Edipov kopleks

full moderna

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
197
Ja sam pretrazivala i nisam dobila temu sa ovim nazivom (a svi znamo da pretrazivac nije ni za q)
Pa ako postoji ista ili slicna tema, neka moderator spoji :)

Pretpostavimo da je frojdova teorija o sexualizmu tacna i da je prihvatimo onako kako je on opisao..

Gde sebe svrstavate? U kom obliku "patite" od edipovog komplexa?

E vidi to oko Edipovog komplexa...
Kažu da se javlja u ranom detinjstvu i da kao ne gotiviš ćaleta pošto ti oduzima kevinu ljubav i to... dečja posla....
e sad jedino je problem što neke muškarce nikada ne popušta
mali milion puta sam čuo kako je neko mnogo više plakao za kevom nego za ćaletom ili čak ni malo...

E vidi to oko Edipovog komplexa...
Kažu da se javlja u ranom detinjstvu i da kao ne gotiviš ćaleta pošto ti oduzima kevinu ljubav i to... dečja posla....
e sad jedino je problem što neke muškarce nikada ne popušta
mali milion puta sam čuo kako je neko mnogo više plakao za kevom nego za ćaletom ili čak ni malo...

Ne znam, ja ne bi ni za kim od njih plakao. Da umru spasili bi sebe od sebe, a onda i mene od njih. Jadno je sto to moram reci, ali je istinito.

Lično polazim od toga da to što je on napisao nije tačno. Ljubav prema roditelju različitog pola, a mržnja roditelja istog pola, jer se u njemu vidi konkurencija. Frojd je bio veoma zanimljiv čovek, sa krajnje čudnim idejama i shvatanjima. Neke teorije mu imaju smisao, a većina ne. Ponekada imam osećaj kao da je čovek imao neki poremećaj, i da je na osnovu sebe i svoje poremećenosti napravio neke teorije. Od njega je stvorena farsa, kao što je to urađeno i od Barselone. Sigmundove (mislim da je zbog ovog imena zamrzeo roditelje, i da je onda razvio teoriju Edipovog kompleksa) teorije su sve sa seksualnog aspekta (kao da je bio seksualno opterećen), tako da nisu baš relevantne. On polazi od merenja seksualnosti na osnovu toga koliko čovek promeni partnera/ki ili koliko uspe da ih zavede. Nisam 100% kompetentan da kritikujem Frojda, al' nešto se veoma lako može zaključiti, takođe ne želim da osporavam sve njegove teorije, al' mislim da ih treba uzeti sa rezervom.

Mozda gresim, ali Edipov i Elektrin kompleks je u nekim minimalnim dozama normalna pojava, i nije toliko neobicno da devojka ili mladic budu privuceni ka osobi koja ima slicne karakteristike kao njihov/a majka ili otac, jednostavno sto u osobi koja ima slicne osobine vide nekog poznatog ko im uliva osecaj sigurnosti.
Da li sam Edipovac, pa mozda malo, jer me privlace devojke koje imaju neke psihicke osobine koje poseduje moja majka, zbog gorepomenutog osecaja poznatog i sigurnosti, a opet su mi neke zajednike osobine odbojne i izbegavam devojke sa tim osobinama.
Problem nastaje kada muskarac/zena u svom partneru/partnerki trazi zamenu za oca/majku i/ili pokusava da od njih dobije onu ljubav i paznju koju im pravi roditelj nije dao, mada to mozda ne spada pod isti kompleks.

Back