo.
Rekla bih pre da je fin i dobrica i da slusa majku sve sta mu kaze i da iglavnom zbog toga ostaju sami
Ne moze da se prepusti u odnosu sa zenom bez majke i njenih stavova

Zasto otac mora da bude strog? Jeste da pise onde negde kao da dete ne sme da se pobuni protiv oca jer je kao jaci, ali ne bih rekla da je tako u svakim slucajevima.

Jer citala sam i pre, i kazu, pokusacu na neki parafraziran nacin da docaram: da smo kao mali svi mi edipovci i elektre, a da se tek kad dostignemo neku odredjenu godinu ili problizno poistovecujemo sa istopolnim roditeljom (valjda prpces identifikacije) .

I nije mi jasno kako moze da bude nadmen i da se takmici kad je mamin sin? To mi je nespojivo.
Rekla bih pre da je fin i dobrica i da slusa majku sve sta mu kaze i da iglavnom zbog toga ostaju sami
I @luffy sta si u horoskopu, podznaku i mesecu.
Nesto sve mislim da si bik neki

Za edipovce se govori u odraslom periodu, ko prevazidje to u detinjstvu se vise ne ponasa tako.

Back