"Edip" - hit predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
20.799
Svaki gledalac koji je bio u hramu kulture JDP-a se na kraju predstave “Edip” zapitao: da li se od sopstvene sudbine može pobeći?

I dok smo na kraju predstave frenetično aplaudirali, nema onog koji se nije ošamućen od Sofokleove tragedije koja se dešava u nekoj
zadimljenoj kafančini sa živom muzikom koja trešti, nije zapitao ko je čarobnjak režije ove predstave koji je grčki mit preselio u naše
vreme?

Bez daha smo gledali dramu koja se dešava u doba kuge u Tebi, tačnije, u sat i po, koliko traje predstava, totalni rolerkoster, stvarni
suštinski triler uz ubitačni folk…

Na početku slavni kralj Edip sluša žalbe sveštenika da narod grca u nemaštini I bolesti... On ne obraća pažnju na te žalbe, osion, u
modernom odelu sa kravatom I lakiranim cipelama…

Edip tada nije svestan da je ispunio gotovo celo proročanstvo koje je njegovom ocu prorečeno u vreme njegova rođenja. Iako je kralj Laj
učinio sve da do toga ne dođe, njegov sin Edip je ubio oca i oženio svoju majku sa kojom je dobio četvoro dece. Proročanstvo Pitija je
ispunjeno , a kralj Edip osećajući tragediju, sve vreme propitkuje o svojoj prošlosti, pun sumnje I straha da je on vinovnik tragedije…

I dok ga njegova žena (majka) Jokasta ubeđuje da nema razloga da strepi, da nije on taj nesrećnik, otkrivanje počinioca tragedije se
približava… Furiozna muzika turbo folka trese kulise , rakija je teče potocima, Eros i Tanatos igraju svoj večiti ples, a vinovnici su sve
vise okrenuti osećanjima srama I očaja…

Ludi pir se prekida kada pastir javi strašne vesti…Jokasta shvata svu tragediju. Ćuteči odlazi u dvor gde se ubija vešanjem… Za njom
stiže Edip I iglom iz njene haljine sebi kopa oči...

U ovoj dinamičnoj I napetoj predstavi, punoj dubokih emotivnih naboja, Milan Marić je dao snažan I uverljiv portret Edipa, promišljeno I
eruptivno je tumačio antički lik povezujući ga sa savremenošću u kojoj živimo, pokazujući da se ljudi I vremena ne menjaju. Prikazao je
savremenog čoveka koji uz strašne moralne i emotivne bitke sam odlučuje o svojoj sudbini, iako su nju već odredili bogovi...

Nataša Ninković je briljirala u ulozi Jokaste, koja je u ovoj tragediji platila najveću cenu.

Svi ostali glumci su živopisni u svojim ulogama.

Predstava je kompletno nov doživljaj u kojoj smo dobili novu perspektivu na tradicionalno štivo, jer se njom prikazuje malo drugačija slika
od one na koju smo navikli. Pod palicom čuvenog slovenačkog reditelja, Vita Taufera, načinjen je ova “savršena tragedija” koji mami na
gledanje I uživanje.

Naročito ako u njoj glume zvezde srpske umetničke scene.
Tačnije, Milan Marić (u ulozi Edipa), zatim Nataša Ninković, Srđan Timarov, Aleksandar Đurica, Bojan Dimitrijević, Nebojša Ljubišić,
Miloš Samolov, Zoran Cvijanović i Joakim Tasić.

Nekada se desi da muzika ima velikog smisla I van onoga za šta je rođena… Ovo se desilo upravo u predstavi “Edip”. U pitanju su songovi,
nekog kafanskog stila, kafanske romantike, bluza… Čovek se naježi, pusti suzu, poneki osmeh slušajući kafanski trio – harmonika, kontrabas
i gitara. Uz Manjifikov vokal, na kontrabasu se smenjuju Jan Gregorka i Vanja Dizdarević, dok Nedžad Rovčanin svira gitaru, a Mirza Zembo
harmoniku.

Od srca predlažem da pogledate ovu božanstvenu predstavu...
I pazite: karte se prodaju u jednom danu...

🌸 🌸 🌸 🌸 :cvet::cvet::cvet::cvet::cvet::cvet::cvet:

Poslednja izmena:
Screenshot_92.png

Nataša Ninković i Milan Marić

Screenshot_133.png

Zločin je ovu predstavu ne pogledati prvo uživo.
Iako je većina predstava koje se prikazuju u JDP-u u najmanju ruku odlično, Edip ih sve daleko prevazilazi. Jedina koja je u rangu Edipa za mene bila je Hamlet sa Nebojšom Glogovcem.
Ovakav divan komentar poštovaoca pozorišta ne videh odavno...
Za mene je ovaj komentar veeelika radost...
I, naravno, slažem se sa svakim slovcetom.
:vzagrljaj: :heart2:

Gledao. Da, to mi je jedna od dražih predstava.
Ja za desetak dana gledam "Gospođicu", isto igra Nataša Ninković i to u glavnoj ulozi. Već sam gledao, svidela mi se predstava.
Mnogo volim Natašu Ninković... Toliko je harizmatična, da pleni svojom pojavom na bini...
Čak i kad ćuti, ukrade svu pažnju...

"Gospođicu" sam gledala prošle godine, ali u izvođenju banjalučkog Nardnog pozorišta... Naša Đurđa Tešić je režirala, a dramaturg
je bila Vanja Ejdus... U kombinaciji sa glumicom Slađanom Zrnić je to bio interesantan trio dama koje su obradile Andrićevu priču...
Da znaš da me intersuje kakvu impresiju ćeš da doživiš gledanjem Natašine "Gospođice"... Verujem da je fenomenalna...

Napiši neku reč ovde posle predstave, hoćeš li?
:heart2:

...budi se u Faraonn_u ona Bedu_krv
i nauman opet starom dobrom Beogradu
i opet o svom jadu
od stare Stajge uz Kamenicku
preko Zelenjaka
kao i skitnica svaka
do Kale_megdna
pa lagano pored Bezi_stana
do Tas_a i pored Vuka
Golsfortijevom i Njegosevom
preko Dusanovca
a onda Do Vozdovca / preko mosta/
...kod kumova
...mora se uzeti odmor od ovih planina
i sezonstva u ,- draga mi Progonstva...
P.S.
...jer bez nocovanja Beogradskih
i Pozorista
nema n i s t a ...

...budi se u Faraonn_u ona Bedu_krv
i nauman opet starom dobrom Beogradu
i opet o svom jadu
od stare Stajge uz Kamenicku
preko Zelenjaka
kao i skitnica svaka
do Kale_megdna
pa lagano pored Bezi_stana
do Tas_a i pored Vuka
Golsfortijevom i Njegosevom
preko Dusanovca
a onda Do Vozdovca / preko mosta/
...kod kumova
...mora se uzeti odmor od ovih planina
i sezonstva u ,- draga mi Progonstva...
P.S.
...jer bez nocovanja Beogradskih
i Pozorista
nema n i s t a ...
Kad se vratiš, prijatelju, sa dalekog puta, svrati do Beograda...
Lepog toliko, da ga nećeš prepoznati...Mnogo novoizgrađenih
lepota će te fascinirati, čak je i Jugoslovensko dramsko - novo...
Lepo, blistavo, novo pozorište...

Sedela sam sa glumcima u glumačkom salonu pre neko veče...
I znaš šta?
Nedostaje miris mastiksa...

:vzagrljaj: :heart2::heart2::heart2:

Poslednja izmena:
Mnogo volim Natašu Ninković... Toliko je harizmatična, da pleni svojom pojavom na bini...

"Gospođicu" sam gledala prošle godine, ali u izvođenju banjalučkog Nardnog pozorišta... Naša Đurđa Tešić je režirala, a dramaturg
je bila Vanja Ejdus... U kombinaciji sa glumicom Slađanom Zrnić je to bio interesantan trio dama koje su obradile Andrićevu priču...
Da znaš da me intersuje kakvu impresiju ćeš da doživiš gledanjem Natašine "Gospođice"... Verujem da je fenomenalna...

Draga Soradze, uskratio sam te za odgovor. "Gospođicu" ću sada gledati drugi put. Nisam preterano vešt na rečima i u pohvalama, ali pretpostavljam da dovoljno govori to što sam baš "Gospođicu" ponovo izabrao pored tolikih predstava koje sam gledao i kojima tek treba da prisustvujem.

Draga Soradze, uskratio sam te za odgovor. "Gospođicu" ću sada gledati drugi put. Nisam preterano vešt na rečima i u pohvalama, ali pretpostavljam da dovoljno govori to što sam baš "Gospođicu" ponovo izabrao pored tolikih predstava koje sam gledao i kojima tek treba da prisustvujem.
I ja ću uskratiti za pisanje utisaka o predstavi "Zašto je poludeo gospodin R.?"... pošto baš ne mogu da idem...moje društvanjce je otišlo bez mene...
Što reče jedan duhoviti forumaš juče: "ne osećamo se baš najbolje, jer nas gađaju HAARP-om", hahahahh
Ko zna? Ali, večeras nisam raspoložena za teatar... "to imam i u svojoj kući", hahahahah

Otkazana je predstava! :(
Jedino se nadam da nije neki vrlo ozbiljan uzrok, jer otkazuju samo u krajnjoj nuždi.

Nikada mi se nije desilo, da mi emocije toliko budu snažne gledajući neku predstavu. Nikada mi se nije desilo, da se tokom cele predstave ne čuje ni krckanje sedišta, ništa...nema aplauza koji preseče predstavu...ali zato stajaće ovacije, duže od 10 minuta, na kraju.
Nisam disala u nekim momentima, plakalo mi se u nekim trenucima, gledaš i znaš koji užas i koje saznanje ih očekuje...Milan Marić je razneo. Ne znam koliko kg oslabi tokom predstave, koliko mu treba da se vrati u stvaran život...Režija, ah šta reći, pa kako dobra ideja sve to staviti u ovo vreme...muzika kakav bitan član ovog ansambla...Nataša moja oduvek omiljena....ne znam, ali baš sam puno predstava odgledala, i gledam svakog meseca....ni jedna predstava nije u meni izazvala ovo što je Edip a ima godinu dana od kako sam je gledala i ništa mi se utisak nije umanjio niti izbledeo...ići ću ponovo da je gledam, da dišem i gledam, da ne zadržavam dah kao prvi put....Edip je definitivno najbolja predstava koju sam pogledala.

Back