Edi Van Halen "Mean Streets"

VanderGraaf

Aktivan član
Poruka
1.285
Nikako se ne mogu setiti zasto mi je pocetkom osamdesetih, nakon prvog prvog slusanja Van Halen albuma "Fair Warning", pesma "Mean Streets" prosla nezapazeno i ispod radara. Tek na koncertu Van Halena, kada je Edi odsvirao taj cuveni "Mean Streets" intro na gitari, pesma mi se vratila u memoriju i postala mi je omiljena Van Halen pesma i do danas. Van Halen sam na koncertu video tri puta. Prvi put 2004-te kada je Sammy Hagar bio sa njima i zatim 2007-me i 2015, oba puta sa David Lee Roth-om. Na koncertu 2007-me su svirali "Mean Street" i tada sam bio u prvim redovima ispred same bine, pa sam izblizine video Edija kada je to odsvirao. Taj monstruozni rif na gitari koji je Edi tada odsvirao i danas odzvanja u mojim usima. Legenda i virtuoz kakav se ne ponavlja. Pre neki dan sam gledao grupu "Best of Both Worlds", koji su bili gosti na radio sou Hauarda Sterna. "Best of Both Worlds" je grupa koju sacinjavaju pevac Sami Hagar i Mark Antoni bas gitarista Van Halen-a. Na bubnjevima je Dzejson Bonam (sin Dzon Bonama iz Led Cepelina) i gitaru svira Dzo Satriani. Svirali su par stvari iz Van Halen kataloga i ovo im je bio prvi javni nastup pre turneje. Ali nikome nije jasno zasto je Sami Hagar na pitanje Sterna koji je najtezi rif koji je Edi ikada odsvirao, rekao Satrianiju da odsvira "Mean Street" rif. Satriani, iako jedan od najbrzih gitarista ikada, je totalno "iskasapio" Edijev rif, da su ga danima kasnije obozavaoci Edija, urnisali po medijima i socijalnim platformama. Sam Satriani nije bio srecan kako je to odsvirao. Sada se svi pitaju zasto je Sami rekao Satrianiju da odsvira rif ove pesme, kada se videlo da je Satriani bio vidljivo nervozan.

uMAei7sDynvdRnWbiscgoh-650-80.jpg

U cemu je tajna "Mean Street" rifa najbolje je objasnio Nuno Betenkurt, gitarista grupe Extreme. "Niko ne moze da udje u Edijev domen i svira Edija kao Edi. Ista stvar je i sa Satrianijem ili [Stivom] Vaijem ili [Džimijem] Pejdžom ili bilo kojim od ovih gitarista. Ali u Edijevom slučaju, ako ćeš to da uradiš, opasno se izlažeš. Kljucna razlika je razumevanje Edijeve ritmicke osnove. Edvardov ritam, osecaj, zamah je ono sto ga odvaja od ostalih. Ako svirate po notama onda svirajte po notama, ali Mean Street rif je cudan, ritmicki rif. Edi ga svira kao da je bubnjar. Ljudi kazu da je ovaj rif nemoguce odsvirati. Moguce je ali samo ako imas osecaj za ritam. Rif je trostruki. Harmonija, taping i zatim ritam. "Mean Street" rif je perfektan primer zasto se ljudi ne hvataju u kostac sa Edijem".
Nuno je potpuno u pravu. Samo je jedan Edi Van Halen.......

Back